Organizatorem imprezy tradycyjnie jest Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego w Krakowie. Należy zaznaczyć, że jest to największe regionalne wydarzenie mające za zadnie promowanie małopolskich producentów, produkty oraz potrawy lokalne i tradycyjne.
Finale 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku brało udział 58 produktów oraz dań regionalnych, które wybrała publiczności oraz jury podczas czerwcowych i lipcowych półfinałowych imprez.
Kiermasze półfinałowe odbywały się na terenie siedmiu miastach regionu małopolskiego tj: Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Oświęcimiu, Miechowie, Nowym Targu i Nowym Sączu. W każdym z tych kiermaszy producenci z tamtejszych regionów wystawiali najlepsze małopolskie produkty, które cieszyły się dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów.
Sierpniową finałową sobotę i niedziele o uznanie publiczności walczyli producenci takich potraw jak: kiełbasy piszczańskiej z kija, karczku faszerowanego z kurkami, staropolskiego krupnika, tradycyjnych lodów maślankowych z Krzeszowic, hałusek owsianych, żuru małopolskiego, oscypków podhalańskich, miodów z pasiek małopolskich, był duży wybór wyrobów wędliniarskich z Liszek k/Krakowa, Gawora z Podstolic k/Wieliczki czy Wytwórni wędlin Majerczyka, znana ze zdrowych ekologicznych produktów mleczarskich Spółdzielnia z Limanowej
W Finale 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku roku Grand Prix zdobył Żurek od Piskorka.
Obecnie na liście produktów uznanych jako regionalne i tradycyjne prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zarejestrowano 95 wyrobów z Małopolski. W kolejce do rejestracji są kolejne małopolskie produkty żywnościowe.
Producenci najlepszych regionalnych produktów żywności powinni być nagradzani oraz promowani w różnych wydawanych folderach jak też w internecie.
Natomiast w tym roku na krakowskim półfinale jak i finale brakowało na stoisku specjalistycznym podstawowych materiałów promujących Małopolskę czy Kraków. Co prawda pod gablotą za sceną było coś pewnej organizacji ale tam było zaledwie cztery pozycje.
Oczywiście za organizacje Krakowskiego Półfinału i Finału należy się pochwała menadżerowi Pani Magdalenie Gdowskiej z Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.
No cóż z powodu trudności finansowych organizatora i tak nie była zła organizacja. W Finale było więcej stoisk i atrakcji. Natomiast piękna pogoda sprzyjała spacerom krakowianom jak też turystom krajowym i zagranicznym, którzy przy okazji mogli wrzucić coś na ząb.
(zdjęcia i materiał jest chroniony prawem autorskim)
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?