Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
354 materiały
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelniami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdawnu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnie, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipers, learn from your mistakes, be fearless, and above all have gun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz 5 sprawdzonych przepisów
Szukasz pomysłu na jajka faszerowane na Wielkanoc? Podpowiadamy 5 niezawodnych przepisów na jajka faszerowane, które są łatwe i szybkie do wykonania. To m.in....

Przepis na sałatkę z kurczakiem i makaronem. Sekret smaku tkwi w sosie curry
Potrzebujesz pomysłu na pyszną i sycącą sałatkę na Wielkanoc lub inną specjalną okazję? Proponuję przygotować wyśmienitą sałatkę z kurczakiem i makaronem. To...

Pieczone kotlety schabowe na obiad. Poznaj przepis na schab po dziekańsku
Schab po dziekańsku to pomysł na szybki i bardzo prosty w wykonaniu obiad. Wystarczy, że dzień wcześniej zamarynujesz mięso, a godzinę przed podaniem obsmażysz...

Soczyste roladki schabowe faszerowane szpinakiem i serem. Odkryj przepis na obiad
Na wyjątkowe uroczystości czy niedzielny obiad warto przygotować wyśmienite roladki schabowe ze szpinakiem. Są pyszne, sycące, soczyste i mają apetycznie...

Tradycyjny sernik na rodzinne święta. Znakomity przepis, który zawsze się udaje
Oto sprawdzony przepis na tradycyjny sernik na kruchym spodzie z dodatkiem skórki pomarańczowej. Nigdy nie zawodzi, jest zawsze puszysty i pyszny. Takie ciasto...

Aksamitny domowy budyń. Przepis na pyszny waniliowy deser w kilka minut
Domowy budyń to prawdziwy rarytas. Jest kremowy, aksamitny i idealnie słodki. Proponuję sprawdzony przepis na domowy budyń z żółtek, doprawiony pachnącą...

Najlepsze ciasta na Wielkanoc. Oto 25 przepisów, które sprawdzą się podczas świąt
Szukasz przepisu na najlepsze ciasto na Wielkanoc? Skorzystaj z naszych podpowiedzi. Mamy dla ciebie 25 propozycji na najlepsze słodkości, które z pewnością...

Pieczony klops, czyli pyszna pieczeń rzymska z papryką. Zobacz świetny przepis
Obiad na Wielkanoc, czy spotkanie rodzinne warto wzbogacić, podając pyszny domowy klops, znany także jako pieczeń rzymska. Proponuję sprawdzony przepis na...

Fantastyczne kotleciki szu szu polecają się na obiad. Ten przepis to hit
Drobiowe kotleciki szu szu to prawdziwy hit. Są szybkie do przygotowania, proste i smakują wyśmienicie. Ich sekretem jest wyjątkowa marynata. Możesz zrobić je...

Bezkonkurencyjne muffinki cytrynowe. Prosty i najlepszy przepis
Szukasz pomysłu na szybki wypiek? Proponuję sprawdzony przepis na wyśmienite muffinki cytrynowe. Zrobisz je bez problemów. Są wilgotne, słodkie i mają nieco...
Najpopularniejsze
CENEO.PL SONY Xperia 5 IV 5G 8/128GB Czarny
xperia 5 iv ma moc i wydajność, których potrzebujesz do codziennej kreatywności, od tworzenia,...