Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Dziś tłusty czwartek. Pączek niejedno ma imię

Małgorzata Osowiecka
Małgorzata Osowiecka
Donaty zwykle mają dziurkę w środku i posypane są rozmaitymi dodatkami.
Donaty zwykle mają dziurkę w środku i posypane są rozmaitymi dodatkami. basibanget, CC 2.0
Te z dziurką w środku to słynne amerykańskie donaty, tureckie lokmas są wielkości kęsa, a niemieckie berlinery do złudzenia przypominają polskie pączki. Pączkowych wariacji jest wiele, jednak wszystkie łączy smak, któremu ciężko się oprzeć.

Lokma, czyli pączek po turecku, jest wielkości kęsa i podobno najlepiej smakuje popijany gorącą herbatą albo kawą. Te małe drożdżowe kuleczki są smażone i zanurzane w cynamonowym cukrze lub syropie cukrowym z miodem i cynamonem. Lokma jest niezwykle popularna w wielu krajach śródziemnomorskich, choć każdy kraj ma swój własny sposób na serwowanie tego dania.

Berliner, czyli pączek po niemiecku, jest tradycyjnym niemieckim przysmakiem. Wykonuje się go ze słodkiego ciasta drożdżowego, smaży w oleju lub tłuszczu, wypełnia marmoladą lub dżemem i zwykle posypuje cukrem pudrem. Spotyka się berlinery wypełnione czekoladą, szampanem, kremem mokka lub advocatem. Berlińskie pączki najpierw wypełniane są masą za pomocą strzykawki cukierniczej, a następnie smażone. Odwrotnie pączki izraelskie (sufgania), które dopiero po usmażeniu wypełnia się odpowiednim nadzieniem.

Quesito, czyli pączek po puertorykańsku, jest tam jednym z najbardziej popularnych słodkości. Ciasto francuskie wypełniane jest serem, wanilią, a także papają lub innymi tropikalnymi owocami, a następnie pieczone i pokrywane słodkim syropem karmelizowanym. Quesitos sprzedawane są w piekarniach i tak zwanych "bomboneras" (dosłownie przytulne, słodkie pudełka), czyli specjalnych punktach sprzedających tego typu słodycze.

Oliebol, czyli pączek po holendersku, jest produkowany z drożdży, mąki, jaj, soli, mleka, proszku do pieczenia i rodzynek, a często dodaje się do smaku także kandyzowaną skórkę pomarańczy. Odmianą tradycyjnego Oliebol jest Appelflap, który zawiera w środku kawałek jabłka. Ciasto drożdżowe rośnie około godziny, następnie Oliebollen smaży się w tłuszczu, po czym zwykle podaje z cukrem pudrem. Oliebol jest tradycyjną holenderską potrawą sylwestrową.

Malasada, czyli pączek po portugalsku, podobnie jak turecka lokma, jest niewielki, mniej więcej wielkości jajka kurzego. Wykonany jest z ciasta drożdżowego, które głęboko smażone w oleju pokrywa się następnie granulowanym cukru. Po raz pierwszy wykonany przez mieszkańców Madery. Tradycyjne malasadas nie zawierają ani dziur, ani nadzienia, ale niektóre odmiany są wypełniane na przykład śmietaną. Tradycyjnie produkowano malasadas, by wykorzystać cały smalec i cukier z domu, czyli produkty zabronione w czasie Wielkiego Postu.

Smultring albo Hjortetakk czyli pączek po norwesku jest nieduży, zwykle przygotowywany bez glazury i wypełnienia, często o aromacie kardamonu. Smultrings, najczęściej wypełniane brandy, najlepiej smakują na gorąco. Norweskie pączki niegdyś serwowano z masą ryżową.

Doughnut, czyli pączek po amerykańsku, szeroko znany jako Donat albo Donut. Typowy amerykański donat ma kształt pierścienia i dziurkę w środku, ale zdarzają się też inne rodzaje donatów, wypełnianych różnymi rodzajami nadzienia. Taki przysmak zwykle polewa się lukrem i posypuje kolorowymi wiórkami albo dekoracjami w różnych kształtach i smakach, na przykład czekoladowymi gwiazdkami czy lukrowymi serduszkami.

Vadai, czyli pączek po indyjsku, wielkością i wyglądem przypomina amerykańskiego donata. Wykonuje się go zazwyczaj z soczewicy, ziemniaków, mąki gram (specjalna mąka z ciecierzycy) i dal (zielona soczewica). Do przyprawienia używa się gorczycy, cebuli, curry, chilli i pieprzu, a często też imbiru. Vadas smaży się w głębokim tłuszczu i podaje jeszcze ciepłe. Gotowe pikantne vadas do złudzenia mogą przypominać słodkie Donaty.

Cruller , czyli pączek po francusku, jest wykonywany podobnie jak polski pączek, zwykle posypywany cukrem pudrem z odrobiną cynamonu, polewany czekoladą lub glazurowany. Od naszego pączka zdecydowanie różni się wyglądem. Francuski cruller jest karbowany, kształtem nieco przypomina koło zębate i ma dziurkę w środku.

Baursaki, czyli pączek po kazachstańsku, jest smażony, a ciasto składa się z mąki, drożdży, mleka, jaj, margaryny, soli i cukru. Kształt tych przysmaków jest najczęściej zbliżony do trójkąta.

Więcej o pączkowych wariacjach:
http://en.wikipedia.org/wiki/List_of_doughnut_varieties

Więcej o tureckich Lokmas:
http://mideastfood.about.com/od/dessertssweetspastries/r/lokma.html

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Chmieleńskie Babki Wielkanocne 2024

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto