Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1121 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Co na problemy z pamięcią i koncentracją? Wypróbuj skuteczne naturalne sposoby
Problemy z pamięcią i koncentracją zdarzają się okresowo każdemu z nas, gdy jednak nie ustępują, mogą sygnalizować rozwój zaburzeń. W takiej sytuacji warto...
Czy od smogu może boleć żołądek? Zobacz, jakie problemy gastryczne wywołuje
W dni o wysokim poziomie zanieczyszczeń powietrza niedomaga także układ trawienia. Przybywa wtedy pacjentów zgłaszających się do lekarzy i na ostry dyżur z...
Zmień tę jedną rzecz w jadłospisie, by mniej obawiać się raka. O czym mowa?
Gdy mówimy o zaletach diety wegetariańskiej, bardzo łatwo pominąć którąś z licznych korzyści. Tymczasem praktycznie każdy znalazłby powód, by polubić bezmięsny...
Braki leków w aptekach – co robi rząd, by ich wystarczyło? Odpowiedź MZ
W aptekach brakuje leków – alarmują media. Dotyczy to m.in. antybiotyków, leków przeciwwirusowych, a także neurologicznych. W związku z tym Rzecznik Praw...
Spadek odporności to tylko jeden z objawów niedoboru omega-3. Jak go rozpoznać?
Tego składnika brakuje większości Polaków. Zadziwiająco mało mówi się jednak o jego znaczeniu dla odporności czy zdrowego serca. Skutki deficytu obserwuje...
Domowe sposoby na odkwaszanie organizmu. Te produkty to najlepszy alkaliczny detoks!
Gdy dokuczają nam niedobory energii, problemy z trawieniem, zaburzenia koncentracji, pogorszenie wyglądu skóry, obrzęki czy obniżona odporność, rozwiązaniem...
Będzie test combo na koronawirusa, wirusa grypy i RSV. Wykonasz go w POZ
Odpowiedzią Ministerstwa Zdrowia na tridemię, czyli aktualną epidemię trzech wirusów oddechowych, jest wprowadzenie tzw. testów combo w poradniach Podstawowej...
Jakie witaminy mają morele? 10 powodów, dla których warto jeść owoce świeże i suszone
Morele przypominają brzoskwinie, lecz tylko one są dostępne przez cały rok w formie suszonej. Podpowiadamy, jakie cenne witaminy i inne składniki zawierają te...
Makaron nie musi być tuczący. Poznaj jego rodzaje i kaloryczność
Makaron może być nie tylko z pszenicy. Każdy jego rodzaj jest wygodnym składnikiem potraw. Zobacz, który makaron jest najbardziej wartościowy, a do wyboru jest...
Objawy niedoboru witaminy C widać na skórze. Co jeszcze wskazuje na jej niski poziom?
Witamina C jest kluczowym przeciwutleniaczem dla naszego ciała, dlatego musi być regularnie dostarczana wraz z dietą. Jest ona zużywana przez organizm na...