Filiżanka kawy poprawia koncentrację

Redakcja
Koncepcja Agnieszka Przybysz Grafika wykonanie Jerzy Dłużniewski Licencji udzieliła firma www.infotech.com.pl
Koncepcja Agnieszka Przybysz Grafika wykonanie Jerzy Dłużniewski Licencji udzieliła firma www.infotech.com.pl
Nie ma na mapie świata bardziej magicznego napoju i tak cenionego przez miliony. Kawa to najpopularniejszy napój na zimno i na gorąco. Powstały nowe niepowtarzalne smaki, które wzbogacają różnorodność wyboru Arabica i Robusta.

Nie ma na mapie świata bardziej magicznego napoju i tak cenionego przez miliony. Kawa to najpopularniejszy napój na zimno i na gorąco.

Mieszkańcy Ziemi co roku piją ponad 400 miliardów filiżanek tego naparu. Kawa w międzynarodowym handlu zajmuje drugie miejsce, tuż za ropą naftową, a obroty handlowe przekraczają 10 miliardów USD.

Dodaje energii, rozgrzewa i poprawia nastrój. A wszystko dzięki kofeinie, która budzi nas do życia, pobudza układ nerwowy i rozszerza naczynia krwionośne. Filiżanka kawy poprawia koncentrację, przyśpiesza proces myślenia, polepsza pamięć, a nawet, jak mówią niektóre badania, ma pozytywny wpływ na samopoczucie, poprawiając humor kawoszom. Odpowiednio zaparzona oddziałuje aż na trzy zmysły, a jej aromat zawiera około 800 różnych lotnych związków.

Kawa znana jest od bardzo dawna, choć różnie ją przygotowywano i spożywano. W I 1000-leciu p.n.e. owoce kawy spożywano z dodatkiem soli i masła. Obecna jej postać znana jest w zasadzie dopiero od około XIII w. Wówczas właśnie wynaleziono metodę preparowania i prażenia nasion po tym, jak kupcy arabscy przywieźli ziarna kawy do Jemenu, skąd wyruszyła na podbój całej Europy.

Arabica jest najstarszym i najbardziej popularnym gatunkiem kawy. Uprawiana jest w Jemenie. Znawcy uważają ją za najlepszą ze wszystkich kaw. Ziarna pochodzą z Ameryki Południowej, Azji i z różnych plantacji afrykańskich. Ma podłużne, twarde, zielonkawe ziarna, dające (po wypaleniu) aromatyczny napar i do 1,7 proc. kofeiny. Napar z kawy Arabica ma łagodny, aromatyczny, lekko kwaskowaty (ale nie kwaśny) smak, niekiedy z posmakiem czekoladowym lub korzennym.

Kawę Robusta, odkryto dopiero w XIX wieku, rośnie i owocuje szybciej niż Arabica.
Jest odporniejsza na warunki klimatyczne i można ją uprawiać w niższych i łatwiej dostępnych partiach gór. Robusta lubi wilgotny i gorący klimat, rośnie w Kamerunie, Ugandzie i Wietnamie. Jej ziarna mają żółto-zieloną barwę. Są z reguły mniejsze i bardziej owalne od ziaren kawy Arabica. Zawiera więcej kofeiny (2,4 - 2,8%), ale ma ostry, gorzkawy smak i ziemisty aromat

Każdy łyk kawy w kapsułach, to oderwanie się od ziemi i relaks dla naszych zmysłów.
To najlepsza z kaw, która zaspokoi nawet najwybredniejsze podniebienie smakoszy tego magicznego napoju. Te gotowe kapsułki kawy zawierają jej naturalny smak i aromat, dlatego kawa w kapsułkach przewyższają jakość kaw mielonych przeciętnie paczkowanych w dużych opakowaniach. Kawa w kapsułkach nie wietrzeje, każda kapsułka kawy jest oddzielnie otwarta i świeżo parzona z aromatem i smakiem jaki jest w kawie pakowanej w dużej torbie zaraz po otwarciu, jednak po czasie jej aromat i smak wietrzeje.

Szczelne zamknięcie, próżniowo pakowane naboje zawierają wyśmienitą mieszankę zmielonej i sprasowanej kawy przygotowanej specjalnie dla nowego systemu espresso. Każda kapsułka zawiera 7,5 g kawy, dokładnie tyle, ile barista zużywa do przygotowania jednej filiżanki espresso. Wszystkie mieszanki mają niepowtarzalny smak oraz znak jakości i oryginalności. Każdy może przyrządzić espresso, które jest zawsze doskonałe i właśnie takie, jakie lubi. Do wyboru są niepowtarzalne mieszanki kawy najwyższej jakości.

Intensamente 50% Arabica i 50 % Robusta, średnio palona, wyjątkowy, harmonijny smak i aromat.
Appassionatamente 100% Arabica, mocno palona, ciemna, aksamitna i niezwykle esencjonalna.
Deliziosamente 100 % Arabica, średnio palona, delikatna o bogatym smaku.
Divinamente 80 % Arabica i 20 % Robusta, mocno palona, wyrafinowana, doskonale pełna, z nutą czekoladową.
Dolcemente Caffè Crema 100 % Arabica, średnio palona, kremowy smak włoskiej kawy.
Magicamente 100 % Arabica, średnio palona, owocowa, bardzo aromatyczna, delikatnie aksamitna.
Demosamente DEK 100 % Arabica, średnio palona, łagodna i aromatyczna kawa bezkofeinowa.

Kraje i regiony uprawy kawy oraz jej gatunki

Kawa jest produkowana w ponad 70 krajach na świecie, w których niektóre regiony specjalizują się w odrębnych gatunkach.

Poniżej pokazano najważniejsze kraje zajmujące się produkcją kawy, rosnące tam gatunki oraz najpopularniejsze lokalne odmiany. Kawę sprzedaje się zazwyczaj w 60-kilogramowych workach. Dane są liczbami przybliżonymi.

Boliwia

Gatunek kawy: Arabika

Produkcja: 150 000 worków

Krajobraz złożony z ośnieżonych gór, szerokich płaskowyżów oraz tropikalnych lasów deszczowych powoduje, że Boliwia posiada idealne warunki klimatyczne do produkcji kawy. Ponad 90% kawy uprawia się w tropikalnym regionie Yungas w La Paz, położonym na wysokościach 500-1600 m.n.p.m. Istotną rolę w produkcji kawy odgrywają także regiony Cochabamba, Santa Cruz i Tarija. Kawa ma pełen owocowy smak.

Brazylia

Gatunek kawy: Arabika, Robusta

Produkcja: 35 000 000 worków

Wzgórza południowo-środkowej Brazylii pokryte są ogromnymi plantacjami milionów drzew kawowca. W komercyjnym przemyśle kawowym, Brazylia ma najwyższą pozycję, jest gigantem pod każdym względem. Mimo to, żadna z gatunków kaw produkowanych w tym kraju nie plasuje się w czołówce najlepszych kaw. Producenci kawy w Brazylii skupiali się od początku na uprawie kawy taniej, dość smacznej, ale niczym się nie wyróżniającej.

Bourbon Santos. Gatunek znany również jako Santos. Jest to rynkowa nazwa gatunku wysokojakościowej brazylijskiej kawy, rozprowadzanej zazwyczaj przez port Santos, a uprawianej w stanie São Paulo lub w południowej części stanu Minas Gerais. Nazwę Bourbon Santos stosuje się często do każdej wysokojakościowej kawy Santos, ale właściwie dotyczy ona kawy Santos pochodzącej z odmiany Burbon kawy Arabika, która cechuje się bardziej owocowym i kwaskowatym smakiem, w porównaniu z innymi odmianami pochodzącymi z Brazylii.

Rio. Gatunek sucho przetwarzanej kawy z Brazyli o charakterystycznym „medycznym” smaku, podobnym do jodyny, który powstaje podczas rozwoju na ziarnach mikroorganizmów w trakcie suszenia. Nazwa Rioy lub Rio-y jest stosowana dla każdej kawy o podobnych cechach smakowych. Smak Rio uznawany jest za wadę przez nabywców z Ameryki Północnej, ale gatunek ten jest poszukiwany przez kupców z Bałkanów i krajów Środkowej i Wschodniej Europy.

Burundi

Gatunek kawy: Arabika, Robusta

Produkcja: 500 000 worków

Tropikalny klimat Burundi oraz wzgórza i góry oddzielające koryta dwóch głównych rzek kraju tworzą warunki odpowiednie dla uprawy łagodnej kawy Arabika. Kawa pochodząca z Burundi, rosnąca na terenie całego kraju na wysokości 1250 - 2000 m.n.p.m., klasyfikowana jest w Afryce Wschodniej jako odmiana Arabika o dobrej jakości. Kawa jest sprzedawana pod markową nazwą Ngoma.
Dominikana

Gatunek kawy: Arabika

Produkcja: 500 000 worków

Kawa z Dominikany, rosnąca wysoko, posiada dość bogaty kwaskowaty smak, o klasycznych karaibskich cechach. Kawa pochodząca z kawowców rosnących nisko, jest bardziej delikatna i mniej kwaskowata.

Bani. Nazwa handlowa dobrej kawy z Dominikany, o niskiej kwaskowatości.

Barahona. Nazwa handlowa kawy z południowej Dominikany. Barahona uważana jest przez wielu smakoszy za najlepszą kawę z tego kraju.

Cibao. Nazwa handlowa dobrej kawy z Dominikany o niewielkiej kwaskowatości.

Ocla. Nazwa handlowa jednej z najbardziej szanowanych kaw z Dominikany.

Ekwador

Gatunek kawy: Arabika, Robusta

Produkcja: 700 000 worków

Kawa z Ekwadoru jest średnio-mocna i dość cierpka, z mało wyrazistym smakiem typowym dla kaw Ameryki Centralnej i Południowej.

Etiopia

Gatunek kawy: Arabika

Produkcja: 4 500 000 worków

Kawa pochodząca z Etiopii ma zróżnicowany smak. Najlepsza kawa (Harrar lub Harar), przygotowana metodą suchą, jest średnio-mocna, posiada idealną kwaskowatość, z ostrą, owocową lub winą nutą. Najlepiej przetworzona etiopska kawa (Yirgacheffe, Sidamo) jest delikatna, ale jednocześnie pobudzająca dzięki kwiatowym i owocowym nutom.

Djimah, Djimma, Jimma. Płukana odmiana Djimah jest wyśmienitą kawą o niskiej kwaskowatości. Przygotowana metodą suchą odmiana Djimah jest kawą gorszej jakości, o obcym posmaku lekarstwa i nie jest sprzedawana jako kawa gatunkowa.

Ghimbi, Gimbi. Kawa z zachodniej Etiopii, przygotowana metodą mokrą.

Limu. Nazwa handlowa szanowanej, aromatycznej, kawy z południowo-środkowej Etiopii, przygotowanej metodą mokrą, o kwiatowej lub owocowej nucie.

Sidamo, Washed Sidamo. Nazwa handlowa wyróżniającej się, słabo- do średnio-mocnej kawy, aromatycznie kwiatowej lub owocowej, przygotowanej metodą mokrą, pochodzącej z południowej Etiopii.

Yirgacheffe, Yirga Cheffe, Yrgacheffe. Nazwa handlowa jednej z najbardziej uznawanej kawy etiopskiej, rozpoznawalnej ze względu na owocową lub kwiatową kwaskowatość oraz różnorodność smaków.

Filipiny

Gatunek kawy: Arabika, Robusta

Produkcja: 500 000 worków

Gwatemala

Gatunek kawy: Arabika, Robusta

Produkcja: 3 700 000 worków

Najlepsze gwatemalskie kawy mają wyraźny, ostry lub raczej dymny smak, co wyróżnia je spośród innych gatunków. Cechują się dużą kwaskowatością, zaś ich ostry i dymny smak stanowi przeciwieństwo cierpkości. Wspaniałe kawy z Gwatemalii są średnio-cieliste i pełno-cieliste oraz bogate w smaku. Kawa odmiany Hard Bean pochodząca z środkowych wyżyn kraju (Antigua, Atitlan) ma bogatą, korzenną lub kwiatową kwaskowatość i wspaniały aromat. Kawy pochodzące z terenów górskich, które są pod wpływem klimatu Pacyfiku (San Marcos) lub Morza Karaibskiego (Cobán, Huehuetenango) charakteryzują się mniejszą kwaskowatością i mają bardziej owocowy aromat. Najbardziej znane posiadłości, w których uprawia się kawę to San Miguel, Capitillo, San Sebastian oraz Los Volcanos.

Antigua. Nazwa handlowa jednej z najbardziej rozpoznawalnych gwatemalskich kaw, rosnąca w dolinie otaczającej dawną stolicę Gwatemalii, Antiqua.

Cobán. Nazwa handlowa szanowanej kawy z północno-środkowej Gwatemalii.

Huehuetenango. Jedna z lepszych gwatemalskich kaw.
Gwinea

Gatunek kawy: Arabika

Produkcja: 4 500 000 worków

Haiti

Gatunek kawy: Arabika

Produkcja: 370 000 worków

Najlepsze kawy z Haiti są nisko kwaskowate, średnio-mocne oraz przyjemnie delikatne i pełne w smaku. Duże opady deszczu i bogata wulkaniczna gleba, w połączeniu z odpowiednim położeniem przyczyniają się do powstania smaku łagodnej słodyczy wyróżniających te kawy.

Strictly High-Grown Washed. Najlepsza kawa z Haiti.

Honduras

Gatunek kawy: Arabika

Produkcja: 3 000 000 worków

Kawa z tego kraju przetwarzana jest na mokro i uważana jest za tańszy gatunek, mieszany z innymi. Choć w Hondurasie produkuje się doskonałe gatunki kawy, są one często przed eksportem mieszane z innymi gatunkami.

Indie

Gatunek kawy: Arabika, Robusta

Produkcja: 4 600 000 worków

Indyjska kawa uprawiana jest na południu kraju. Najlepsze gatunki kawy są stonowane, średnio-cieliste o umiarkowanej kwaskowatości ze intrygującym posmakiem, zaś najgorsze są bez smaku. Kawy z regionu Shevaroys i Nilgiris są ogólnie bardziej kwaśne.

Monsooned Coffee (Monsooned Malabar). Ppochodzącą wyłącznie z południa Indii, należy do typowych kaw przygotowywanych metodą suchą, które wystawia się na działanie wiatrów monsunowych w otwartych magazynach w celu zwiększenia jej cielistości i obniżenie kwaskowatości.

Mysore, India Mysore. Nazwa handlowa wysokiej jakości kawy rosnącej na południu Indii, przygotowanej metodą mokrą.

Indonezja

Gatunek kawy: Arabika, Robusta

Produkcja: 6 700 000 worków

Indonezyjskie kawy różnią się jakością i sprzedawane są zazwyczaj pod nazwami wysp, z których się wywodzą, np. Sumatra, Sulawesi, Jawa czy Timor. Najlepsze są rozpoznawane dzięki dużej cielistości, jednorodnej, orzeźwiającej kwaskowatości, gorsze rodzaje charakteryzują się silnym posmakiem stęchlizny, a jeszcze inne mają ziemisty smak, co jedni sobie cenią, a inni nie.

Ankola. Nazwa handlowa kawy Arabika z północnej Sumatry.

Celebes. Dawna nazwa wyspy Sulawesi. Większość kawy rośnie na południowo-wschodnich wyżynach regionów Toraja i Kalossi. Najlepsze gatunki można rozpoznać po mocnym aromacie i smaku oraz niewielkiej, orzeźwiającej kwaskowatości.

Gayo Mountain. Nazwa handlowa kawy eksportowanej przez wielkie zakłady przetwórcze i młyny z prowincji Aceh, z północy wyspy. Przygotowana metodą mokrą Gayo Mountain jest oczyszczoną, ale nie zbyt aromatyczną kawą sumatrzańską. Tradycyjnie przetwarzana Gayo Mountain przypomina kawy z regionu Mandheling, mające oryginalny smak i niewielką, orzeźwiającą kwaskowatość.

Kalossi. Nazwa regionu na południowo-wschodnich wyżynach Sulawesi.

Java, Java Arabica. W przeciwieństwie do innych indonezyjskich kaw uprawianych w małych gospodarstwach i często przetwarzanych w tradycyjny sposób, kawa z Jawy rośnie na dużych farmach lub posiadłościach i przygotowywana jest metodą mokrą z wykorzystaniem nowoczesnych technologii. Jej najlepsze gatunki posiadają mało wyrazisty smak, charakterystyczny dla indonezyjskich kaw, ale zazwyczaj mają mniejszą cielistość i są bardziej kwaskowate. Old Java, Old Government i Old Brown to dojrzałe kawy przypominające smak oryginalnych kaw z Jawy, które dojrzewały powoli w ładowniach XVIII- i XIX-wiecznych statków podczas podróży do Europy.

Lintong, Mandheling Lintong. Nazwa handlowa najcenniejszej indonezyjskiej kawy. Pochodzi z Sumatry, z północnych okolic jeziora Toba.

Luwak, Kopi Luwak. Kawa sumatrzańska, jest rozpoznawana nie ze względu na pochodzenie, lecz wyjątkowy sposób jej przetwarzania. Ssaki zwane cywetami (lub wiwerami), odżywiają się dojrzałymi owocami kawy, trawią owoc i wydalają nasiona, które wygrzebywane są z suchych odchodów. Ze względu na ograniczoną produkcję, Kopi Luwak jest jedną z najdroższych kaw na świecie.

Sumatra. Kawa pochodząca tylko z Sumatry. Kawa o wysokiej jakości, rośnie albo w okolicach jeziora Toba (Mandheling, Lintong), albo w prowincji Aceh, blisko jeziora Biwa (Aceh, Gayo Mountain).

Timor. Kawa pochodząca z Wschodniego i Zachodniego Timoru, będąca na początku XX wieku kawą o klasycznym rodowodzie.

Toraja. Nazwa handlowa kawy z południowo-zachodniej Sulawesi.

Jamajka

Gatunek kawy: Arabika

Produkcja: 40 000 worków

Jamaica Blue Mountain jest, a raczej była, zbilansowaną, klasyczna kawą o bogatym aromacie, pełnej cielistości i spokojnej, ale orzeźwiającej kwaskowatości. Te cechy i stosunkowo niewielkie jej zapasy spowodowały że stała się jedną z najbardziej cenionych kaw na świecie. Kawa pochodząca z kawowców rosnących na niskich wysokościach (Jamaica High Mountain) jest raczej mniej kwaskowata i o mniejszej cielistości. Inne kawy nie posiadają tak charakterystycznego smaku.

Jamaica Blue Mountain Style. Mieszanki różnych kaw sporządzona tak, aby ich zbliżyć się do jakości prawdziwej kawy Jamaica Blue Mountain. Mieszanki te mogą nie zawierać prawdziwej kawy jamajskiej.

Podatek cukrowy. Podreperuje budżet czy zdrowie Polaków?

Wideo

Komentarze

Ta strona jest chroniona przez reCAPTCHA i obowiązują na niej polityka prywatności oraz warunki korzystania z usługi firmy Google. Dodając komentarz, akceptujesz regulamin oraz Politykę Prywatności.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie

Wykryliśmy, że nadal blokujesz reklamy...

To dzięki reklamom możemy dostarczyć dla Ciebie wartościowe informacje. Jeśli cenisz naszą pracę, prosimy, odblokuj reklamy na naszej stronie.

Dziękujemy za Twoje wsparcie!

Jasne, chcę odblokować
Przycisk nie działa ?
1.
W prawym górnym rogu przegladarki znajdź i kliknij ikonkę AdBlock. Z otwartego menu wybierz opcję "Wstrzymaj blokowanie na stronach w tej domenie".
krok 1
2.
Pojawi się okienko AdBlock. Przesuń suwak maksymalnie w prawą stronę, a nastepnie kliknij "Wyklucz".
krok 2
3.
Gotowe! Zielona ikonka informuje, że reklamy na stronie zostały odblokowane.
krok 3