Katarzyna Puczyńska
dziennikarkaPortal i.pl
539 materiałów
Kulinaria to moja pasja od najmłodszych lat. Kolejną jest pisanie. Mam to szczęście, że w swojej pracy mogę łączyć je obie. W serwisie Strona Kuchni dzielę się z czytelnikami moimi sprawdzonymi, domowymi przepisami na potrawy, wypieki, desery i przetwory oraz zdradzam sposoby na szybkie, proste i smaczne gotowanie.
Oto niektóre z nich:
- rewelacyjny serniczek bez pieczenia o bajkowej nazwie "Chatka Baby Jagi",
- lekka sałatka z łososiem i nektarynkami,
- śniadaniowa szakszuka z rukolą.
Interesuję się także ogólnie pojętą tematyką kulinarną. W swoich artykułach poruszam tematy związane z jedzeniem, nowymi trendami kulinarnymi, a także chętnie przeprowadzam wywiady z profesjonalnymi kucharzami i pasjonatami, np.: Matteo Brunetti zdradza sekrety włoskiej kuchni czy zjawiskowe torty Izabeli Borys-Tarkowskiej.
Uważam, że dobra książka to prawdziwy skarb. Dlatego chętnie polecam czytelnikom sprawdzone publikacje kulinarne, z ciekawymi przepisami i poradami autorów.
Jak trafiłam do serwisu stronakuchni.pl?
Jestem dziennikarzem Polska Press już od ponad 5 lat. Początkowo pisałam artykuły o tematyce społecznej, historycznej i life stale’owej dla Kuriera Lubelskiego i lubelskich serwisów Nasze Miasto. Przeczytaj np. Ziemia kryje kości naszych przodków czy W jednej chwili żywioł zabrał im wszystko. Mieszkańcy Wierzchowisk po powodzi
W czasie epidemii i przymusowego lockdownu wolny czas przeznaczyłam na gotowanie i szkolenie się w przygotowywaniu wypieków. Postanowiłam połączyć to z pracą. Dla Strony Kuchni piszę już od niemal roku.
O mnie
Jestem absolwentką Katolickiego Uniwersytetu Lubelskiego na kierunku historia sztuki. Pierwsze dziennikarskie doświadczenie zdobywałam jeszcze na studiach, tworząc treści internetowe dla Multimedialnej Biblioteki Ośrodka „Brama Grodzka-Teatr NN”.
Sztuka i historia są dla mnie bliskie. Odnajduję je także w kulinariach. Rzeźbienie z czekolady, food art czy przepisy z historycznych już książek to dla mnie prawdziwa inspiracja. Cenię tradycyjną polską kuchnię, ale doceniam także dania fusion.
Moje kulinarne motto to słowa słynnej kucharki Julii Child:
Learn how to cook - try new recipes, learn from your mistakes, be fearless, and above all have fun! - tłumaczenie: Naucz się gotować - wpróbuj nowe przepisy, ucz się na błędach, bądź nieustraszony, a przede wszystkim baw się dobrze!
Jeśli masz temat, chcesz podzielić się swoją pasją kulinarną lub polecić wyjątkowy przepis, napisz do mnie: [email protected]
Zachwycający przepis z MasterChef! Idealny na obiad, kolację, a nawet przekąskę
Pieczona dynia doprawiona aromatycznymi przyprawami to przysmak, który z powodzeniem można podać na obiad, kolację lub jako przekąskę. Przepis na to smaczne...
Chrupiący, w panierce, jak z KFC. Domowa odmiana światowego przeboju z fast foodów
Kurczak w panierce jak z KFC to rewelacyjne danie, któremu nie oprze się nawet największy niejadek. Taki domowy fast food jest pożywny i bardzo smaczny....
Nietypowe połączenie smaków! Wypróbuj przepis na oryginalną sałatę do obiadu
Sałata ze śmietaną na słodko-kwaśny sposób to oryginalne i nietypowe połączenie smaków. Zamiast tradycyjnego sosu z cebulką lub szczypiorkiem proponuję wersję...
Najlepsze i najprostsze ciastka z dziurką. Koniecznie wypróbuj
Ciastka z dziurką to dla wielu ulubiony przysmak z dzieciństwa. Polecam na nie sprawdzony i niezawodny przepis, z notatnika mojej mamy. To ciasteczka...
Schab po cygańsku to danie pełne smaku i aromatu. Polubią go nie tylko fani mięsa
Schab po cygańsku to rozgrzewające i sycące danie z patelni, pełne przypraw i warzyw. Bardzo prosto możesz przygotować dużą porcję tej potrawy, dla całej...
Sałatka śledziowa, którą zaskoczysz domowników. Popularny składnik jest najważniejszy
Mam dla ciebie niezawodny przepis na sałatkę śledziową z buraczkami, ziemniakami i jabłkiem. Jest pyszna, wyrazista w smaku i pięknie prezentuje się na...
Delikatny i smaczny gulasz z kurczaka. Jak przygotować taki obiad?
Gulasz z kurczaka z warzywami to pomysł na pyszny, domowy obiad. Całość jest delikatna, pachnąca przyprawami i bardzo pożywna. Co ważne, danie jest proste do...
Pyszne prezenty na Dzień Chłopaka. Zobacz polecane przepisy
Słodki prezent na Dzień Chłopaka 2023 to niezawodny pomysł – dostarcza wiele radości obdarowanej osobie, zwłaszcza gdy jest samodzielnie przygotowany. Mamy dla...
Kawowe księżyce. Tak zrobisz kruche ciastka z Inką lub espresso
Kruche ciastka kawowe księżyce smakują wyśmienicie. Są delikatne, idealnie słodkie i kusząco pachną kawą i wanilią. Ich przygotowanie jest bardzo proste. Nie...
Najsmaczniejsze muffinki z gruszkami i wanilią. Sprawdź, jak je zrobić
Przepis na waniliowe muffinki z gruszkami jest prosty i szybki do przygotowania. Gwarantuję, że zjesz je do ostatniego okruszka. Ciasto jest delikatne, rozpływa...