Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Ciasto z rabarbarem

Beata Gumienna
Beata Gumienna
wypiek autorki
wypiek autorki Beata Szczurzewska
Powoli pojawia się rabarbar, moim zdaniem jeden z najpyszniejszych dodatków do zup, ciast czy placuszków, dlatego postanowiłam podzielić się z Wami sprawdzonymi, prostymi przepisami na rabarbarowe cuda. Czas na ciasto z rabarbarem!

Składniki:

-60 dag rabarbaru
-4 jaja
-1 szklanka cukru
-2 szklanki mąki
-1 łyżeczka proszku do pieczenia
-pół szklanki oleju lub 1 kostka margaryny

Przygotowanie:

Rozdzielamy żółtka od białek. Żółtka rozcieramy z cukrem, dodajemy olej lub roztopioną (letnią) margarynę, następnie miksujemy z mąką i proszkiem do pieczenia. W drugiej misce ubijamy pianę z białek, którą dodajemy do wcześniej przygotowanej masy. Rabarbar obieramy ze skórki, kroimy na pół centymetrowe paski, następnie mieszamy go z ciastem i wlewamy do przygotowanej formy/prodiża. Pieczemy 40 minut w temperaturze 180 stopni.

Warto pamiętać o tym, że ciasto jest smaczniejsze wtedy, kiedy przygotowujemy je w szklanych naczyniach, a nie plastikowych. Poza tym proponuję ciasto popijać mlekiem, gdyż rabarbar posiada (tak jak szczaw czy szpinak) kwas szczawiowy i jest trudno przyswajalny przez nasz organizm (dla małych dzieci wręcz trujący). Mleko doskonale łączy się z rabarbarem i osłabia jego negatywne działanie.

Smacznego!

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto