Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
350 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelniami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdawnu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnie, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipers, learn from your mistakes, be fearless, and above all have gun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Domowe żelki pomarańczowe. Zobacz prosty i szybki przepis
Żelki to dla wielu ulubiony przysmak z dzieciństwa. Podpowiadam, jak je przygotować w domowej, zdrowszej wersji. Potrzebujesz m.in. soku wyciśniętego z...

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz 5 niezawodnych przepisów
Jajka faszerowane na Wielkanoc to pyszna i popularna przekąska. Smakują wyśmienicie i pięknie wyglądają na świątecznym stole. Podpowiadamy 5 niezawodnych...

Oryginalne roladki schabowe faszerowane szpinakiem i serem. Poznaj przepis na obiad
Na wyjątkowe okazje warto przygotować wyśmienite roladki schabowe ze szpinakiem. Są pyszne, sycące, soczyste i mają apetycznie chrupiącą panierkę. Podpowiadam,...

Szybka i prosta sałatka z jajkiem i kiełbasą. Idealna na Wielkanoc. Zastąpi jarzynową
Sałatka z jajkiem i kiełbasą to pyszna i prosta do zrobienia przekąska na Wielkanoc. Jest pożywna, sycąca i pięknie prezentuje się na świątecznym stole. Jej...

Kurczak w roli głównej. Odkryj przepis na treściwe naleśniki gyros
Masz ochotę na domowy fast food? Proponuję wypróbowany przepis na naleśniki gyros z kurczakiem. To sycące i bardzo aromatyczne danie. Polecam dodać do nich...

Najlepsze ciasta na Wielkanoc. Oto 25 przepisów, które sprawdzą się podczas świąt
Święta wielkanocne warto uczcić przygotowując pyszne, domowe ciasta. Mamy dla ciebie 25 propozycji na najlepsze słodkości, które z pewnością umilą ci święta. To...

Ciasto rajska pianka urzeka smakiem. Zobacz przepis na delikatne ciasto
Masz ochotę na pyszne ciasto bez pieczenia? Proponuję przygotować pyszne ciasto rajska pianka. To deser bez pieczenia, idealny na każdą okazję. Możesz z...

Niezawodna sałatka wielkanocna z tuńczykiem i jajkiem. Trudno jej się oprzeć
Szukasz pomysłu na sałatkę wielkanocną? Proponuję sprawdzony przepis na wyśmienitą i pięknie wyglądającą sałatkę z tuńczykiem i jajkiem z dodatkiem m.in....

Przepis na jajka faszerowane łososiem. Pyszna przekąska do zrobienia w 5 minut
Szukasz pomysłu na przekąskę na Wielkanoc? Mam dla ciebie najlepszy przepis na wyśmienite jajka faszerowane łososiem, szczypiorkiem i majonezem. Ich...

Przepyszny mazurek pomarańczowy z marcepanem. Ten smak zachwyci Twoich gości
Szukasz pomysłu na mazurka wielkanocnego, który zachwyci Twoich bliskich? Proponuję sprawdzony przepis na mazurka pomarańczowego. To wyśmienite kruche ciasto, z...
Najpopularniejsze
CENEO.PL SONY Xperia 5 IV 5G 8/128GB Czarny
xperia 5 iv ma moc i wydajność, których potrzebujesz do codziennej kreatywności, od tworzenia,...