Faworki - karnawałowe pyszności

Redakcja
Faworki
Faworki Dorota Michalczak
Karnawał, pora na słodkie pyszności do popołudniowej kawy. Oto łatwy przepis.

Składniki
2 szklanki mąki,
3 żółtka,
3/4 szklanki gęstej śmietany,
1 łyżeczka octu,
olej lub smalec do smażenia,
cukier puder do posypania faworków.

Ze składników zagnieść dość miękkie i gładkie ciasto. Cieńko je rozwałkowywać i radełkiem albo nożem wykrawać długie prostokąty, nacinać wzdłuż, przekładać jeden koniec przez powstałą dziurkę i smażyć na rozgrzanym tłuszczu, a potem posypywać cukrem pudrem.
Smacznego.

Zobacz inne moje przepisy:
Dynia w kuchni w roli głównej
Marchewka w kuchni w roli głównej
Pigwowiec japoński

Nutri-Score wchodzi do Polski

Wideo

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie