Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bazylia w kuchni - przyprawa nie do zastąpienia

Artur Koszczuk
Artur Koszczuk
Bazylia to roślina jednoroczna, pochodząca z południowej Azji i spotykana w południowej Europie w stanie dzikim. W Polsce rośnie tylko w uprawie.

Ze względu na pełnię aromatu największą wartość jako przyprawa mają świeże listki bazylii przed kwitnieniem. Drobno posiekane nadają wszystkim potrawom z pomidorów wykwintny smak. Bazylia jest także świetnym dodatkiem do sosów, ryb, zup czy zielonej sałaty.

Suszona, sproszkowana bazylia bez problemów może zastępować pieprz co ważne jest przy dietach. Stosuje się ją także przy wyrobie likierów i domowych nalewek, również do zapraw i marynat. Jeżeli dużą garść świeżo zerwanych listków bazylii zaleje się octem winnym to po tygodniu uzyskuje się wspaniałą, aromatyczną przyprawę. Już jedna jej łyżeczka nadaje smak mdłym sosom, szczególnie białym. Wspaniałe efekty smakowe ma także oliwa, do której doda się kilka gałązek bazylii i którą można zostać wykorzystana do takiego przepisu, jak np. twarożek z pomidorem.

Olejek eteryczny, który jest głównym składnikiem bazylii, ma zastosowanie jako lek żołądkowy i pobudzający trawienie.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto