Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
523 materiały
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]

Fenomenalne ciasteczka budyniowe z żurawiną. Wypróbuj prosty przepis na deser
Ciastka budyniowe z żurawiną to jeden z moich ulubionych przepisów na małe słodkości. Robi się je bardzo prosto, a smakują wyśmienicie. Są idealnie kruche,...

Pyszna i szybka zupa z pierożkami. Sycący obiad, przy którym się nie napracujesz
Krem pomidorowy z tortellini i serem mascarpone to wyśmienita zupa, która nasyci i rozgrzeje w jesienne dni. Gwarantuję, że się przy niej nie napracujesz....

Goście będą nimi zachwyceni. Beciki najlepsze są jeszcze ciepłe
Beciki z ciasta francuskiego z pieczarkami i serem feta będą smaczną przekąską, a jednocześnie ozdobą stołu podczas imprezy. Sprawdzą się również na kolację,...

Najlepsze i najprostsze domowe pieczywo. One zawsze się udają!
Podpłomyki z patelni to najlepsze i najprostsze domowe pieczywo. Zawsze się udają i są szybkie do przygotowania. Nie musisz robić zaczynu i czekać, aż ciasto...

Sałatka milionera zaskoczy twoich gości. Wygląda i smakuje rewelacyjnie
Sałatka milionera to w moim domu hit na każdej imprezie. Pięknie prezentuje się na stole i ma rewelacyjny smak. Kluczowe znaczenie ma wyrazisty sos z czosnkiem...

Delikatne i pyszne cynamonowe bułeczki. Przygotuj słodkie serduszka na śniadanie
Cynamonki to pyszne bułeczki ze słodkim i kusząco pachnącym nadzieniem. Mam dla ciebie sprawdzony przepis na taki przysmak. Proponuję nadać im ciekawy kształt...

Zachwycający przepis z MasterChef! Idealny na obiad, kolację, a nawet przekąskę
Pieczona dynia doprawiona aromatycznymi przyprawami to przysmak, który z powodzeniem można podać na obiad, kolację lub jako przekąskę. Przepis na to smaczne...

Chrupiący, w panierce, jak z KFC. Domowa odmiana światowego przeboju z fast foodów
Kurczak w panierce jak z KFC to rewelacyjne danie, któremu nie oprze się nawet największy niejadek. Taki domowy fast food jest pożywny i bardzo smaczny....

Nietypowe połączenie smaków! Wypróbuj przepis na oryginalną sałatę do obiadu
Sałata ze śmietaną na słodko-kwaśny sposób to oryginalne i nietypowe połączenie smaków. Zamiast tradycyjnego sosu z cebulką lub szczypiorkiem proponuję wersję...

Najlepsze i najprostsze ciastka z dziurką. Koniecznie wypróbuj
Ciastka z dziurką to dla wielu ulubiony przysmak z dzieciństwa. Polecam na nie sprawdzony i niezawodny przepis, z notatnika mojej mamy. To ciasteczka...
Najpopularniejsze
CENEO.PL Apple iPhone 15 Pro Max 512GB Tytan Biały
PrzeglądDowiedz się więcejSpecyfikacja...