Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Co będziemy jeść w Warszawie? Najpopularniejsze potrawy 2020 roku według Uber Eats

Sylwia Arlak
Sylwia Arlak
Szymon Starnawski
Twórcy popularnej aplikacji wiedzą już, co będziemy jeść w 2020 roku. Po przeanalizowaniu miliona wyszukiwań użytkowników Uber Eats okazało się, że nie będzie to ani pizza, ani burger. Jesteście ciekawi wyników najnowszej edycji raportu FoodCast? Dalsza część artykułu poniżej.

Kulinarny rok 2020 według Uber Eats

Choć rok 2019 jeszcze trwa, twórcy Uber Eats już wiedzą, czym będziemy zajadali się od stycznia przyszłego roku. Przeanalizowali miliony wyszukań użytkowników aplikacji, aby przekonać się jakie potrawy zyskiwały w ostaniach miesiącach na popularności. Nie tylko w Europie, ale również na Bliskim Wschodzie i w Afryce.

I tak z najnowszej edycji raportu Uber Eats FoodCast wynika, że w 2020 najchętniej zamawianym daniem w naszym regionie będzie Taco. Pizza uplasowała się dopiero na miejscu drugim. Na trzecim są poke bowlsy, a na czwartym shoarma.

Warszawiacy chrupiące taco mogą zamówić poprzez aplikację m.in. z lokali Dosc Tacos i La Sirena: The Mexican Food Cartel. Pizzę - w wersji włoskiej - warto zamówić z lokalu Trattoria Rucola czy Ciao Napoli. Ci tych, którzy wolą wersję amerykańską mają chociażby Pizzę na wypasie z podwójnym serem. Soczystą shawrmę zamówimy ze Spinxa i lokalu Asado: Mezze&GrillCo, a zdrowe poke bowlsy m.in. w Orzo, Frankie's, Buena Vista Social Food oraz Detox Bar.

Czytajcie też: Browary Warszawskie przebiją Halę Koszyki? W środku food hall, ukraiński browar i czteropiętrowa knajpa Roberta Lewandowskiego

Najpopularniejsza kuchnia? Izraelska. W stolicy z aplikacji Uber Eats możemy zamówić dania z lokalu Berek czy Hummus love. Na drugim miejscu jest kuchnia skandynawska (jeśli lubicie śledzie zajrzyjcie do oferty lokalu AFERA, a jeśli przepadacie za łososiem - Studio Buffo), na trzecim etiopska, a na czwartym koreańska (tutaj możemy polecić warszawiakom lokal Kiku Sushi). Piąte miejsce to kuchnia armeńska. W podobnych klimatach (bo z kuchni gruzińskiej) w stolicy można zamówić dania z lokalu Erywan.

Co ciekawe, wśród popularnych trendów żywieniowych znalazły się tak egzotyczne dodatki jak kwiat lotosu, koreański bibimbap czy japońskie ciastka z ryżu i mąki ryżowej - mochi. Popularne będą też dania z siemieniem lnianym. Ważny będzie dla nas występujący w konopiach olej CBD, a najpopularniejszym napojem stanie sie japońska kombucha, czyli napój na bazie sfermentowanej herbaty. Będziemy wybierać potrawy z czosnkiem, kurkami, prażoną kukurydzą, dynią, chlebowcem (owoc występujący w tropikalnej Azji) i tempeh - tradycyjny składnik kuchni indonezyjskiej wytwarzany z ziaren soi. Zamiast coli chętnie będziemy pić kakao. Wygląda więc na to, że trend na zdrowe odżywianie zyska jeszcze więcej zwolenników.


emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Kotlety mielone z piekarnika z fetą

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Dołącz do nas na X!

Codziennie informujemy o ciekawostkach i aktualnych wydarzeniach.

Obserwuj nas na X!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na warszawa.naszemiasto.pl Nasze Miasto