Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
510 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Chrupiący, w panierce, jak z KFC. Domowa odmiana światowego przeboju z fast foodów
Kurczak w panierce jak z KFC to rewelacyjne danie, któremu nie oprze się nawet największy niejadek. Taki domowy fast food jest pożywny i bardzo smaczny....

Nietypowe połączenie smaków! Wypróbuj przepis na oryginalną sałatę do obiadu
Sałata ze śmietaną na słodko-kwaśny sposób to oryginalne i nietypowe połączenie smaków. Zamiast tradycyjnego sosu z cebulką lub szczypiorkiem proponuję wersję...

Najlepsze i najprostsze ciastka z dziurką. Koniecznie wypróbuj
Ciastka z dziurką to dla wielu ulubiony przysmak z dzieciństwa. Polecam na nie sprawdzony i niezawodny przepis, z notatnika mojej mamy. To ciasteczka...

Schab po cygańsku to danie pełne smaku i aromatu. Polubią go nie tylko fani mięsa
Schab po cygańsku to rozgrzewające i sycące danie z patelni, pełne przypraw i warzyw. Bardzo prosto możesz przygotować dużą porcję tej potrawy, dla całej...

Sałatka śledziowa, którą zaskoczysz domowników. Jeden składnik jest najważniejszy
Mam dla ciebie niezawodny przepis na sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami i jabłkiem. Jest pyszna, wyrazista w smaku i pięknie prezentuje się na...

Takie kluski smakują wybornie, nie tylko na Śląsku. Zobacz przepis na kluski śląskie
Kluski śląskie to pyszna i tania potrawa. Może to być dodatek do obiadu lub pełnoprawne danie. Ich przygotowanie jest łatwe i szybkie. Można użyć ugotowanych...

Ciasto salceson niewiele ma wspólnego z wędliną, a skrada serca smakiem i prostotą
Ciasto salceson jest idealnie wilgotne, proste do zrobienia i bardzo smaczne. Ma charakterystyczny wygląd, z dużymi kawałkami owoców. Taki pachnący cynamonem...

Obiad z dynią na 7 sposobów. Polecamy sprawdzone przepisy
Dania z dyni są aromatyczne, pyszne i pożywne. Zebraliśmy dla ciebie 7 przepisów na wyśmienite potrawy z dodatkiem tego warzywa. To m.in. kopytka z dyni, zupa...

Delikatny i smaczny gulasz z kurczaka. Jak przygotować taki obiad?
Gulasz z kurczaka z warzywami to pomysł na pyszny, domowy obiad. Całość jest delikatna, pachnąca przyprawami i bardzo pożywna. Co ważne, danie jest proste do...

Pyszne prezenty na Dzień Chłopaka. Zobacz polecane przepisy
Słodki prezent na Dzień Chłopaka 2023 to niezawodny pomysł – dostarcza wiele radości obdarowanej osobie, zwłaszcza gdy jest samodzielnie przygotowany. Mamy dla...
Najpopularniejsze
CENEO.PL MOCCAMASTER CupOne kremowy
Ekspres przelewowy MOCCAMASTER Cup-One CreamKompaktowy ekspres przelewowy...