Jajko na miękko ze szpinakiem © belchonock/123RF
[2/12]

Jajko na miękko ze szpinakiem

Jajka to cenne źródło pełnowartościowego białka i innych ważnych związków, dlatego dieta lekkostrawna uwzględnia jedzenie średnio jednej sztuki dziennie. Najlepiej, by jajko było ugotowane na miękko albo w koszulkach, ew. sadzone na parze; w ten sposób można też przygotować jajecznicę. Jajko można też zapiec na miękko w przykrytej kokilce z rozdrobnionym szpinakiem i pomidorem bez skórki i nasion. Na spód naczynia warto włożyć też nieco przygotowanego wcześniej purée z ziemniaków, a gotowe dania można skropić połową łyżeczki oliwy.

Dieta lekkostrawna to jadłospis łagodzący dolegliwości przewodu pokarmowego i oszczędzający układ trawienia, a jednocześnie odżywczy i wpływający na poprawę zdrowia. Osiągnięcie tych celów, a przy tym dobrego smaku dań, jest więc niełatwe, ale wciąż możliwe. Sprawdź, co można jeść na diecie łatwostrawnej z korzyścią dla organizmu i kubków smakowych.

Najnowsze wiadomości

reklama