Czy chleb jest zdrowy? Czy pieczywo tuczy? Mamy opinie dietetyczek

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Według ambasadorki akcji „Łączy nas coś dobrego” - Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr - powinniśmy dziennie jeść 90 g pieczywa na zmianę z kaszami lub makaronem razowym.
Według ambasadorki akcji „Łączy nas coś dobrego” - Katarzyny Błażejewskiej-Stuhr - powinniśmy dziennie jeść 90 g pieczywa na zmianę z kaszami lub makaronem razowym. materiały prasowe kampanii „Łączy nas coś dobrego”
Przez lata chrupiący chleb i złociste bułki stały się źródłem sporu wśród konsumentów i dietetyków. Wciąż pojawiają się pytania, czy należy je jeść, czy są zdrowe oraz czy tuczą. Niektórym osobom wypieki kojarzą się z demonizowanym glutenem, inne doceniają pełnoziarniste wypieki wypełnione błonnikiem. Przyjrzeliśmy się zaletom i wadom dotyczącym pieczywa.

Stowarzyszenie Producentów Pieczywa ruszyło z akcją „Łączy nas coś dobrego”, a jej ideą jest zachęcenie do regularnego spożywania pieczywa. Współcześnie obowiązująca Piramida Zdrowego Żywienia wskazuje, że pełnoziarniste produkty zbożowe powinny być spożywane minimum w trzech porcjach dziennie. Psychodietetyczka Katarzyna Błażejewska–Stuhr, ambasadorka kampanii, dodaje, że absolutnym minimum jest spożywanie 90 gramów pieczywa razowego dziennie na zmianę z kaszami lub makaronem razowym.

Zalety pełnoziarnistego pieczywa

„To czy, pieczywo ma pozytywny wpływ na nasz organizm, zależy przede wszystkim od tego, co spożywamy oprócz niego. Istotne jest to, czy produkty zbożowe dostarczają nam odpowiedniego zapotrzebowania na kalorie, czy je przewyższają” - uważa dietetyczka.

Jedzenie pieczywa z pełnoziarnistej mąki zapobiega też szybkiemu odczuwaniu głodu, zmęczenia i rozkojarzenia, a spożywanie razowego chleba ogranicza napady wilczego apetytu oraz poprawia nastrój. Katarzyna Błażejewska–Stuhr zachęca do sięgania po tradycyjne kanapki, które mogą być wspaniałym drugim śniadaniem. A te powinny być wykonane z pieczywa o krótkim składzie. Najlepszy zawiera jedynie cztery podstawowe składniki (mąkę, wodę, sól, zakwas lub drożdże). Dodatkowo mogą się w nim znaleźć np.: orzechy lub nasiona. Należy unikać pieczywa z dodatkiem spulchniaczy lub konserwantów.

Czy chleb tuczy?

Pełnoziarniste pieczywo to istotny element dobrze skomponowanej diety. Dzięki spożyciu chleba do organizmu dostarczane są węglowodany złożone. Psychodietetyczka Katarzyna Błażejewska-Stuhr dodaje, że chleb razowy to źródło:

  • błonnika,
  • mikroelementów takich, jak żelazo i magnez,
  • witamin z grupy B.

Powstrzymywanie się od spożywania pieczywa, gdy jesteśmy głodni, ma także negatywny wpływ na samopoczucie. Jak dodaje ekspertka takiemu stanowi towarzyszy ogólne osłabienie, rozdrażnienie czy uczucie zimna. Zauważyła w swojej praktyce zawodowej, że pacjenci są zdziwieni, gdy zaleca im spożycie pełnowartościowego pieczywa.

„Takie zmiany przynoszą jednak oczekiwane efekty: pacjenci przestają mieć wilczy apetyt na słodycze, mają więcej sił i lepiej funkcjonują oraz chudną - dodaje.

Jaki jeść chleb?

Istnieje wiele mitów dotyczących pieczywa i jego wpływu na zdrowie człowieka. Wiąże się to z demonizowaniem glutenu, który był obarczany winą za wiele chorób. Zapytaliśmy o to dietetyczkę, dr Hannę Stolińską.

- Gluten jest szkodliwy tylko dla osób, które mają celiakię lub nietolerancję pokarmową - podkreśla. - W innych przypadkach nie. Wręcz przeciwnie, gluten jest pewnym rodzajem białka (mieszaniną białek roślinnych, gluteniny i gliadyny - red.) potrzebnym w naszej diecie.

Wielu konsumentów poszukuje np. odpowiedzi na pytanie, czy chleb na sodzie jest zdrowy. - Soda oczyszczona nie jest szkodliwa - odpowiada Hanna Stolińska. - Ale rzadko spotykam się z takim chlebem. A nawet jeżeli ktoś ma ochotę na taki wypiek, to stosuje się tak małe ilości sody, że nie ma to żadnego wpływu np. na żołądek.

Ekspertka dodaje, że białe pieczywo przygotowane z oczyszczonej, mąki pszennej dostarcza jedynie czystej energii, bez żadnych wartości odżywczych, składników mineralnych i błonnika pokarmowego.

- Nikomu bym go nie zaleciła. Nawet jeżeli ktoś ma problemy z żołądkiem, to spokojnie może jeść pieczywo orkiszowe lub graham - mówi Hanna Stolińska.

Oprac. m.in. na podstawie materiałów prasowych kampanii „Łączy nas coś dobrego”.

Ciasto malinowe "Pianka"

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Czy chleb jest zdrowy? Czy pieczywo tuczy? Mamy opinie dietetyczek - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie