Liście sałaty i kapusty © Veganamente/pixabay.com
[4/14]

Liście sałaty i kapusty

Listki różnych sałat i cykorii aż się proszą, by wypełnić je składnikami kanapek lub innym nadzieniem, np. z warzywnej sałatki lub doprawionej komosy ryżowej – wszystkie chwyty dozwolone.

W przypadku kapusty do jedzenia na surowo najbardziej polecana jest ta pekińska. Inne, np. chińska bok-choy, włoską czy białą, podobnie jak jarmuż, warto wcześniej zblanszować lub podgotować na parze.

Liście są bardzo lekkie – w zależności od wielkości i rodzaju warzywa zapewniają 1-14 kcal i 0,5-3 g węglowodanów dla sałaty i 8-24 kcal i 1-3 g węglowodanów dla kapusty.

Ograniczasz węglowodany? Unikasz w diecie glutenu? Jeśli nie wiesz, czym zastąpić pieczywo, mamy dla ciebie proste, zdrowe i smaczne rozwiązania!

Najnowsze wiadomości

reklama