Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Bo ser też da się usmażyć

Redakcja
Każdy, kto chociaż raz był u naszych południowych braci w gościnie, zna smak smażonego sera. To proste i zarazem efektowne danie, świetnie nadaje się nie tylko na przekąski, ale także jako główny posiłek.

Ser serowi nierówny

Teoretycznie rzecz biorąc, do smażenia nadaje się każdy gatunek sera żółtego lub pleśniowego. Podkreślam słowo teoretycznie, gdyż tak naprawdę efekt końcowy naszej potrawy zależeć będzie od dwóch czynników: użytego sera i panierki.

Zajmijmy się najpierw serem. Kiedy chcę przygotować serową przekąskę do piwa lub przystawkę do obiadu, używam sera typu gouda lub góralskiego oscypka. Ser ten nie jest zbyt miękki, a więc nie będzie się rozpuszczał zbyt szybko, a co za tym idzie, łatwiej będzie go podać w mniejszych kawałkach. Kiedy natomiast chcę podać smażony ser jako danie główne, wtedy sięgam do zapasów serów dojrzałych lub pleśniowych. Zgodnie z zasadami dobrego obiadu przyjrzyjmy się poszczególnym pomysłom na smażenie sera.

Przystawki i dodatki do piwa

Zapraszając gości na małą imprezę do domu, często podaję smażone paluszki serowe, które świetnie pasują do piwa i innych napojów.
Do ich przygotowania używam sera gouda, który kroję w słupki o długości mniej więcej 10 centymetrów i szerokości 1,5 centymetra. Tak pokrojone serowe prostopadłościany poddaję procesowi panierowania. W odróżnieniu od panierki stosowanej do kotletów, panierkę do serowych paluszków robię nieco inaczej.

Do głębokiego talerza wbijam dwa jajka i dokładam do nich łyżkę stołową śmietany. Całość mocno mieszam, aż całe jajko połączy się ze śmietaną. Otrzymaną mieszaninę wzbogacam drobno startym pieprzem i kruszoną papryczką chili. W takiej mieszaninie maczam kawałki sera, które następnie obtaczam w tartej bułce. Procedurę powtarzam minimum 4 razy, aż cała powierzchnia sera jest równomiernie przykryta panierką. Wtedy dopiero smażę paluszki na głębokim tłuszczu. Kiedy panierka przyrumieni się mocno, wyławiam paluszki i osączam je z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podaję gorące z paczką wykałaczek.

Kiedy mam w zanadrzu góralskiego oscypka, czasami zastępuję serowe paluszki, smażonymi oscypkami. Procedura przygotowywania wygląda tak samo, jak w przypadku sera gouda, jednak z tą różnicą, że małe oscypki panieruję i smażę w całości. Dzięki temu powstają przekąski nieco większego kalibru, za to ze wspaniałą dymną nutą smakową. Smażąc oscypka należy pamiętać, że rozpuszcza się on nieco wolniej od goudy, dlatego należy go smażyć dłużej.

Obiad podano

Smażony ser może być również świetnym daniem głównym. Aby je przyrządzić będziemy potrzebowali sera typu camembert.
Posiadane krążki sera należy przekroić wzdłuż ostrym nożem na dwie połówki. Pomiędzy nie wkładamy przykrojony do wymiaru plasterek szynki. Tak przygotowany ser panierujemy podobnie jak nasze przystawki, zwracając baczną uwagę, aby panierka ściśle przylegała do sera. To bardzo ważne, gdyż inaczej ser nam wypłynie podczas smażenia i zepsuje efekt. Panierowany ser smażymy w głębokim tłuszczu. Zamiast szynki można użyć dowolnego innego "nadzienia". Gorący ser podajemy, po odsączeniu na papierowym ręczniku, razem z konfiturami z żurawin i ryżem. Polecam szczególnie dla dzieci, które uwielbiają zabawę z ciągnącym się serem.

Smacznego

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto