Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Finał 9.Małopolskiego Festiwalu Smaku

HENRYK CZECHOWSKI
HENRYK CZECHOWSKI
Stoisko kiermaszowe.
Stoisko kiermaszowe. Fot.Henryk Czechowski BINFO Kraków
Finał 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku już przeszedł do historii. W dniach 24 i 25 sierpnia na krakowskim placu Wolnica odbyła się impreza podsumowująca edycję tego konkursu w 2013 roku.

Organizatorem imprezy tradycyjnie jest Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego w Krakowie. Należy zaznaczyć, że jest to największe regionalne wydarzenie mające za zadnie promowanie małopolskich producentów, produkty oraz potrawy lokalne i tradycyjne.

Finale 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku brało udział 58 produktów oraz dań regionalnych, które wybrała publiczności oraz jury podczas czerwcowych i lipcowych półfinałowych imprez.

Kiermasze półfinałowe odbywały się na terenie siedmiu miastach regionu małopolskiego tj: Krakowie, Tarnowie, Wadowicach, Oświęcimiu, Miechowie, Nowym Targu i Nowym Sączu. W każdym z tych kiermaszy producenci z tamtejszych regionów wystawiali najlepsze małopolskie produkty, które cieszyły się dużym zainteresowaniem mieszkańców i turystów.

Sierpniową finałową sobotę i niedziele o uznanie publiczności walczyli producenci takich potraw jak: kiełbasy piszczańskiej z kija, karczku faszerowanego z kurkami, staropolskiego krupnika, tradycyjnych lodów maślankowych z Krzeszowic, hałusek owsianych, żuru małopolskiego, oscypków podhalańskich, miodów z pasiek małopolskich, był duży wybór wyrobów wędliniarskich z Liszek k/Krakowa, Gawora z Podstolic k/Wieliczki czy Wytwórni wędlin Majerczyka, znana ze zdrowych ekologicznych produktów mleczarskich Spółdzielnia z Limanowej

W Finale 9. Małopolskiego Festiwalu Smaku roku Grand Prix zdobył Żurek od Piskorka.

Obecnie na liście produktów uznanych jako regionalne i tradycyjne prowadzonej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi zarejestrowano 95 wyrobów z Małopolski. W kolejce do rejestracji są kolejne małopolskie produkty żywnościowe.

Producenci najlepszych regionalnych produktów żywności powinni być nagradzani oraz promowani w różnych wydawanych folderach jak też w internecie.

Natomiast w tym roku na krakowskim półfinale jak i finale brakowało na stoisku specjalistycznym podstawowych materiałów promujących Małopolskę czy Kraków. Co prawda pod gablotą za sceną było coś pewnej organizacji ale tam było zaledwie cztery pozycje.

Oczywiście za organizacje Krakowskiego Półfinału i Finału należy się pochwała menadżerowi Pani Magdalenie Gdowskiej z Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego.

No cóż z powodu trudności finansowych organizatora i tak nie była zła organizacja. W Finale było więcej stoisk i atrakcji. Natomiast piękna pogoda sprzyjała spacerom krakowianom jak też turystom krajowym i zagranicznym, którzy przy okazji mogli wrzucić coś na ząb.

(zdjęcia i materiał jest chroniony prawem autorskim)

od 12 lat
Wideo

echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera

Materiał oryginalny: Finał 9.Małopolskiego Festiwalu Smaku - Nasze Miasto

Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto