Przebojami tegorocznych świąt wielkanocnych są, tak jak i w latach minionych: wiosenny nastrój, dobry humor, pogoda ducha, życzliwość no i oczywiście uśmiech. Tradycyjnie już wiosenne święta nie mogą się jednak obejść bez babki, a ta jako żywo zawsze będzie ozdobą każdego …świątecznego stołu .
Przepisów na dobrą babkę jest chyba nawet więcej niż samych babek, ale też specjały te przygotowywane są w najróżnorodniejszych odmianach, bo jak powszechnie wiadomo... babka zmienną jest.
W tym sezonie obowiązuje babka ze wszech miar uroczysta i prorodzinna. Każdy z nas może, metodą „zrób to sam”, upichcić taką właśnie babkę na jaką ma ochotę, pamiętając jednakże, że odgórne zalecenia największego kucharza określają standardy świątecznych bab, babek i babeczek.
Oczywiście wszystko zależy od upodobań, no i przede wszystkim od zasobności bankowego konta. Powszechnie bowiem wiadomo, że babki najlepiej rosną nie na drożdżach, lecz na męskich portfelach. Załóżmy więc, że stać nas na odrobinę braku zdrowego rozsądku, a co za tym idzie - małe szaleństwo. Dlatego składniki do wypieku babki możemy dobierać bez ograniczeń.
Weź więc surowca przedniego białego o alabastrowym połysku i ulep z niego kształty które ci odpowiadają. Ze dwadzieścia metrów materii jedwabistej od Armaniego upnij w opakowanie powłóczyste, święcące i miękkie. Dodaj do tego błyskotek wszelakich - im większe tym lepsze - dla aromatu pachnideł według upodobania we flakonach największych.Dorzuć do tego parę okrzyków zachwytu, komplementów i obietnic i po paru minutach babka jak marzenie.
By jednak nasz wypiek był w pełni dowartościowany, potrzeba jeszcze czarnej limuzyny, lokaja, no i oczywiście choćby skromnego pałacu, bo jakieś tam m-ileś jest niewystarczające. I gdy to wszystko mamy już gotowe, możemy być pewni, że świąteczny wypiek udał się nam, a innym wypieki dopiero pojawią się, ale na twarzy.
P.S
Ci których nie stać na oryginalny świąteczny wypiek, mogą z pomocą technik poligraficznych taką babkę sobie wydrukować najlepiej w formacie B -1 , można ją dodatkowo polakierować lub by bardziej utrwalić,zafoliować by starczyła na dłużej. Dla zamożniejszych dodatkowo złocenie i tłoczenie. A na koniec, trzeba całość wysztancować, kaszerować na tekturę i babka prawie jak żywa i o ile taniej niż w oryginalnym przepisie.
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?