Składniki:
1,5 kg dyni dojrzałej (samego miąższu)
1,5 szklanki octu spirytusowego 10 proc.
60 dag cukru
1 szklanka wody
Wykonanie:
Dynię myjemy, usuwamy pestki i włókna, obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Cukier, ocet i wodę wlewamy do garnka i gotujemy. Do gotującego się syropu wrzucamy dynię i gotujemy od momentu wrzenia całości przez 5 min.
Gotową dynię wkładamy do słoików a następnie uzupełniamy słoje syropem (w którym gotowaliśmy dynię). Mocno je zakręcamy i gotujemy przez 15 min. Po pasteryzacji, postawić na wieczku do momentu aż słoiki wystygną.
Życzę smacznego!
Ekspresowa pizza z cukinii
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?