Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
523 materiały
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Nie tylko dla wegetarian. Sprawdzony przepis na pyszne pierogi z soczewicą
Miłośnikom kuchni wegetariańskiej proponujemy przepis na pierogi z soczewicą. Wykonasz go z dodatkiem podsmażonej cebulki. To pyszne bezmięsne danie warto...

Ciasteczka nie tylko dla świętego Mikołaja. Są tak łatwe, że zrobisz je z dziećmi
Ciasteczka świąteczne pachnące pomarańczami to idealny przysmak na święto św. Mikołaja. Ich przygotowanie jest bardzo proste, bez wyrabiania, wałkowania i...

Przepis, który zawsze się udaje. Tradycyjny sernik na kruchym spodzie
Oto sprawdzony przepis na tradycyjny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem skórki pomarańczowej. Nigdy nie zawodzi, jest zawsze puszysty i pyszny. Takie ciasto...

Wyjątkowe ciasto Pychotka. Przepis na znakomite ciasto pani Walewska
Ciasto pychotka, znane także jako pani Walewska, to prawdziwy smakołyk. Przygotuj je na święta Bożego Narodzenia, a twoi bliscy będą zachwyceni. To pyszne...

Szybki piernik z orzechami laskowymi. Wyjątkowy przepis dla kawoszy
Piernik to jedno z najpopularniejszych ciast. Wielu z nas nie wyobraża sobie Wigilii i świąt Bożego Narodzenia bez zapachu korzennych przypraw i tego...

Mac and Cheese. Prosty przepis na potrawę, którą kochają zwłaszcza dzieci
Bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych zapiekanka Mac & Cheese to danie z piekarnika, składające się z makaronu zapiekanego z wyrazistym i mocno serowym...

Wyjątkowa zupa z pieczonych buraków. Poznaj przepis na oryginalne danie
Zupa z buraków to samo zdrowie. Pożywi, nasyci, a do tego smakuje rewelacyjnie. Podaj ją na specjalną okazję, a goście będą zachwyceni! Zobacz najlepszy przepis...

Wyjątkowe paszteciki do barszczu czerwonego. Poznaj przepis do zrobienia w 20 minut
Paszteciki podane do czerwonego barszczu to pomysł na pyszne danie od święta. Podpowiadam, jak możesz zrobić je niemal błyskawicznie. Wystarczy wykorzystać...

Smakowite roladki z tortilli. Przepis na przekąskę z łososiem w 15 minut
Szukasz pomysłu na błyskawiczną przekąskę na Wielkanoc lub inną specjalną okazję? Proponuję roladki z tortilli z łososiem. Są rewelacyjne w smaku, a do tego...

Znamy patent na najlepsze placki ziemniaczane. Poznaj i wypróbuj przepis
Mam dla ciebie sprawdzony przepis na najlepsze placki ziemniaczane, które zaskakują wyjątkowym smakiem i chrupkością. Sekret tkwi w skrobi z odcedzonych...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Apple iPhone 15 Pro Max 512GB Tytan Naturalny
PrzeglądDowiedz się więcejSpecyfikacja...