Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czy masz ochotę na kotleta ze sklonowanego mięsa?

Grażyna Kiliańska-Przybyło
Grażyna Kiliańska-Przybyło
Wkrótce może się to okazać niemożliwe, bo Parlament Europejski głosuje za zakazem tzw. nowej żywności, w tym produktów pochodzących ze sklonowanych zwierząt. Inicjatywa Europosłanki, K.T. Liotard budzi szerokie zainteresowanie.

Wielkie poruszenie i zaciekawienie wywołała w Parlamencie Europejskim debata poświęcona sprzedaży mięsa i nabiału pochodzącego ze sklonowanych zwierząt i ich potomstwa oraz tzw. nowej żywności. Tego określenia używa się w odniesieniu do żywności, której nie było na rynku przed 1997 rokiem lub która została wyprodukowana w nowatorski sposób (np. przy użyciu nanotechnologii).

Raport w tej sprawie przedstawiła Kartika Tamara Liotard (europosłanka z Holandii). Pani europoseł oraz członkowie komisji środowiskowej postulują, żeby zakazać klonowania zwierząt dla celów produkcji żywności oraz hodowli klonowanych zwierząt i ich potomstwa. A także wprowadzania na rynek oraz importu produktów mięsnych lub mlecznych pochodzących ze sklonowanych zwierząt lub ich potomstwa w granicach całej Unii Europejskiej.

W opinii p. Liotard, żywność powinna być produkowana w sposób bezpieczny dla ludzi, środowiska i zwierząt oraz z zachowaniem wysokiej jakości. W głosowaniu nad raportem i poprawkami większość europosłów była przeciw "nowej żywności". Komentując to, K.T. Liotard powiedziała: Jestem bardzo zadowolona z wyników głosowania, ciągle jeszcze mam uśmiech na twarzy.

Po chwili dodała: W sprawie produktów należy kierować szczególną ostrożnością. Potrzebne są jasne przepisy, które obowiązywałyby w całej Unii i dotyczyły klonowania zwierząt, bo na razie we Francji nie ma zakazu klonowania zwierząt, natomiast w Holandii taki zakaz istnieje. Trzeba też pamiętać, że 9 proc. zwierząt sklonowanych rodzi się z poważnymi chorobami i wadami genetycznymi. W takiej sytuacji, należy wprowadzić zakaz dla czegoś, co nie wiadomo czy jest bezpieczne. W przeciwnym razie grozi nam zalanie rynku produktami pochodzącymi ze sklonowanych zwierząt, które są już produkowane np. w Ameryce.

Komisja środowiskowa, której przewodniczy pani Liotard zaproponowała także, aby żywność produkowana przy użyciu nanotechnologii obowiązkowo podlegała ocenie ryzyka i była odpowiednio oznakowana. Kolejne głosowanie nad postulatami w sprawie "nowej żywności" odbędzie się już we wrześniu.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto