Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
442 materiały
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdawnu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnie, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Jak uratować zwarzony krem? Poznaj 3 niezawodne i proste metody
Zwarzony krem do ciast to prawdziwe utrapienie, potrafi nieźle nadszarpnąć nerwy i zrujnować nasz wypiek. Jeśli tak ci się przydarzyło, to śpieszymy z pomocą....

Ciasto arbuz. Zaskocz gości pysznym wypiekiem. Wygląda obłędnie i tak samo smakuje
Chcesz zaskoczyć gości niesamowitym wypiekiem? Przygotuj pyszne ciasto arbuz. To delikatny zielony biszkopt przełożony pysznym kremem i ozdobiony galaretką ze...

Ten sos sprawi, że nawet zwykła sałata będzie smakować nieziemsko. Poznaj przepis
Do sałatek na grilla, piknik czy imprezę ze znajomymi warto podać pyszny sos. Proponuję przepis na bazyliowy sos winegret. To lekki, wyrazisty w smaku i zdrowy...

Smak dzieciństwa. Polecamy prosty przepis na pyszny obiad z młodymi ziemniakami
Mam dla ciebie pomysł na szybkie, łatwe do przygotowania i bardzo smaczne danie na ciepłe dni. Polecam przepis na młode ziemniaki z kefirem, jakiem sadzonym i...

Zaskocz gości i podaj pyszną sałatkę z sosem tzatziki. Polecamy przepis na grilla
Na imprezę czy grilla ze znajomymi warto podać pyszne przekąski. Polecam przepis na sałatkę z kurczakiem i sosem tzatziki. Jej idealnym uzupełnieniem są domowe...

Krewetki z grilla to hit. Przekonaj się, jakie są pyszne i szybkie do zrobienia
Szukasz pomysłu na danie z grilla, którym zaskoczysz gości? Proponuję grillowane krewetki. To wyśmienite i proste do przygotowania szaszłyki z krewetek...

Co pieką nasi Czytelnicy? Zobacz przysłane przez nich zdjęcia
Pora na truskawki trwa w najlepsze. Na naszym fanpage'u poprosiliśmy Czytelników o podzielenie się zdjęciami z przygotowanych przez nich domowych ciast i...

Idealna surówka do obiadu. Zrobisz ją w 10 minut
Każdy obiad warto wzbogacić porcją pysznej i zdrowej surówki. Mam przepis na surówkę z kapusty pekińskiej i papryki, która nie tylko wyśmienicie smakuje, ale i...

Lubisz kokosowe smaki? Zobacz na filmie, jak zrobić pyszne ciasto z bezą kokosową
Pleśniak to wyśmienite i popularne ciasto, które w latach PRL gościło niemal w każdym domu. Proponuję przepis na nieco inną wersję tego wypieku wzbogaconą...

Soczyste mięso z grilla? Mamy idealny przepis na grillowany filet z indyka
Jak zrobić idealnie soczyste mięso z grilla? Kluczem jest odpowiednia marynata. Mamy rewelacyjny przepis na indyka z grilla w marynacie z miodem, chili i...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Blender kielichowy PHILIPS Flip&Juice HR3770/10
blenduj, mieszaj, miksuj. soki klarowne lub z miąższem dzięki technologii flip & juice™...