Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Czy owoce w diecie tuczą?

Redakcja
https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:La_Boqueria.JPG
https://pl.wikipedia.org/wiki/Plik:La_Boqueria.JPG
Owoce w diecie odchudzającej są bardzo ważne. To kluczowy składnik, o czym wiele osób, które chcą zrzucić kilka zbędnych kilogramów zdaje się zapominać. Mitem jest, zatem twierdzenie, że owoce są tuczące.

Jeśli kiedykolwiek słyszałaś, że owoce powodują, że nagle zaczniesz przybierać na wadze to wrzuć tą informację między bajki. Owszem w owocach znajdują się cukry. Jednak nie cukry proste, czyli te, które ulokowane są w batonikach, cukierkach czy innych słodyczach, ale te niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu, czyli złożone.

Jeśli dbasz o zdrowie to sięgaj po owoce

W dobrze zbilansowanej diecie owoce są podstawowym składnikiem zaraz obok warzyw. Chcesz się cieszyć dobrym zdrowiem to spożywaj je codziennie. Pamiętaj jednak o tym, że największe korzyści odniesiesz wtedy, gdy będziesz wiedzieć, kiedy jest najlepszy moment, aby po nie sięgnąć. Przede wszystkim jedz owoce przed posiłkiem składającym się z węglowodanów. Z reguły najczęściej przed śniadaniem, gdy spożywasz chleb, lub płatki. Przed obiadem, kiedy na stole gości kasza lub ziemniaki albo makaron. Skąd taki pomysł? Ponieważ owoce musza być szybko strawione. Jeśli zjadasz je na pusty żołądek to przyśpieszą trawienie, przy okazji wchłaniając witaminy i enzymy.

Owoce trawi się szybko

W dodatku zawierają sporo potrzebnego dla organizmu błonnika. Dają uczucie sytości i mają moc oczyszczania jelit. Warto wiedzieć, że nasz organizm nie trawi błonnika, ale czyści organizm z różnego rodzaju złogów i przyśpiesza trawienie. Niewskazane jest spożywanie go ponad określoną normę. Około trzydziestu gram dziennie będzie optymalne dla zdrowia i diety. Stąd też nie należy spożywać owoców zaraz po posiłkach. Nie zostaną szybko strawione, mogą, zatem powodować wzdęcia a nawet doprowadzić do pogorszenia samopoczucia.

Rola psychiki w odchudzaniu

Jeśli akurat jesteś na etapie odchudzania to należy pamiętać o tym, jak ważna jest rola psychiki w tej dziedzinie. Każdy z nas dobrze wie, co oznacza sformułowanie: „jeść oczami”. Stąd powinno się stosować np. mniejsze talerze, dzięki temu ta sama porcja jedzenia będzie się zdawać większa niż w rzeczywistości. Co ciekawe, można barwnie udekorować posiłek za pomocą dekoracji z surówek, co jeszcze spotęguje wrażenia optyczne. Dodatkowo, nasz żołądek po kilku minutach od wypełnienia przesyła informację do mózgu, że już można przestać jeść, bo jest najedzony. Ten czas można wykorzystać, aby spożyć dużo zupełnie zbędnych kalorii. Stąd w trakcie posiłku dobrze jest robić dłuższe przerwy, pomiędzy jednym a drugim kęsem. W tym czasie najlepiej jest dość długo gryźć nawet najmniejszy kawałek jedzenia. Dzięki takiemu zabiegowi w końcowym efekcie nasz posiłek nie będzie obfity i zjemy dużo mniej niż gdybyśmy spożywali jedzenie w sposób tradycyjny.

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto