Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
436 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdawnu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnie, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Szybkie w wykonaniu i przepyszne ciasto z rabarbarem. Rozpływa się w ustach!
To ciasto z rabarbarem jest pyszne, wilgotne i banalnie proste w wykonaniu. Jego zrobienie zajmuje zaledwie kwadrans, a pieczenie, podczas którego zapach...

Sałatkę z łososia i nektarynek przygotowuje się jedynie w kwadrans. Pychota!
Sałatka z łososia i nektarynek to propozycja na ciepłe dni, gdy mamy ochotę na coś lekkiego i zdrowego, bez gotowania i wymyślnych składników. Wiosna i lato...

Kokosowy koktajl z roszponką i grejpfrutem. Smakuje obłędnie! Zobacz, jak go zrobić
Zastanawiasz się co zrobić na śniadanie lub przekąskę? Proponuję przepis na koktajl z roszponki, grejpfruta i kokosa. Jest on bardzo smaczny, a do tego zdrowy,...

Te babeczki smakują i wyglądają obłędnie. Zawsze się udają
Masz ochotę przygotować pyszny deser, którym z pewnością zaskoczysz gości? Proponuję niezawodny przepis na pyszne kruche babeczki kakaowe z kremem kajmakowym,...

Dzień Dziecka. Poznaj 7 przepisów na słodkości, którymi zajadały się dzieci w PRL-u
Przypomnij sobie słodki smaki dzieciństwa. Mamy dla Ciebie 7 przepisów na pyszne słodkości, którymi zajadały się dzieci w czasach PRL. To m.in. szyszki z ryżu...

Ciasteczka na Dzień Dziecka. Prosty przepis na wesołe i pyszne słodkości
Dzień Dziecka to wyjątkowe święto, które warto uczcić pysznymi słodkościami. Mam dla ciebie niezawodny przepis na ciastka kakaowe. Możesz je szybko upiec, a do...

Soczysty kurczak w papirusie. Sprawdź, jak smażyć bez tłuszczu
Jak usmażyć kurczaka bez tłuszczu? To bardzo proste. Wypróbuj przepis na filety z kurczaka w papirusie, smażone na suchej patelni. To domowa i zdrowsza wersja...

Szybkie ciastka francuskie z rabarbarem. Zrobisz je w 20 minut
Sezon na rabarbar trwa w najlepsze. Mam dla Ciebie przepis na pyszne ciastka z dżemem rabarbarowym. Zrobisz je bardzo łatwo i szybko, wykorzystując gotowe...

Bigos z młodej kapusty. Poznaj najlepszy przepis
Zastanawiasz się co zrobić na obiad? Proponuję pyszny bigos z młodej kapusty z koperkiem, kiełbasą i boczkiem. To łatwe i szybkie do przygotowania danie, które...

Taki pyszny obiad z makaronem zrobisz w mniej niż pół godziny. Jest pożywny i smaczny
Makaron z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi jest pyszny i bardzo prosto do przygotowania. To sycący obiad, przy którym się nie napracujesz. Proponuję dodać...
Najpopularniejsze
Cropp Cropp - Krótka kurtka puffer - Czarny
Czarna damska kurtka typu puffer, wykonana z tkaniny poliestrowej z wodoodpornym wykończeniem. Odpowiednia na sezon przejściowy.krótki krój, zapięcie na zatrzaskipikowanie na całej powierzchnistójka pod szyjąrękawy zakończone gumkądwie kieszeniegładka podszewkawypełniona pochodzącym z recyklingu...