Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1155 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Te produkty są najlepsze dla mózgu i jelit! Sprawdź, co jeść, żeby być zdrowym
Fermentowane produkty słyną ze zbawiennego wypływu na zdrowie, jednak do tej pory naukowcy nie byli pewni, które z nich są najlepsze. Według nowych odkryć...
Te produkty odpowiadają za rozwój cukrzycy. Zobacz, czym szkodzą sobie Polacy
Cukrzyca typu 2 to choroba, która rozwija się z powodu złej diety. Z najnowszych badań wynika, że czynnik ten odpowiada za 70 proc. przypadków choroby i działa...
Dodaj ten składnik do kawy. Efekty Cię zaskoczą! Kawa z chili to hit na odchudzanie
Jeśli zaczynasz dzień od kawy, zamień ją w skuteczny fat-burner! Poranny napój przyspieszy metabolizm i spalanie tłuszczu, jeśli dodasz do niego szczyptę...
Skakanka na odchudzanie. Z tym tanim przyrządem spalisz prawie 300 kcal w pół godziny
Skakanka to jeden z najtańszych i najlepszych przyrządów do fitnessu. Skakanie na skakance daje wspaniałe efekty: nie tylko wzmacnia mięśnie i wydolność, ale...
Twoja trzustka Ci podziękuje. To jedz przy chorobach trzustki i wątroby
Czego nie wolno jeść przy chorej trzustce, a co jest dobre na jej regenerację? Przy stanach zapalnych tego narządu, a także pęcherzyka żółciowego i dróg...
5-dniowa dieta jabłkowa to szybka kuracja wyszczuplająca. Ile się chudnie?
Dieta jabłkowa to krótka i łatwa kuracja, która wykorzystuje te tanie i powszechnie dostępne owoce. Polega na spożywaniu kilku sztuk jabłek dziennie i...
Przepisy na szparagi na każdą porę dnia. Sprawdź 15 pomysłów na dania ze szparagami
Co można zrobić ze szparagów na obiad, kolację czy śniadanie? To lekkie i zdrowe warzywo pysznie smakuje w wielu daniach. Sprawdź przepisy makaron ze zielonymi...
Nalewka z magnolii na stres i alergię. Wykorzystaj jej właściwości, póki kwitnie
Magnolia jest ceniona za piękne kwiaty, które można też wykorzystać do przygotowania cennej leczniczej nalewki. Taki wyciąg ma cenne działanie chroniące mózg,...
Te rośliny to naturalne leki przeciwwirusowe. Zobacz zioła zwalczające infekcje
Lecznicze zioła mogą być naturalnym lekiem przeciwwirusowym. Leczenie przeziębienia, grypy, a nawet COVID-19, wspomogą rośliny, które mamy w kuchni. Niektóre z...
Tak najlepiej gotować szparagi. Sprawdź, na co są dobre
Szparagi to młode pędy szparaga lekarskiego. To młode wiosenne warzywo pojawia się na krótko i jest uwielbiane przez smakoszy. Warto docenić też właściwości...