3/12
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Naukowcy z Instytutu Badań Farmaceutycznych w Mediolanie po...
fot. petrovhey/pixaby.com/PIxaby License

Włoscy naukowcy twierdzą, że pizza ma właściwości antynowotworowe.

Naukowcy z Instytutu Badań Farmaceutycznych w Mediolanie po przeprowadzeniu badań na ponad 8 tys. wielbicieli pizzy udowodnili, że osoby, które jedzą tę potrawę przynajmniej 2 razy w tygodniu, są wyraźnie mniej narażone na rozwój chorób nowotworowych. Dzięki regularnemu spożywaniu klasycznej, włoskiej pizzy można aż o 59 proc. ograniczyć ryzyko zachorowania na nowotwór jamy ustnej. Wielbiciele pizzy są też o 25 proc. mniej narażeni na raka jelita grubego). Według badaczy to zasługa wysokiej jakości składników, z których przygotowywana jest tradycyjna, włoska pizza (zwłaszcza działającego przeciwnowotworowo likopenu wchodzącego w skład sosu pomidorowego).

Zobacz również

Chełm. Spotkanie młodzieży z  księdzem biskupem Adamem Babą

Chełm. Spotkanie młodzieży z księdzem biskupem Adamem Babą

Moda po puławsku. Zobacz codzienne stylizacje mieszkańców Puław

Moda po puławsku. Zobacz codzienne stylizacje mieszkańców Puław

Polecamy

Czy prezydent Kielc Bogdan Wenta realizuje obietnice wyborcze? Sprawdziliśmy

Czy prezydent Kielc Bogdan Wenta realizuje obietnice wyborcze? Sprawdziliśmy

Powiat świecki. Wóz strażaków pojechał do Tlenia

Powiat świecki. Wóz strażaków pojechał do Tlenia

To ostatni moment żeby się spisać! Sprawdź punkty spisowe w Lublinie

To ostatni moment żeby się spisać! Sprawdź punkty spisowe w Lublinie

Dodaj ogłoszenie