
Martyna Jaros
Redaktor OnlinePolskaWarszawa

Miażdżyca zaczyna się niewinnie. Jakie wywołuje objawy? Sprawdź, jak w porę rozpoznać chorobę, która rozwija się u coraz młodszych osób!
Miażdżyca początkowo nie daje o sobie znać. Stopniowo mogą pojawiać się drętwienie nóg i rąk, kurcze, zawroty głowy, czy trudności w zasypianiu. Źródło tych niespecyficznych symptomów często przypisywane są innym schorzeniom, a także niedoborom magnezu, potasu, nadmiarowi stresu, niewyspaniu, zmęczeniu. Konsekwencje nieleczonej miażdżycy zagrażają jedna życiu i w Polsce są najczęstszą przyczyną zgonów. Powodem jest późne rozpoznanie i brak leczenia choroby, której można by skutecznie przeciwdziałać. Sprawdź jakie objawy mogą świadczyć o rozwoju miażdżycy i nie należy ich bagatelizować!

Cynk w jedzeniu – na płodność, piękne włosy i odporność. Najlepsze źródła cynku
Cynk jest bardzo ważny dla ludzkiego organizmu, ponieważ bierze udział w regulacji pracy organów wewnętrznych. Pierwiastek ten uczestniczy w wydzielaniu insuliny, testosteronu i tyroksyny. Jest też niezbędny w procesach ekspresji genów, wytwarzania białek oraz kwasów nukleinowych budujących materiał genetycznym każdej komórki ciała. Poznaj najlepsze źródła cynku.

12 przyczyn rozwoju nowotworów. Sprawdź, które z nich możesz wyeliminować, by wspomóc profilaktykę raka
Nowotworem nazywamy nieprawidłową tkankę, która charakteryzuje się nadmiernym i niekontrolowanym rozrostem. Tkanka nowotworowa jest niepodporządkowana funkcjom organizmu, co oznacza, że nie reaguje na sygnały wysyłane przez komórki ciała, a ma własne mechanizmy fizjologiczne. Szybkie mnożenie się nieprawidłowych komórek skutkuje uszkodzeniem narządu, w którym powstały oraz narządów sąsiadujących.

12 przepisów na diecie śródziemnomorskiej. Pizza na diecie też jest możliwa
Dieta śródziemnomorska jest modelem żywienia opartym o mało przetworzone produkty zbożowe, świeże owoce i warzywa, przetwory mleczne, a także nasiona roślin strączkowych, chude mięso i owoce morza. Głównych źródłem tłuszczu, obok orzechów, nasion i awokado, jest aromatyczna oliwa z oliwek, która wykazuje korzystny wpływ na gospodarkę lipidową organizmu.

Czy znasz żywność, która wzmocni twój organizm i ochroni go przed chorobami?
Badania nad wpływem składników pokarmowych, takich jak witaminy, związki mineralne, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe, na działanie układu odpornościowego to temat stosunkowo świeży. Poznaj pokarmy, które są zasobne w związki wspomagające funkcjonowanie układu odpornościowego!

Nie lubisz zup? A szkoda! Poznaj aż 8 powodów, dlaczego warto jeść zupy nawet codziennie!
Zupy to zdecydowanie jedne z najbardziej niedocenianych potraw. A szkoda, ponieważ ich jedzenie daje wiele zdrowotnych korzyści. Są sycące i pożywne, zapewniają wiele wartości odżywczych, a ponadto są łatwe w przygotowaniu. To niejedyne dobrodziejstwa wynikające z ich konsumpcji. Podajemy, aż 8 powodów, dlaczego zupy powinny znaleźć się w diecie każdego!

8 modnych i wyjątkowo szkodliwych diet odchudzających, których stosowanie odradzamy!
Choć rozpoczęcie diety odchudzającej, obiecującej szybkie osiągnięcie zamierzonych celów jest bardzo kuszące, nie warto decydować się na radykalne rozwiązania. Mimo że w początkowych etapach odchudzania się, stosowanie bardzo restrykcyjnych i modnych planów żywieniowych może dawać oczekiwane rezultaty, w dłuższej perspektywie czasu prowadzi do pogorszenia stanu zdrowia, kiepskiego samopoczucia i efektu jojo, czyli powrotu straconej tkanki tłuszczowej z nawiązką. Wobec tego podpowiadamy, za pomocą jakich popularnych diet, zdecydowanie nie warto się odchudzać!

12 praktycznych porad, jak nie marnować żywności!
Marnowanie żywności niesie za sobą nie tylko osobiste straty finansowe, lecz pociąga za sobą szereg poważnych skutków. Wyrzucając jedzenie do kosza generujemy większą ilość odpadów przeznaczonych do utylizacji, a także przyczyniamy się do zaśmiecania środowiska naturalnego przez nieekologiczne opakowania. Marnowana jest też ciężka praca ludzi pracujących w sektorach żywnościowych. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów, które pozwolą zmniejszyć ilość wyrzucanego jedzenia. Przedstawiamy, aż 12 praktycznych porad do zastosowania od zaraz!

Pielęgnacja skóry zimą – 9 kroków, które sprawią, że skóra będzie promienna i zdrowa
Pielęgnacja skóry zimą to niełatwa sprawa. W tym szczególnym okresie roku cera narażona jest na niekorzystne działanie mrozu, silnego wiatru, a z drugiej strony oddziaływanie ciepłego powietrza emitowanego przez kaloryfery. Co więcej, nawet zimą należy zabezpieczać skórę twarzy za pomocą ochronnego filtra. Podpowiadamy krok po kroku, jak powinna wyglądać pielęgnacja skóry zimą, aby wiosną cera była przygotowana na nowe wyzwania i nie utraciła promienności.

Odchudzanie bez diety? 10 łatwych zmian, które pomogą Ci schudnąć!
Odchudzanie bez diety jest możliwe i może być całkiem proste! Czasem wystarczy bliżej przyjrzeć się temu, co ląduje na naszym talerzu i zastanowić się, dlaczego tak się dzieje. Świadome jedzenie pozwala bowiem kontrolować ilość przyjmowanych kilokalorii, których nadmiar odkłada się w postaci tkanki tłuszczowej. To jednak nie wszystko! By ułatwić odchudzanie bez diety, podpowiadamy 10 prostych trików, które można zastosować od zaraz!
Najpopularniejsze