Anna Daniluk
redaktorka online serwisu stronakuchni.plPortal i.pl
807 materiałów
Jestem absolwentką dziennikarstwa i komunikacji społecznej na Katolickim Uniwersytecie Lubelskim. W swojej pracy zajmuję się tematyką kulinarną. Interesuje mnie tematyka dotycząca żywności, jedzenia i gotowania w ujęciu szerokim. Moje artykuły dotyczą najświeższych wydarzeń związanych z jedzeniem i gotowaniem, ale też sięgam po stare receptury Lucyny Ćwierczakiewiczowej. Opisuje wydarzenia w ujęciu life style'owym, a także ciekawostki lokalne, które mogą zainteresować czytelników w całej Polsce.
Tematy, do których często wracam w swojej pracy to:
- przepisy ze starych i nowych książek kucharskich,
- rozmowy z inspirującymi ludźmi związanymi z gastronomią i kulinariami (ozi kimchi, Magdalena Tomaszewska - Bolałek o kulinarnych Oscarach, Bianca Mozzarella)
- jedzenie w popkulturze (szczególnie w filmach i serialach np.:
„Emily w Paryżu”,„Stranger Things”, śladami seriali), - wątki spożywcze i kulinarne w PRL-u (zagrycha w PRL-u, produkty, które nie przetrwały PRL-u).
Od kiedy pracuję w serwisie Strona Kuchni?
W stronakuchni.pl pracuję od 2021 roku. Wcześniej także byłam związana z dziennikarstwem kulinarnym. Pracowałam dla magazynów i serwisów kulinarnych. Pisałam o jedzeniu i kulinariach w ujęciu lifestyle’owym i poradnikowym.
O mnie
Tematyka kulinarna jest mi na tyle bliska, że moje obie prace dyplomowe poświęciłam pragmatyce językowej na przykładzie metafory kulinarnej. Pracę magisterską doprecyzowałam pisząc o jedzeniu i kulinariach wykorzystywanych w tekstach polskich piosenek po 1989 roku.
W wolnej chwili lubię oglądać filmy i seriale. Często sięgam po produkcje dokumentalne. Nie zawsze muszą dotyczyć jedzenia. Szczególnie zwracam uwagę na jedzenie i jego znaczenie w tekstach polskich piosenek. Lubię czytać książki. Szczególnie sięgam po powieści z XIX wieku, reportaże i powieści obyczajowe.
Jeśli masz temat, napisz do mnie: [email protected]
Bułeczki pachnące kardamonem. Przepis na puszyste kardamonki, które uzależniają
Oryginalne kardamonki to wypiek pochodzący ze Szwecji. Jest równie popularny jak bułeczki z nadzieniem cynamonowym wymieszane z masłem. Szwedzkie bułeczki...
Co zamiast pączków? Wypróbuj sprawdzone przepisy na tłusty czwartek
W tłusty czwartek nie liczymy kalorii. Tego dnia można do woli zajadać się słodkościami. Jeżeli nie przepadasz za pączkami, to mamy kilka propozycji na...
Zrobiłam najprostszy chleb z gara. Jest tani i smakuje lepiej, niż ze sklepu
Szybki chleb z gara to propozycja dla osób, które nie chcą cierpliwie czekać na domowy chleb na zakwasie. Domowy chleb z gara robię na drożdżach, mące...
Wyśmienita sałatka z brokułem i jajkiem. Sprawdź przepis na lunch
Szybka sałatka z brokułem i jajkiem to zdrowe danie wypełnione białkiem. Można zjeść ją w ramach wytrawnego śniadania, na lekki lunch albo na pożywną kolację....
Wyśmienity ostry sos chili do mięsa. Wypróbuj przepis z egzotycznym owocem
Pikantny sos z papryczką chili to dla wielu osób obowiązkowy dodatek do tortilli, burgerów i domowych kotletów. Papryczki chili dodają pikanterii, a dojrzałe...
Pączki z gotowanych ziemniaków na karnawał. Po prostu palce lizać!
Pączki z ziemniakami mogą brzmieć dość dziwnie, jednak dodatek ugotowanych ziemniaków stosowany był od lat przez wprawione w pieczeniu gospodynie. Warto...
Proste i zdrowe obiady na co dzień. Poznaj 7 propozycji na cały tydzień
Szukasz pomysłu na zdrowe obiady, które będą smakować domownikom? Zebraliśmy propozycje na posiłki pełne smaku i wartości odżywczych. Każde z tych dań jest...
Delikatny omlet w 5 minut. Idealny posiłek na początek dnia
Poznaj sposób na pyszny i puszysty omlet z warzywami, który jest banalnie prosty w wykonaniu. Zrobisz go w 5 minut i wypełnisz ulubionymi warzywami. Świetnie...
Pizza bez sosu pomidorowego. „Najsmaczniejsza, jaką upiekłam”
Pizza bianca, czyli biała pizza to placek bez dodatku sosu pomidorowego. Najczęściej stosuje się sos beszamelowy lub skrapia spód oliwą z oliwek. Aby...
Szybkie lane faworki na tłusty czwartek. Będzie potrzebna butelka po ketchupie
Tradycyjne faworki kojarzą się czasochłonnym wyrabianiem ciasta i formowaniem charakterystycznego kształtu. Gdy mam niewiele czasu lub chcę przyspieszyć sobie...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Stiga Collector 543e (2L0431008/ST2)