Anna Rokicka-Żuk
Redaktor OnlinePortal i.plWarszawa
1147 materiałów
„Primum non nocere – po pierwsze nie szkodzić” – to nie tylko etyczne założenie medycyny, ale też motto, którym kieruję się w swoim poszukiwaniu sposobu na zdrowe życie. Dlatego na co dzień poszukuję najświeższej wiedzy tuż u źródeł, zgłębiając zwłaszcza tematy profilaktyki współczesnych chorób. Często piszę artykuły na tematy takie jak:
- suplementy diety,
- odchudzanie,
- diety eliminacyjne,
- dodatki do żywności,
- chemia spożywcza i użytkowa,
- mikrobiologia,
- infekcje wirusowe.
Aktualnie najchętniej zgłębiam wiedzę poświęconą medycynie alternatywnej, w tym ziołom i fitoterapii oraz spożywczym produktom prozdrowotnym, choć nie mniej interesuje mnie chemia kosmetyczna i jej związki ze stanem skóry i całego organizmu. Uważam, że o ich dobrą kondycję można zadbać tylko w sposób naturalny, również oddziałując na ciało poprzez ruch. To także obszar moich zainteresowań, podobnie jak kosmetologia i medycyna estetyczna. Na takie tematy pisuję też na stronakobiet.pl.
Skąd się wzięłam w stronazdrowia.pl?
O sobie mówię, że jestem biochemikiem: ukończyłam wydział Technologii Żywności i Żywienia Człowieka na warszawskim SGGW, i od tego czasu zajmuję się związkami diety i codziennych nawyków z kondycją organizmu, choć nie tylko.
Zanim trafiłam do Polska Press, przez 16 lat pracowałam jako redaktor w miesięczniku SHAPE. Do zamknięcia tytułu w 2018 roku prowadziłam dział poświęcony żywieniu i kulinariom, a także zajmowałam się tematami zdrowia, aktywności fizycznej i psychologii. Moje artykuły – niekoniecznie na temat zdrowia – trafiły też m.in. do miesięczników takich jak Cosmopolitan, CKM czy Esquire. Współpracowałam także z serwisami hellozdrowie.pl i doz.pl.
Kilka słów o mnie
Jestem zwolenniczką holistycznego podejścia do organizmu, naturalnych rozwiązań terapeutycznych i poszanowania dla środowiska. Na ile mogę, unikam bliskich kontaktów ze wszystkim, co syntetyczne. Wybieram produkty ekologiczne i jem dania przygotowane od podstaw, choć nie boję się też eksperymentować z gotowymi produktami.
Jako specjalistka od składu jedzenia tropię zdrowe nowości na sklepowych półkach i trzymam kciuki za polskich producentów, by tworzyli coraz lepszą żywność roślinną. W wolnym czasie robię wiele rzeczy, choć najchętniej przebywam w terenie, w ogrodzie na balkonie albo na macie do jogi.
Czy grozi ci poranny udar mózgu? Czym jest „wake-up stroke” i jakie są jego objawy?
Udar we śnie, nazywany też udarem po przebudzeniu lub porannym, dotyka 1 na 5 pacjentów z udarem mózgu. Tej sytuacji obawiają się zwłaszcza osoby z chorobami...
Tak obniżysz wysoki cholesterol za pomocą diety. Ekspertka radzi, co jeść
Ta dieta obniża poziomu „złego” cholesterolu we krwi, co jest kluczowe dla ochrony serca i naczyń krwionośnych. Odpowiedni sposób odżywiania pomaga ograniczyć...
Czy telefony komórkowe są szkodliwe dla zdrowia? Czy smartfony powodują raka?
Sieć komórkowa 5G podlega intensywnemu rozwojowi, a tymczasem wciąż trwa debata nad jej potencjalną szkodliwością dla zdrowia. Najczęściej porusza się kwestię...
Insulina w tabletkach? Naukowcy dokonali wreszcie przełomu w badaniach
Na cukrzycę choruje nawet co dziesiąty dorosły Polak. Część pacjentów musi przyjmować zastrzyki z insuliną, by kontrolować poziom glukozy we krwi. W końcu...
Białe plomby na NFZ – zmiana w świadczeniach opieki stomatologicznej
W ramach leczenia zębów na koszt NFZ, refundowane są wypełnienia stomatologiczne. Do tej pory były to głównie plomby z amalgamatu, ponieważ te białe, wykonane z...
Dieta przy endometriozie. Co jeść, by łagodzić objawy, a czego unikać?
Endometrioza to nieuleczalna choroba kobieca o znamionach raka, które wiąże się z uporczywym bólem. Niestety, należy do najtrudniejszych w diagnozowaniu i...
Dziecko nie je śniadania w domu? Grożą mu problemy psychiczne i społeczne
Jedzenie śniadań to jedna z najważniejszych kwestii dla prawidłowego rozwoju najmłodszych. Nie bez znaczenia jest jednak, gdzie ma to miejsce. Jak się okazuje,...
Cichy udar często nie daje objawów lub można je przeoczyć. Jak je rozpoznać?
Cichy udar może nie dawać żadnych objawów, ale jego skutkiem są trwałe uszkodzenia mózgu. Jest więc najbardziej podstępnym rodzajem udaru, a wiele osób nie wie...
Tych produktów nie powinno się jeść! Oto najbardziej niezdrowe jedzenie
Niezdrowych produktów jest nawet więcej niż tych zdrowych, bo dziś w sklepach króluje głównie przetworzone jedzenie. Niektóre rodzaje przemysłowej żywności są...
Masz kota? Zbadaj poziom witaminy D! Niedobór to większa podatność na toksoplazmozę
Koty są nosicielami pasożyta wywołującego toksoplazmozę, więc na infekcję nim narażeni są zwłaszcza posiadacze tych zwierząt. Najnowsze badania sugerują, że...