Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czy można mieć słodkie życie bez cukru?

Tomasz Kaniewski
Tomasz Kaniewski
Sernik bez cukru
Sernik bez cukru
Cukier to jeden z najbardziej znanych składników naszych diet żywieniowych. Nie jeden raz słyszeliśmy, że cukier to "biała śmierć" i powinniśmy się jego wystrzegać. A jak jest naprawdę? Czy cukier jest nam rzeczywiście niezbędny do życia?

Najczęściej używanym przez nas cukrem jest cukier z buraków cukrowych, czyli po prostu biały. Na co dzień używamy go do słodzenia napojów tj. herbata, kawa, kakao itp. Używamy go również jako składnika potraw, np. do pieczenia ciast, kremów, deserów, ale również do surówek, zup i sosów. Często dodajemy go bezmyślnie, nie zastanawiając się nad tym, po co aż tyle słodzimy.

Oprócz białego cukru dość często używamy cukru trzcinowego. Cukier trzcinowy był znany już w starożytności, a swoją pozycję utracił dopiero pod koniec XIX w., kiedy rynek opanował cukier z buraków cukrowych. Dziś ponownie powraca na pierwszą pozycję, ale niestety dość często ze względu na wysoką cenę, na jego słodkość nie mogą sobie pozwolić zamożniejsze rodziny.

Mniej popularnymi cukrami są fruktoza, laktoza, glukoza, maltoza czy ksyloza, które mają zastosowanie głównie w przemyśle spożywczym.

Większość z nas nie potrafi sobie wyobrazić życia bez cukru. Można śmiało powiedzieć, że uzależniliśmy się od jego obecności w naszym codziennym życiu. Nie ma kawy bez słodkiego deseru, nie ma upału bez słodkiej oranżady czy lemoniady, nie ma fastfoodów bez słodkiej coli. Czy potrafisz sobie wyobrazić, że litrowa cola zawiera prawie 30 kostek cukru? Dzienne zapotrzebowanie energetyczne organizmu człowieka w węglowodany wynosi około 450 g.

Przy nadmiernym spożywaniu węglowodanów, organizm odkłada go jako glikogen (gromadzi się głównie w wątrobie). Część węglowodanów zamieniana jest na tłuszcz, który odkłada się w różnych tkankach jako materiał zapasowy. Tłuszcze spalają się tylko w obecności odpowiednich ilości białek i węglowodanów. Nadmiar białek jest przetwarzany przez organizm na glikogen (cukier) lub na tłuszcze, albo wydalany z organizmu człowieka. Nadmierne spożywanie węglowodanów u większości osób prowadzi do otyłości.

Podczas zakupów powinniśmy zwracać szczególną uwagę na zawartość węglowodanów (cukru) w produktach. Bardzo często mamy możliwość zastąpienia produktów z dużą zawartością węglowodanów innymi o mniejszej zawartości. Wcale nie będzie to oznaczać, że produkt jest gorszej jakości czy za mało słodki. Rozważny wybór na pewno wyjdzie nam na zdrowie.

Czy wytrzymasz jeden dzień bez cukru?

Warto spróbować wykonać doświadczenie polegające na wycofaniu cukru lub jego bardzo dużym ograniczeniu w naszym jadłospisie, chociaż na jeden dzień. Zapewne nasuwa Ci się myśl: "Przecież to nie może być takie trudne". Spróbuj, a przekonasz się jak Twoje codzienne żywienie jest uzależnione od cukru. Cukier stał się dla nas jak narkotyk, uzależnił nas i nie tak łatwo jest z niego zrezygnować.

Podejmij próbę rezygnacji ze "słodkiej diety". Na początku zastąp biały cukier słodzikiem, a z czasem używaj go coraz mniej. Nie wyobrażasz sobie smacznego sernika bez cukru? A jednak jest możliwe jego wykonanie w słodkiej wersji bez użycia cukru. Wystarczy zamienić biały cukier słodzikiem w płynie. Poniżej przedstawiam jeden z przepisów na słodki sernik bez cukru.

Ograniczmy ilość spożywanych węglowodanów

Choć węglowodany są niezbędne do życia, potrzebujemy ich zwykle znacznie mniej, niż zjadamy. Nadmiar glukozy powoduje nadprodukcję insuliny, a to z kolei grozi zaburzeniem procesów przemiany materii - zablokowaniem wydzielania enzymów rozkładających tłuszcze. Poza tym, przy nadmiernej produkcji insuliny, organizm uodpornia się na jej działanie. Rozwija się wtedy cukrzyca. Aby uniknąć problemów z cukrzycą, należy wyeliminować z naszego jadłospisu cukier, białe pieczywo i biały ryż, makarony, miód, piwo, ziemniaki, marchew, buraki. Postarajmy się zmienić nasze nawyki i oprzyjmy naszą dietę na produktach o niskiej zawartości cukru oraz na warzywach i owocach, które zawierają fruktozę - cukier błyskawicznie trawiony przez organizm i nie powodujący zwiększonego wydzielania insuliny. Nadmierne spożycie cukru jest również główną przyczyną próchnicy zębów.

Większość osób potrzebuje wielu miesięcy, aby odzwyczaić się od nadmiernego słodzenia potraw, dlatego warto ograniczać ilość cukru w diecie stopniowo. Najłatwiej zacząć od małych kroków np. zmniejszać ilość cukru dodawanego do kawy czy herbaty czy ograniczając spożycie słodyczy, które często zaspokajają głód, ale tylko na chwilę.

Nie dam rady...

Jeżeli nie spróbujesz podjąć odpowiednich kroków, na pewno nie dasz rady zmienić swojej codzienności. Myślisz, że nie można zastąpić naszych nawyków spożywania cukru czymś równie smacznym czy przyjemnym? Jeżeli tak uważasz, to się mylisz. Wystarczy zagłębić się w wynikach wyszukiwarek internetowych, które wyszukają nam setki, tysiące a może nawet setki tysięcy ciekawych i smacznych przepisów kulinarnych na słodkości bez użycia cukru.

Podczas przygotowywania potraw staraj się zastępować cukier naturalnymi słodzikami, tj. miodem, owocami, sokiem z owoców czy syropem klonowym. W ostateczności możesz skorzystać z gotowych słodzików dostępnych w naszych sklepach.

Pozostaje więc życzyć odwagi i wielu słodkich chwil bez cukru.

Przepis na sernik bez cukru:

* 50 dkg sera białego chudego - zmielić (najlepiej o zawartości do 2% tłuszczu)
* 40 dkg serka homogenizowanego o niskiej zawartości tłuszczu
* 10 dkg serka homogenizowanego waniliowego o niskiej zawartości tłuszczu i cukru
* 4 łyżki jogurtu odtłuszczonego
* 6 łyżeczek mąki kukurydzianej
* 2 łyżki parafiny
* 6-7 łyżek słodziku w płynie
* 7-8 jaj
* 1 szt starta marchewka (zastąpi nam bakalie)
* szczypta soli
* kilka kropelek aromatu do ciast

Sposób wykonania:

1. Ser mielimy (o ile nie mamy gotowego na serniki)
2. Do miski wbijamy białka i ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli
3. Do ubitej piany dodajemy żółtka, sery, słodzik, mąkę kukurydzianą, jogurt, parafinę i aromat
4. Na końcu dodajemy startą marchewkę i mieszamy łyżką

W międzyczasie nagrzewamy piekarnik do 180 st. C z termoobiegiem

Formę (tortownicę) wykładamy papierem do pieczenia lub smarujemy lekko olejem parafinowym (można posypać otrębami dno i boki, aby ciasto nie przyległo do formy).

Ciasto wlewamy do formy i wstawiamy do piekarnika
Pieczemy ok. 40 min. na lekko brązowawy kolor
Po upieczeniu pozostawić na ok. 10-15 min w piekarniku, następnie wystawić z piekarnika i pozostawić do wystygnięcia.

Na podstawie: "Cukr - Jak se zbavit závislosti" Nancy Appleton

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Wiosenne problemy skórne. Jak sobie z nimi radzić?

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto