Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
505 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Pyszne prezenty na Dzień Chłopaka. Zobacz polecane przepisy
Słodki prezent na Dzień Chłopaka 2023 to niezawodny pomysł – dostarcza wiele radości obdarowanej osobie, zwłaszcza gdy jest samodzielnie przygotowany. Mamy dla...

Kawowe księżyce. Tak zrobisz kruche ciastka z Inką lub espresso
Kruche ciastka kawowe księżyce smakują wyśmienicie. Są delikatne, idealnie słodkie i kusząco pachną kawą i wanilią. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Nie...

Najsmaczniejsze muffinki z gruszkami i wanilią. Sprawdź, jak je zrobić
Przepis na waniliowe muffinki z gruszkami jest prosty i szybki do przygotowania. Gwarantuję, że zjesz je do ostatniego okruszka. Ciasto jest delikatne, rozpływa...

Pieczone ziemniaki bez tłuszczu. Przepis na przekąskę zdrowszą od frytek
Ziemniaki z piekarnika to idealny dodatek do obiadu i pyszna przekąska. Podpowiadam, jak sprawić, by były chrupiące, aromatyczne i mało tłuste. Można podać je...

Kulinarne triki Magdy Gessler. One uratują twoje potrawy
Polska restauratorka Magda Gessler znana jest m.in. jako prowadząca popularnego programu „Kuchenne rewolucje”, którego 27. sezon ruszył 7 września 2023 roku....

Gulasz warzywny w wyjątkowym wydaniu. Poznaj przepis uczestniczki MasterChef
Pożywny i pyszny gulasz z fasolą i boczniakami to pomysł na wyśmienity wegański obiad. Przepis na taką potrawę poleca Samar Khanafer, ekspertka od kuchni...

Obłędnie pyszne smoothie szarlotkowe. Zobacz na filmie, jak je przygotować
Jak zrobić pyszny i sycący koktajl śniadaniowy? Mam na to wyjątkowy przepis. Polecam wyśmienite smoothie szarlotkowe, które możesz zrobić zarówno na ciepło, jak...

Pyszna sałatka z kaszą i wyjątkowym sosem. Zobacz, jak ją przygotować
Sałatka z kaszą bulgur, suszonymi pomidorami i wyrazistym sosem smakuje wyśmienicie. Jest tak lekka i smaczna, że chce się jeść ją codziennie. Sprawdzi się...

Tak podanego fileta z kurczaka jeszcze nie jedliście! Zaskakuje wyglądem i smakiem
Kurczak w cieście francuskim to sycące, pyszne i bardzo efektowne danie. Podaj je na uroczysty obiad z rodziną lub ze znajomymi, a z pewnością będą zachwyceni....

Pyszny i zdrowy dodatek do herbaty. Zobacz, jak zrobić przetwory z pigwy
Pigwa do herbaty to dla wielu ulubiony jesienny przysmak. Kwaśne owoce, pełne witaminy C, wzmacniają naszą odporność w walce z przeziębieniem czy grypą, a...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Sage SDC400BSS
Ekspres przelewowy Sage SDC400BSSMasa: 5,2 kgMoc: 1 650...