Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1157 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Uważaj, idąc w plener. Z tą grupą krwi możesz złapać groźną chorobę!
Są aktywne coraz wcześniej, a ostatni ciepły weekend wcale nie był początkiem ich żerowania. Teraz jednak atakują na potęgę, więc trzeba się przed nimi chronić...
Dlaczego po statynach bolą mięśnie? Naukowcy podali powód
Prawie co trzeci pacjent przyjmujący statyny odstawił je z powodu bólu mięśni. To wyniki tylko jednego z badań na temat efektów ubocznych terapii, bo...
Kawa z mlekiem czy bez? Już wiadomo, co jest zdrowe. Sprawdź doniesienia naukowców
Na temat kawy z dodatkiem mleka krążą sprzeczne opinie. Jedne mówią o tym, że zabielona jest zdrowsza. Inne – że dolanie mleka niweluje jej cenne właściwości....
To pozwoli odróżnić polskie truskawki od owoców importowanych. Krajowe są najlepsze!
Sezon na truskawki rozpoczęty, a my już wypatrujemy polskich owoców. Choć jednak sprzedawcy mogą przekonywać, że ich towar jest krajowy, w rozpoznaniu owoców z...
To zioło to przyjaciel kobiet. Sprawdź, na jakie dolegliwości pomaga przywrotnik
Przywrotnik to zioło wyjątkowo cenne dla pań. Lista jego właściwości jest długa – od wspierania cykli miesiączkowych, przez łagodzenie skurczów, po działanie...
Te produkty wcale nie są zdrowe! Nie wierz w mity, sprawdź fakty
Sięgasz po zdrową żywność? Sprawdź, czy na pewno. Nie wszystkie produkty polecane jako dobre w diecie rzeczywiście są korzystne dla organizmu. Zobacz, jakie...
Dieta IG, czyli o niskim indeksie glikemicznym – odchudza i leczy. Co można jeść?
Dieta z niskim indeksem glikemicznym (IG) może wydawać się skomplikowana, w rzeczywistości jest jednak całkiem prosta. I, co najważniejsze, skuteczna! Dieta...
Ten cudowny olejek należy do najtańszych. Wypróbuj na brwi i do masażu
Ten olejek coraz rzadziej stosuje się leczniczo i nie przyjmuje już doustnie. Najlepiej działa nakładany na skórę, wspiera też wzrost brwi, rzęs i włosów. Ma...
Bezkonkurencyjny peeling do skóry głowy zrobisz w kilka minut. Pobudza wzrost włosów!
Peeling do skóry głowy to kosmetyk stosowany, by oczyścić skalp z sebum, kurzu, martwego naskórka i resztek kosmetyków. Można łatwo przygotować go w domu ze...
Jedni go lubią, inni nie. Zobacz zaskakujące korzyści z jedzenia sera pleśniowego
Sery pleśniowe należą do najzdrowszych rodzajów tego mlecznego przetworu. Zwarta w nich lub na ich skórce pleśń, a także drożdże, to szlachetne szczepy...