Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
539 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]
Bezkonkurencyjne jajka faszerowane na Wielkanoc. Zobacz 5 sprawdzonych przepisów
Masz ochotę na jajka faszerowane na Wielkanoc? Skorzystaj z naszych podpowiedzi. Polecamy 5 niezawodnych przepisów na jajka z farszem, które są łatwe i szybkie...
Słodki dodatek do kawy. Zobacz krok po kroku jak zrobić sos karmelowy
Płynny karmel nie jest trudny do wykonania. Trzeba przestrzegać kilku zasad. Domowy sos karmelowy jest idealnym dodatkiem do kawy, ciast i deserów. Wiemy, jak...
Prosty przepis na lukier cytrynowy. Uda się każdemu. Jest pyszny i lśniący
Szukasz sprawdzonego sposobu, jak zrobić lukier cytrynowy? Proponuję niezawodny przepis. To prostsze niż myślisz. Lukier cytrynowy świetnie sprawdzi się do...
Rewelacyjne śledzie w śmietanie. Wprost rozpływają się w ustach!
Szukasz pomysłu na przekąskę ze śledziami? Proponuję niezawodny przepis na wyśmienite śledzie w śmietanie. Są smaczne i bardzo szybkie do przygotowania. Warto...
Fenomenalny sernik z rosą. To najlepsze ciasto na Wielkanoc
Szukasz pomysłu na oryginalny sernik na święta? Polecam sernik złota rosa, zwany także sernikiem z rosą. To pyszna masa serowa na kruchym spodzie, zwieńczona...
Najlepsze mazurki wielkanocne. Top 6 przepisów na zachwycające mazurki
Mazurki wielkanocne to jedne z najpopularniejszych polskich wypieków. To wyśmienite kruche ciasta z pysznymi polewami i dekoracjami do schrupania. Mamy dla...
Ciasto marchewkowe z lukrem z serka. Tak pyszne, że palce lizać!
Ciasto marchewkowe z lukrem z serka to prawdziwy smakołyk, popularny w amerykańskiej kuchni. Nie tylko pięknie wygląda, ale i wyśmienicie smakuje. Jest idealnie...
Wyśmienite drożdżowe babeczki. Możesz włożyć je do koszyka wielkanocnego
Babki drożdżowe to jedno z najpopularniejszych ciast na Wielkanoc. Kawałek takiego wypieku warto włożyć do naszej święconki. Proponuję przygotować babkę w...
To ciasto migdałowe smakuje wyśmienicie. Idealny przepis na święta
Puszyste i wyśmienite ciasto migdałowe to prawdziwy rarytas. Możesz przygotować je na Wielkanoc, Boże Narodzenie czy inną specjalną okazję. Mam dla ciebie...
Niezawodne jajka w sosie musztardowym. Tym zajadaliśmy się w PRL
Masz ochotę na tani i szybki do przygotowania obiad bez mięsa? Proponuję pyszne jajka w sosie musztardowym z ziemniakami. To popularna w czasach PRL potrawa,...