Choć przez długi czas co do wpływu diety na rozwój nowotworów były wśród naukowców pewne wątpliwości, dziś możemy powiedzieć z całą pewnością - nasz jadłospis może zwiększać ryzyko zachorowania na raka. Badania naukowe dokładnie wskazują, których produktów lepiej unikać, jeśli chcemy zachować zdrowie. Czego nie jeść, by nie zwiększać szansy zachorowania na nowotwór? Lista produktów znajduje się w galerii.

  •  

    Skomentuj

Produkty zwiększające ryzyko zachorowania na nowotwór


Często nie zdajemy sobie sprawy, że powszechnie dostępne produkty, które spożywamy codziennie, mogą zwiększać ryzyko zachorowania na nowotwór. Przeważnie tyczy się to żywności przetworzonej, która po modyfikacji może prowadzić do mutacji na poziomie DNA. Jak twierdzi dr Robert Wright z American Anti-Cancer Institute:

Raka wywołują związki chemiczne oraz promieniowanie.


Jest to prawda, ale nie całkowita. Światowy Fundusz Badań nad Rakiem i Amerykański Instytut Badań nad Rakiem oszacowały, jakie czynniki w jakim stopniu zwiększają ryzyko zachorowania. Z ich badań wynika, że:

  • predyspozycje genetyczne odpowiadają zaledwie za 5-10 proc. przypadków zachorowań
  • nieodpowiednia dieta, nadwaga, otyłość czy brak aktywności fizycznej – za 3-8 razy więcej przypadków


O ile żywność sama w sobie nie powinna nam zaszkodzić, o tyle substancje używane do jej produkcji, sposób jej przechowywania, przygotowania lub stopień przetworzenia - już owszem.

Do najbardziej rakotwórczych produktów zaliczają się:

  • alkohol
  • mięso czerwone
  • sól
  • cukier
  • wysokoprzetworzone węglowodany


Sprawdźcie, jakie jeszcze produkty są rakotwórcze i w jaki sposób mogą nam zaszkodzić.



  •  Komentarze 1

Hallo

Komentarze (1)

Jaś Wędrowniczek (gość)

A GDZIE jest Kronopol ???