Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
771 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Kultowy robot kuchenny dla zabieganych. Dlaczego wszyscy tak go chwalą?
Thermomix to wielofunkcyjny robot kuchenny, który ma liczne grono zwolenników. Nic w tym dziwnego, bo dla wielu osób okazuje się nieodzownym pomocnikiem w...
Sycąca granola orzechowa. Chrupiąca przekąska do gęstego jogurtu
Domowa granola orzechowa to zdrowy przysmak idealny do pochrupania. Warto dodawać go do jogurtu greckiego lub zalać mlekiem. Do granoli z orzechów warto dodawać...
Domowe croissanty. Prosty sposób na słony lub słodki przysmak
Maślane i chrupiące croissanty to wypiek, który nie należy do najłatwiejszych. Jednak jego smak, struktura i aromat jest warty zrobienia go w domowym zaciszu....
Najlepsze pączki na tłusty czwartek. Zobacz sprawdzone przepisy
W cukierniach, piekarnikach i sklepach spożywczych pączki dostępne są przez cały rok. Jednak to w tłusty czwartek zajadamy się nimi, aby zapewnić sobie...
Pomysł na tani obiad. Pyszne ziemniaki w mundurkach prosto z piekarnika
W chłodne dni najchętniej sięgam po rozgrzewające potrawy, które można zrobisz szybko i z prostych składników. Pieczone ziemniaki w mundurkach należą właśnie do...
Bułeczki pachnące kardamonem. Przepis na puszyste kardamonki, które uzależniają
Oryginalne kardamonki to wypiek pochodzący ze Szwecji. Jest równie popularny jak bułeczki z nadzieniem cynamonowym wymieszane z masłem. Szwedzkie bułeczki...
Co zamiast pączków? Wypróbuj sprawdzone przepisy na tłusty czwartek
W tłusty czwartek nie liczymy kalorii. Tego dnia można do woli zajadać się słodkościami. Jeżeli nie przepadasz za pączkami, to mamy kilka propozycji na...
Zrobiłam najprostszy chleb z gara. Jest tani i smakuje lepiej, niż ze sklepu
Szybki chleb z gara to propozycja dla osób, które nie chcą cierpliwie czekać na domowy chleb na zakwasie. Domowy chleb z gara robię na drożdżach, mące...
Wyśmienita sałatka z brokułem i jajkiem. Sprawdź przepis na lunch
Szybka sałatka z brokułem i jajkiem to zdrowe danie wypełnione białkiem. Można zjeść ją w ramach wytrawnego śniadania, na lekki lunch albo na pożywną kolację....
Wyśmienity ostry sos chili do mięsa. Wypróbuj przepis z egzotycznym owocem
Pikantny sos z papryczką chili to dla wielu osób obowiązkowy dodatek do tortilli, burgerów i domowych kotletów. Papryczki chili dodają pikanterii, a dojrzałe...