Pulpeciki rybne z sosem cytrynowym © Nataliia Peredniankina/123RF
[3/12]

Pulpeciki rybne z sosem cytrynowym

Łatwostrawne menu powinno uwzględniać ok. 3 porcje ryb w tygodniu – zalecany jest wybór tych chudych, czyli o białym mięsie, takich jak dorsz, mintaj, pstrąg, sola, morszczuk, flądra, leszcz czy sandacz. Tak samo jak mięso, można je dusić, gotować na parze lub we własnej wilgoci (co nazywane jest też pieczeniem), albo przygotować w formie rozdrobnionej. Smaczne będą na przykład klopsiki rybne z białkiem jaja z odrobiną drobno posiekanego koperku, ugotowane w bulionie i podane w sosie cytrynowym, podane np. z sałatą i białym ryżem lub purée z ziemniaków.

Dieta lekkostrawna to jadłospis łagodzący dolegliwości przewodu pokarmowego i oszczędzający układ trawienia, a jednocześnie odżywczy i wpływający na poprawę zdrowia. Osiągnięcie tych celów, a przy tym dobrego smaku dań, jest więc niełatwe, ale wciąż możliwe. Sprawdź, co można jeść na diecie łatwostrawnej z korzyścią dla organizmu i kubków smakowych.

Najnowsze wiadomości

reklama