Dzisiejszy biznes.one.pl szokuje informacją o tym, co nadaje lodom smak. Jeszcze gorszą informacją, jest to, że producenci nie muszą podawać nazw składników i chemicznych dodatków używanych do produkcji.
Oto kilka z tych dodatków:
- Aldehyd C-17 – lodom nadaje smak wiśniowy, ale w przemyśle stosowany jest do produkcji gumy i barwników.
Piperonal – stosowany w przemyśle perfumeryjnym i jako środek do zwalczania wszy. Lodom nadaje smak waniliowy.
- Octan etylu – w lodach ma imitować smak ananasowy, ale używany jest również do czyszczenia skór.
- Aldehyd masłowy – używany jest do produkcji klejów kauczukowych, a lodom nadaje smak orzechowy.
- Octan anylu – lodom nadaje smak bananowy, ale używany jest również jako rozpuszczalnik farb olejnych.
- Octan benzylu – używany jest jako rozpuszczalnik azotanów. W lodach imituje smak truskawkowy.
- Aldehyd C-18 – używany do produkcji detergentów, który lodom nadaje smak czekoladowy.
Producenci lodów anonimowo zabrali głos. Twierdzą, że substancje dodawane jako aromaty nie szkodzą konsumentom.
Smacznego!
Jak kupić dobry miód? 7 kroków
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?