5 z 14
Poprzednie
Następne
Te produkty wykańczają wątrobę. Hepatolog mówi, czego nigdy by nie zjadł. Zobacz też, co powinna zawierać regenerująca dieta wątrobowa
Fruktoza niekorzystna dla wątroby
Choć występuje naturalnie w owocach, jej nadmiar trafia do wątroby, gdzie zamienia się w tłuszcz. Powoduje on stres oksydacyjny, który stopniowo uszkadza jej komórki. Dlatego owoce warto jeść z umiarem, i wybierać je zamiast owocowych soków.
Maksymalnie ograniczyć należy natomiast produkty przemysłowe, w których jest dodatkiem, głównie w postaci sztucznie pozyskiwanego syropu glukozowo-fruktozowego. To przede wszystkim słodzone napoje, ale też słodycze, płatki śniadaniowe i inne wysokoprzetworzone produkty.
Lepszym wyborem jest naturalna żywność, np. małe porcje owoców, bezcukrowe płatki z owocami, gorzka czekolada.