Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
338 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelniami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdawnu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnie, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipers, learn from your mistakes, be fearless, and above all have gun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Oryginalny pomysł na obiad. Zobacz przepis na naleśniki gyros
Szukasz pomysłu na oryginalny obiad? Proponuję naleśniki gyros z kurczakiem. To sycące i aromatyczne danie. Proponuję dodać do nich m.in. paprykę, kukurydzę i...

Wyśmienite drożdżowe babeczki. Możesz włożyć je do koszyka wielkanocnego
Na Wielkanoc tradycyjnie przygotowuje się pyszne, domowe ciasta, w tym okazałe babki wielkanocne. Kawałek takiego wypieku warto włożyć do naszej święconki....

Zdrowe pierogi z soczewicą nie tylko dla wegetarian. Sprawdzony przepis na obiad
Miłośnikom kuchni wegetariańskiej proponujemy przepis na pierogi z soczewicą. Wykonasz go z dodatkiem podsmażonej cebulki. To pyszne bezmięsne danie warto...

Ciastka jajka sadzone to hit na Wielkanoc. Zabawnie wyglądają i świetnie smakują
Pysznie smakują i pięknie wyglądają. Ciastka jajka sadzone to przysmak, który z pewnością warto zrobić na Wielkanoc. Mam dla Ciebie sprawdzony przepis na takie...

Jak zrobić perfekcyjne kotlety schabowe? Zobacz przepis
Jednym z najpopularniejszych dań obiadowych w Polsce są kotlety schabowe. Prawidłowo przygotowane są przede wszystkim soczyste, aromatyczne i mają apetycznie...

Efektowna pascha wielkanocna. Ten przepis zawsze się udaje
Wielkanoc to okazja do przygotowania wyśmienitych potraw. Proponuję sprawdzony przepis na paschę wielkanocną. To pyszny, tradycyjny deser przygotowywany zwykle...

Perfekcyjny i puszysty biszkopt za każdym razem. Znamy świetny trik
Chcesz zrobić idealny, puszysty i wyrośnięty biszkopt? Mam dla ciebie przepis i wskazówki, jak przygotować idealny biszkopt za każdym razem. Wystarczy, że...

Fantastyczne ciasta na Wielkanoc. Oto 25 najlepszych przepisów
Szukasz sprawdzonych przepisów na ciasta na Wielkanoc? Mamy dla ciebie 25 propozycji na najlepsze słodkości, które z pewnością umilą ci święta. To m.in. mazurek...

Fantastyczny mazurek czekoladowy. Pięknie wygląda i pysznie smakuje
Mazurek wielkanocny to tradycyjne i bardzo popularne ciasto na Wielkanoc. Można przygotować go na wiele sposobów. Proponuję sprawdzony przepis na mazurka...

Mazurek wielkanocny z masą kajmakową. Zobacz przepis
Mazurek wielkanocny to jedno z najpopularniejszych świątecznych ciast. Mam dla ciebie najlepszy i sprawdzony przepis na mazurka kajmakowego na kruchym cieście,...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Sony Xperia 1 IV 12/256GB Czarny
smartfon xperia 1 iv dysponuje najlepszymi rozwiązaniami firmy sony dla każdego użytkownika i...