Składniki:
-60 dag rabarbaru
-4 jaja
-1 szklanka cukru
-2 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół szklanki oleju lub 1 kostka margaryny
Przygotowanie:
Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka rozcieramy z cukrem, dodajemy olej lub roztopioną (letnią) margarynę, następnie miksujemy z mąką i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy pianę z białek, którą dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na pół centymetrowe paski, następnie mieszamy go z ciastem i wlewamy do przygotowanej formy/prodiża. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Warto pamiętać o tym, że ciasto jest smaczniejsze wtedy, kiedy przygotowujemy je w szklanych naczyniach, a nie plastikowych. Poza tym proponuję ciasto popijać mlekiem, gdyż rabarbar posiada (tak jak szczaw czy szpinak) kwas szczawiowy i jest trudno przyswajalny przez nasz organizm (dla małych dzieci wręcz trujący). Mleko doskonale łączy się z rabarbarem i osłabia jego negatywne działanie.
Smacznego!
Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?