Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
508 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Ciasto salceson niewiele ma wspólnego z wędliną, a skrada serca smakiem i prostotą
Ciasto salceson jest idealnie wilgotne, proste do zrobienia i bardzo smaczne. Ma charakterystyczny wygląd, z dużymi kawałkami owoców. Taki pachnący cynamonem...

Obiad z dynią na 7 sposobów. Polecamy sprawdzone przepisy
Dania z dyni są aromatyczne, pyszne i pożywne. Zebraliśmy dla ciebie 7 przepisów na wyśmienite potrawy z dodatkiem tego warzywa. To m.in. kopytka z dyni, zupa...

Delikatny i smaczny gulasz z kurczaka. Jak przygotować taki obiad?
Gulasz z kurczaka z warzywami to pomysł na pyszny, domowy obiad. Całość jest delikatna, pachnąca przyprawami i bardzo pożywna. Co ważne, danie jest proste do...

Prosty chłopski garnek. Nie napracujesz się, a jest pyszny
Chłopski garnek z kapustą, ziemniakami i kiełbasą to szybkie do zrobienia danie, przy którym się nie napracujesz. Z pewnością zaspokoi głód i posmakuje każdemu....

Pyszne prezenty na Dzień Chłopaka. Zobacz polecane przepisy
Słodki prezent na Dzień Chłopaka 2023 to niezawodny pomysł – dostarcza wiele radości obdarowanej osobie, zwłaszcza gdy jest samodzielnie przygotowany. Mamy dla...

Kawowe księżyce. Tak zrobisz kruche ciastka z Inką lub espresso
Kruche ciastka kawowe księżyce smakują wyśmienicie. Są delikatne, idealnie słodkie i kusząco pachną kawą i wanilią. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Nie...

Najsmaczniejsze muffinki z gruszkami i wanilią. Sprawdź, jak je zrobić
Przepis na waniliowe muffinki z gruszkami jest prosty i szybki do przygotowania. Gwarantuję, że zjesz je do ostatniego okruszka. Ciasto jest delikatne, rozpływa...

Pieczone ziemniaki bez tłuszczu. Przepis na przekąskę zdrowszą od frytek
Ziemniaki z piekarnika to idealny dodatek do obiadu i pyszna przekąska. Podpowiadam, jak sprawić, by były chrupiące, aromatyczne i mało tłuste. Można podać je...

Kulinarne triki Magdy Gessler. One uratują twoje potrawy
Polska restauratorka Magda Gessler znana jest m.in. jako prowadząca popularnego programu „Kuchenne rewolucje”, którego 27. sezon ruszył 7 września 2023 roku....

Gulasz warzywny w wyjątkowym wydaniu. Poznaj przepis uczestniczki MasterChef
Pożywny i pyszny gulasz z fasolą i boczniakami to pomysł na wyśmienity wegański obiad. Przepis na taką potrawę poleca Samar Khanafer, ekspertka od kuchni...
Najpopularniejsze
CENEO.PL KitchenAid Drip Spiral 5KCM1209EER Czerwony
Ekspres przelewowy KitchenAid Drip P2 5KCM1209EER czerwonyNaucz się jeszcze lepiej...