Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
332 materiały
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelniami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdawnu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnie, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipers, learn from your mistakes, be fearless, and above all have gun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Sycąca zupa z soczewicy. Przepis na treściwy posiłek
Szukasz pomysłu na pożywną i szybką do przygotowania zupę? Mamy sprawdzony przepis na zupę z soczewicy czerwonej z ziemniakami i kiełbasą. Jest pyszna,...

Pyszne rogaliki z czekoladą. Przepis z ciasta francuskiego. Zrobisz je w 5 minut
Lubisz słodycze, a także ekspresowe przepisy? Rogaliki z czekoladą na bazie ciasta francuskiego z pewnością przypadną wam do gustu. Oprócz tego, są bardzo łatwe...

Mac and Cheese. Sprawdź przepis na amerykańskie danie
Bardzo popularna w Stanach Zjednoczonych zapiekanka Mac & Cheese to danie z piekarnika, składające się z makaronu zapiekanego z wyrazistym i mocno serowym...

Rewelacyjny pomysł na obiad. Zapiekanka ziemniaczana
Jeśli masz ochotę na szybki do przygotowania obiad z piekarnika, to polecam przepis na zapiekankę ziemniaczaną z kurczakiem i szpinakiem. To pyszne, proste i...

Chrupiące faworki do zrobienia w 15 minut. Wystarczą dwa składniki
Faworki, zwane także chrustem, to pyszny przysmak na karnawał. Mam dla ciebie znakomity przepis na faworki z ciasta francuskiego. Robi się je dużo szybciej niż...

Mini pączki z serka wiejskiego. Bardzo prosty i szybki przepis
Szukasz przepisu na szybkie pączki na karnawał? Zrób mini pączki z serka wiejskiego. Są pyszne, miękkie, mało tłuste i bardzo proste do przygotowania. Wszystkie...

Perfekcyjny i puszysty biszkopt za każdym razem. Znamy świetny trik
Biszkopt to pyszne ciasto, które stanowi podstawę tortu, rolady i innych ciast z kremem. Chcesz zrobić idealny, puszysty i wyrośnięty biszkopt? Wystarczy, że...

Prosty i niezawodny przepis na oponki. Musisz spróbować!
Na karnawał i tłusty czwartek warto przygotować pyszne smażone oponki drożdżowe, zwane także pączkami z dziurką. Mam dla ciebie przepis z dokładnymi...

Szybka surówka z pora i jabłka. Prosty przepis na smaczną surówkę do obiadu
Szukasz pomysłu na szybką i łatwą surówkę do obiadu? Polecam przepis na surówkę z pora i jabłka. Jest pyszna, wyrazista w smaku, uniwersalna i niemal...

Najlepszy przysmak na karnawał. Sprawdź prosty przepis na faworki
Faworki, zwane także chrustem, to pyszny przysmak na karnawał. Mam dla ciebie sprawdzony i tradycyjny przepis na faworki, które przygotowuje się w mojej...
Najpopularniejsze
ONLYBIO Kalendarz Adwentowy 12 elementów