Justyna Madan
RedaktorStrefa AgroBiała Podlaska
231 materiałów
Z wykształcenia kulturoznawczyni, jako dziennikarz pracuję od 2017 roku. Z Polską Press związałam się pod koniec 2021 roku, dla Strefy Agro piszę przede wszystkim o ekologii. Tematy betonozy, plastiku, ocieplenia klimatu, segregacji odpadów nie są mi obce. Chętnie rozmawiam i piszę o wpływie człowieka na naszą planetę oraz o tym, co możemy zrobić, aby powstrzymać rosnącą temperaturę, zanieczyszczenie powietrza i wysychanie rzek. Są to oczywiście tylko niektóre, z szerokiego grona tematów, które poruszam. Bliskie są mi tematy ludzkie. Osoby, które poświęcają swój czas i energię, aby przywrócić naturze jej miejsce.
W życiu prywatnym miłośniczka kotów i kolekcjonerka książek. Wyznaję zasadę, że czytanie to nie zawody. Wybieram reportaże, literaturę piękną, czasem kryminały. Zdarza mi się oceniać książki po okładkach, zamiast recenzji wolę sprawdzić jakie emocje wywołuje dana książka. W wolnych chwilach podróżuję, a podróżując najpierw jem, później zwiedzam.

Myszy dołączają do zwierząt, które przechodzą test lusterka
Test lustra to sprawdzian, który jest jedną z podstawowych metod badania samoświadomości zwierząt. Teraz do gatunków, które ten test przechodzą dołączyły myszy....

Tych ptaków jest coraz mniej. Populacja spadła o kilkadziesiąt tysięcy
Populacja cietrzewia w Polsce jest na skraju wyginięcia - wskazuje Michał Adamowicz z Wydziału Biologii UW. W ciągu kilku dziesięcioleci spadła z 30 tys....

Zostaw to w karmniku, a odwiedzą go konkretne ptaki
O tym, że ptaki trzeba dokarmiać z głową, już wiemy. Nie zostawiamy im chleba, ani produktów solonych, bo mogą poważnie zaszkodzić naszym skrzydlatym...

Sprawdź na mapie w aplikacji, jakim powietrzem dziś oddychasz
Słaba jakość powietrza to problem wielu miejsc na całym świecie. Wymiana tzw. „kopciuchów” czy zmiana auta spalinowego na elektryczny to tylko niektóre z...

Ile kosztuje kilogram salcesonu? Mięsny przysmak Polaków
Salceson zajął właśnie pierwsze miejsce w rankingu „TasteAtlas” na najgorszą potrawę z mięsa na świecie. Tuż za nim znalazło się słowackie salami i amerykańska...

Niesamowite miejsca na świecie, w których górę wzięła natura
Czarnobyl to nie jedyne miejsce, które opuszczone przez człowieka, zaczęło tętnić nowym życiem. Natura pokazuje swoją potęgę w wielu miastach na całym świecie....

Ekologiczne święta? Są możliwe! Sprawdź, jak ograniczyć marnowanie żywności
Świąteczne ozdoby z plastiku, nieprzemyślane prezenty i ogromne ilości jedzenia – tak często wyglądają święta w naszych domach. To właśnie w grudniu, w...

Lasy Państwowe zwracają uwagę na okiść. Może być niebezpieczna
Chociaż zimowa aura cieszy wielu, zwłaszcza tych, którzy uwielbiają aktywność fizyczną na świeżym powietrzu, to nadmiar śniegu stwarza również...

Większość pasiek w Polsce, to zakłady rodzinne. Historia miodu
Chociaż nie wiadomo, kto i kiedy po raz pierwszy zebrał miód, wiadomo na pewno, że pszczoły żyły na Ziemi jeszcze zanim pojawili się na niej ludzie. Dowodem...

Jak wyglądały stragany na targach niemal 100 lat temu? Tyle kosztowało jedzenie
Targowiska, zarówno wiejskie, jak i miejskie, zawsze były ważnym elementem lokalnej społeczności. Można tam było nie tylko kupić czy sprzedać wszelakie...