Kukurydza jest jedyną genetycznie modyfikowaną rośliną, którą w Europie uprawia się na dużą skalę. Dzięki zmianom uzyskała większą odporność na larwę jednej z ciem, która żywi się łodygami kukurydzy. Jak podaje BBC sadzona przez ostatnie 10 lat w Portugalii i Hiszpanii teraz staje się coraz częstsza we Francji, oraz w Niemczech i Czechach.
Mimo to Europa nadal obawia się modyfikowanej żywności. Na świecie obsadzono nią już ponad 1 mln kilometrów kwadratowych, podczas gdy w Europie dziesięciokrotnie mniejszy obszar.
Naukowcy zajmujący się modyfikowaniem roślin zapewniają, że są one bezpieczne zarówno dla człowieka, jak i środowiska. Mimo to niektóre grupy ekologów twierdzą, że jest przeciwnie. Uważają, że poza szkodnikami przez sadzenie zmodyfikowanych roślin mogą ucierpieć także pożyteczne owady.
Giganci zatruwają świat
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?