Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
499 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Gulasz warzywny w wyjątkowym wydaniu. Poznaj przepis uczestniczki MasterChef
Pożywny i pyszny gulasz z fasolą i boczniakami to pomysł na wyśmienity wegański obiad. Przepis na taką potrawę poleca Samar Khanafer, ekspertka od kuchni...

Tak podanego fileta z kurczaka jeszcze nie jedliście! Zaskakuje wyglądem i smakiem
Kurczak w cieście francuskim to sycące, pyszne i bardzo efektowne danie. Podaj je na uroczysty obiad z rodziną lub ze znajomymi, a z pewnością będą zachwyceni....

Pyszny i zdrowy dodatek do herbaty. Zobacz, jak zrobić przetwory z pigwy
Pigwa do herbaty to pyszny i zdrowy przysmak – kwaśne i wyraziste w smaku owoce mają dużo witaminy C i wspomagają naszą odporność w walce z przeziębieniem czy...

Leniwiec z jabłkami. Zobacz na filmie, jak zrobić ciasto drożdżowe bez wyrabiania
Drożdżowy leniwiec z jabłkami to wyśmienite ciasto, przy którym się nie napracujesz. Nie musisz nic miksować, zagniatać czy wyrabiać – banalnie proste...

Ciasto Shrek to prawdziwy smakołyk! Zobacz na filmie, jak je przygotować
Ciasto Shrek z delicjami i galaretką jest pyszne, lekkie, owocowe i bardzo ładnie prezentuje się na talerzu. Z pewnością zachwyci twoich gości. Jego...

Pyszny obiad dla całej rodziny. Mięso jest tak delikatne, że rozpływa się w ustach!
Potrawka z indyka to pomysł na bardzo smaczny obiad, przy którym się nie napracujesz. Proponuję sprawdzony i prosty przepis na to danie w delikatnej, nieco...

Takie przetwory przygotowywały nasze babcie. Poznaj starą recepturę
Śliwki w occie to wyśmienite przetwory o pysznym smaku i szerokim zastosowaniu. Można podać je do wytrawnych przystawek, pasztetów, a także deserów. Polecam...

Przepyszne jabłka w chrupiącym cieście. Zobacz na filmie, jak łatwo zrobić taki deser
Jabłka w cieście naleśnikowym to pomysł na przysmak, który z pewnością zachwyci każdego. Miękkie, aromatyczne owoce w chrupiącym, pachnącym cynamonem i wanilią...

Pyszna i prosta. Sprawdź przepis na najlepszą sałatkę śledziową
Sałatka śledziowa z jajkiem to idealną przekąską na każdą okazję. Przygotuj ją na spotkanie z bliskimi, a wszyscy będą prosić cię o ten przepis. Sałatka jest...

Wyjątkowy dodatek do potraw. Sprawdź przepis na masło klarowane
Masło klarowane to idealny dodatek do smażenia i przygotowywania potraw. Nie przypala się i dodaje daniom wyjątkowego smaku i aromatu. Nie musisz go kupować w...
Najpopularniejsze
CENEO.PL SMEG DCF02PBEU Pastelowy błękit
EKSPRES PRZELEWOWY SMEG DCF02PBEUPRODUKT ORYGINALNYTOWAR...