Deser budyniowo-truskawkowy
1 budyń śmietankowy lub waniliowy,
1/2 litra mleka,
200 ml śmietany 36 procent,
1 łyżka cukru pudru,
1 łyżeczka cukru wanilinowego,
30 dag truskawek,
listki świeżej melisy lub mięty - do dekoracji.
Budyń ugotować na mleku i ostudzić. Następnie zmiksować lub przetrzeć przez sito truskawki, ubić schłodzoną śmietanę z cukrem i cukrem wanilinowym.
Budyń zmiksować, dodać do niego połowę ubitej śmietany i delikatnie wymieszać. Do 5-6 pucharków nałożyć po 3-4 łyżki kremu budyniowego. Polać przecierem truskawkowym, przykryć resztą kremu. Wierzch deseru udekorować bitą śmietaną, truskawkami i listkami mięty
Smacznego!
Lody kawowe z kajmakiem
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?