Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1120 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Ten rodzaj postu może być zabójczy dla serca! Uwaga - mimo to nadal jest popularny
Posty stosuje się nie tylko z powodów religijnych, ale również w celu odchudzania. Takie kuracje są niezwykle skuteczne i w ostatnim czasie cieszą się...
Wypadają włosy? Tak zatrzymasz zmiany w organizmie związane z wiosną
Gdy na wiosnę fryzura przerzedza się, a kucyk staje się cieńszy, to nie powód do paniki. Sezonowe wypadanie włosów zdarza się nie tylko po lecie, ale również po...
Wyhodowano zmodyfikowaną krowę. Transgeniczne zwierzę ratunkiem dla chorych?
Insulinę potrzebną cukrzykom wkrótce mogą produkować krowy. Takie transgeniczne zwierzę, czyli modyfikowane genetycznie, stworzyli naukowcy z Uniwersytetu...
Tyle kalorii mają dania na Wielkanoc. Które potrawy to bomby kaloryczne?
Potrawy wielkanocne to prawdziwe bomby kaloryczne. Jest wśród nich tyle ciężkich dań, że proponuję sprawdzić zawczasu, ile energii zapewniają ulubione jajka,...
Wapowanie jak palenie. Porównano wpływ na DNA i nie ma już wątpliwości
E-papieros lepszy od zwykłego? Tak wpływa na nasze DNA. Wyniki badań nie pozostawiają złudzeń, skutki wapowania odczuwa się przez wiele lat. Z powodu zmian w...
Te osoby nie powinny jeść mięsa! Chorujesz? Sprawdź, czy musisz je odstawić
Zdrowa dieta zawiera tylko ograniczone ilości mięsa, lecz dla niektórych osób szkodliwe może być nawet niewielkie spożycie. Istnieją choroby, w których nie...
Ten grzyb jest przenoszony drogą płciową. WHO mówi o powszechnym zagrożeniu
Zagrożeniem dla ludzi są nie tylko lekkooporne bakterie, ale także grzyby. To właśnie one powodują coraz więcej infekcji, które dla części osób są śmiertelne....
Czy trzeba sparzyć pomidory albo cytrynę? Sprawdź, kiedy traktować produkty wrzątkiem
Wyparzanie wrzątkiem warzyw i owoców to niezmiernie popularna czynność kuchenna. Wiele osób stosuje tę metodą nie tylko w przypadku pomidorów czy cytryny. Czy...
Tego złośliwego raka wykrywa bezpłatne badanie. Niestety kobiety je zaniedbują
Gdy pojawiają się objawy tego raka, często świadczą o zaawansowanej fazie jego rozwoju. Coraz częściej chorują i umierają na niego dwudziestolatki. Tymczasem...
Wypróbuj zamiast chleba. Mocno wyszczuplisz zwłaszcza jedną partię ciała
Zmień tylko tę jedną rzecz, by chudnąć. Odstaw na jakiś czas chleb i jedz smaczne zamienniki. Wystarczy ograniczyć węglowodany, by łatwo wyszczuplić ciało, a...