Ze względu na pełnię aromatu największą wartość jako przyprawa mają świeże listki bazylii przed kwitnieniem. Drobno posiekane nadają wszystkim potrawom z pomidorów wykwintny smak. Bazylia jest także świetnym dodatkiem do sosów, ryb, zup czy zielonej sałaty.
Suszona, sproszkowana bazylia bez problemów może zastępować pieprz co ważne jest przy dietach. Stosuje się ją także przy wyrobie likierów i domowych nalewek, również do zapraw i marynat. Jeżeli dużą garść świeżo zerwanych listków bazylii zaleje się octem winnym to po tygodniu uzyskuje się wspaniałą, aromatyczną przyprawę. Już jedna jej łyżeczka nadaje smak mdłym sosom, szczególnie białym. Wspaniałe efekty smakowe ma także oliwa, do której doda się kilka gałązek bazylii i którą można zostać wykorzystana do takiego przepisu, jak np. twarożek z pomidorem.
Olejek eteryczny, który jest głównym składnikiem bazylii, ma zastosowanie jako lek żołądkowy i pobudzający trawienie.
Nie tylko o niedźwiedziach, które mieszkały w minizoo w Lesznie
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?