Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Finał 10.Małopolskiego Festiwalu Smaku

HENRYK CZECHOWSKI
HENRYK CZECHOWSKI
Miód z pod Babiej Góry.
Miód z pod Babiej Góry.
W dniach 23 - 24 sierpnia na Placu Wolnica w Krakowie odbywał się tradycyjny Jubileuszowy Małopolski Festiwal Smaku.

W miesiącu czerwcu rozpoczęły się półfinały w: Wieliczce, Wadowicach, Oświęcimiu, Tarnowie, Miechowie, Nowym Targu, Starym Sączu.

Nad prawidłowym przebiegiem konkursu czuwało jury w składzie:
Krzysztof Gawlik / WACS - World Association of Chefs Societies / RM Gastro - Przewodniczący Jury
Marcin Polus / Prezes Stowarzyszenia Małopolskich Kucharzy i Cukierników/ - Wiceprzewodniczący Jury
Marcin Parda / Stowarzyszenie Małopolskich Kucharzy i Cukierników - Członek Komisji
Michał Popek / Ugotowani (TVN) / Popeq Food / Sekretarz Komisji
Maciej Koźlakowski / Masterchef / - Członek Komisji
Piotr Cyrwus - Członek Komisji
Magdalena Grafowska / Dyrektor Marketingu i PR Delikatesów ALMA / - Członek Komisji

Co prawda w tym roku było mniej wystawców w finale, ale było 59 stoisk. Impreza podzielona jest na działy:

Smakołyki z legendą reprezentowały:
- PSS Społem Andrychowa z ciastem Podkówka orzechowa na tradycyjnej recepturze.
- Gospodarstwo Sadownicze B. Kubis z Tarnowa polecała naturalny sok jabłkowy.
- Tłocznia owoców Pawłowski ze Żbikowica częstowała sokiem jabłkowo - marchwiowo - buraczanym.
- Piekarnia Błajan z Tarnowa wystawiała chleb żytni na zakwasie.
- Pracownia cukiernicza Piskorek z Nowej Wsi polecała ciastka owsiane orzechami i rodzynkami.
- Rafapol z Zabierzowa prezentował ciasteczka z nad Rudawy.
- Przetwórnia Adam Bąk z Wieprza proponował wędliny i roladę.
- Pasieka Buriat z Chojnika oferowała miód spadziowy.
- Thier z Ochojna oferował zdrową naturalną wodę mineralną zwaną Małopolanka Zdrój.
- Firma Zbigniew Kapołka z Niedzicy wystawiała Dziadki z gęsim smalcem.
- Gospodarstwo Agnieszka Niezgoda ze Szczawnicy oferowała Barana po szczawnicku.

Tradycyjne specjały między innymi reprezentowali:
- Pasieka Ekomiody z Krakowa przedstawiła produkt tradycyjny Małopolski miód spadziowy.
- Firma MAGI z Trzciany oferowała prawdziwe domowe pierogi ręcznie lepione oraz pierogi z suską.
- Stary Dom Zdrojowy z Wysowej Zdrój częstował żurem na kiszonych rydzach zabielanych żętycą.
- Lokalna Grupa działania Dunajec - Biały z Zakliczyna oferował lody fasolowe Piękny Jaś z Doliny Dunajca.
- Agro WIT z Jelczy oferował charsznicką kapustę kiszoną - gołąbkową.
- Firma GAWOR z Podstolic oferowała kiełbasy i szynki wiejskie z Podstolic.
- Gospodarstwo Jerzy Milewski z Lipnicy Wielkiej wystawiało ryby a szczególnie promowało pstrąga wędzonego
- Bacówka Jana Wilczka z Leśnicy proponowało bryndze podhalańską

Jak u mamy między innymi reprezentowali:
- Koło Gospodyń Wiejskich Warkocz Tarłówny z Dębna częstowały kaszą pęczak z grochem i skwarkami.
- Gospodarstwo Stanisława Kaliczaka ze Stryszawy proponowało małopolski dżem z czarne porzeczki.
- Stowarzyszenie Nowoczesna Gospodyni z Brzeźnicy oferowało krokiety ze szpinakiem i barszczem czerwonym

Po za konkursem udział wzięli:
- Piekarnia u Dańca z Łomnej oferował wiejskie pieczywo żytnie.
- Ferma drobiowa Tobowscy z Trzemeśni oferowała jaja od kur z wolnego wybiegu.
- Przetwórnia mięsa Płatek z Nowej Wsi Szlacheckiej k/Liszek prezentowała tradycyjne wyroby wędliniarskie i słynna kiełbasę lisiecką.
- Wytwórnia Wędlin Tradycyjnych Wolarek z Nowej Wsi Szlacheckiej k/Liszek prezentowała tradycyjne wyroby wędliniarskie i słynna kiełbasę lisiecką.
- Słynna cukiernia Melba Andrzej Mędrala z Krzeszowic oferowała lody śmietankowe na bazie mleka krów rasy Polskie Czerwonej.
- Stoisko Gazety Krakowskiej oddziału Polska Presse w Warszawie, gdzie tradycyjnie oferowano zdjęcie i nadruk na specjalnym wydaniu Gazety Krakowskiej.

Z uwagi na ilość stoisk przedstawiony był wybór dokonany losowo. Niestety finał posiadał wiele wad organizacyjnych ze strony Małopolskiego Urzędu Marszałkowskiego w Krakowie w wielu przypadkach był statyczny i słabszy niż w latach ubiegłych..

(zdjęcia i materiał jest chroniony prawem autorskim)

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Pomocnik rolnika przy zbiorach - zasady zatrudnienia

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Finał 10.Małopolskiego Festiwalu Smaku - Nasze Miasto

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto