Justyna Madan
RedaktorStrefa AgroBiała Podlaska
164 materiały
Z wykształcenia kulturoznawczyni, jako dziennikarz pracuję od 2017 roku. Z Polską Press związałam się pod koniec 2021 roku, dla Strefy Agro piszę przede wszystkim o ekologii. Tematy betonozy, plastiku, ocieplenia klimatu, segregacji odpadów nie są mi obce. Chętnie rozmawiam i piszę o wpływie człowieka na naszą planetę oraz o tym, co możemy zrobić, aby powstrzymać rosnącą temperaturę, zanieczyszczenie powietrza i wysychanie rzek. Są to oczywiście tylko niektóre, z szerokiego grona tematów, które poruszam. Bliskie są mi tematy ludzkie. Osoby, które poświęcają swój czas i energię, aby przywrócić naturze jej miejsce.
W życiu prywatnym miłośniczka kotów i kolekcjonerka książek. Wyznaję zasadę, że czytanie to nie zawody. Wybieram reportaże, literaturę piękną, czasem kryminały. Zdarza mi się oceniać książki po okładkach, zamiast recenzji wolę sprawdzić jakie emocje wywołuje dana książka. W wolnych chwilach podróżuję, a podróżując najpierw jem, później zwiedzam.

Rosną dziko, lecz warto je zbierać. Chwasty, które zachwycą cię latem
Nie trzeba być zielarzem ani specjalistą w dziedzinie jadalnych chwastów, żeby zacząć zbierać je na pobliskiej łące. Warto jednak wiedzieć, jak dokładnie...

Dzień Przeciążenia Ziemi. Od 2 sierpnia cały świat żyje na kredyt
Jak wynika z szacunków Global Footprint Network, 8 miliardów ludzi zużywa znacznie więcej zasobów, niż Ziemia jest w stanie w naturalny sposób odnowić i emituje...

Te owoce i warzywa znajdziesz w sierpniu na targu. Ile trzeba zapłacić za kg?
Najzdrowsze owoce i warzywa to te sezonowe. Najlepiej kupować je na targowisku i od lokalnych rolników, dzięki czemu mamy pewność, że rośliny są świeże. Pod...

550 mln złotych na odbetonowanie miast wschodniej Polski
Ruszył nabór wniosków o dofinansowanie projektów na adaptację miast w Polsce Wschodniej do zmian klimatu. Inwestycje mają pomóc w odbetonowaniu miast i ich...

Zamiast miodu - słoik wypełniony cukrem. Jedno zdanie na etykiecie to czerwony alarm!
Pełnia lata to dla pszczelarzy najbardziej intensywny czas w roku – sezon pszczelarski. Co to właściwie oznacza? Miodobranie i monitorowanie pszczelich rodzin....

Zbierz liście jeszcze w lipcu. Babcina metoda po latach wciąż działa!
Nalewkę babci czy mamy z orzecha włoskiego na problemy żołądkowe zna wielu z nas. Okazuje się, że podobną można zrobić z samych liści tego drzewa. Ponadto...

Zanim kupisz, sprawdź, czy arbuz jest dojrzały. A po zjedzeniu wykorzystaj też skórkę
Chociaż arbuzy można znaleźć w sklepach właściwie niemal przez cały rok, to najsmaczniejsze są od połowy czerwca do końca sierpnia. Mimo to trafiają się suche i...

Lato w pełni, ruszamy na targowisko. Oto aktualne ceny owoców sezonowych
Lato w pełni. Czy stragany na targowiskach wciąż uginają się od soczystych i słodkich owoców? Do wyboru jest całkiem sporo. Trwa sezon na wiśnie i borówkę...

Raz zasmakujesz, nie przejdziesz obojętnie. Posadź w doniczce, wykorzystaj w domu!
Lawenda ma charakterystyczny smak i zapach, nie każdemu przypadnie do gustu. Jeśli jednak w niej zasmakujesz, ciężko później przejść obok tej rośliny obojętnie....

Wyrzucasz, a przecież możesz je zjeść! Z tych produktów powstaną pyszne dania
Przyzwyczailiśmy się do wyrzucania tych produktów, uznając je za niejadalne. Od wody z ciecierzycy przez rdzenie ananasów czy skórki arbuzów po serwatkę. A są...
Najpopularniejsze
CENEO.PL SMEG DCF02PBEU Pastelowy błękit
EKSPRES PRZELEWOWY SMEG DCF02PBEUPRODUKT ORYGINALNYTOWAR...