Wybitni francuscy eksperci pod wodzą Laurenta Bouby z CNRS - Centre de Bio-Archeologie et d'Ecology w Montepellier, zbadali próbki gleby, a także zawartości naczyń, które zostały zebrane podczas wykopalisk w latach 90. XX wieku. Materiał badawczy pochodził z celtyckiego domostwa z V wieku p.n.e.
Jak się okazało, we wszystkich próbkach naukowcy Bouby’ego znaleźli skiełkowane ziarna jęczmienia, stosowane do produkcji piwa. Materiał badawczy okazał się na tyle bogaty, że udało się również odtworzyć cały proces warzenia tego trunku.
Okazuje się, że ziarna początkowo namaczano w naczyniach glinianych, a następnie na specjalnie przygotowanej podłodze rozkładano, by tam skiełkowały. Następnie poddawano procesowi suszenia w specjalnym piecyku. Później ziarenka rozcierano i w glinianych naczyniach przygotowywano zaczyn. Jak szacują uczeni, tak przygotowane piwo mogło zawierać nie więcej niż 2-3 procent alkoholu.
Zespół naukowców Bouby’ego na łamach "Human Ecology" przedstawił dowody, że wśród galijskich Celtów warzenie piwa było prawdopodobnie tradycją przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Natomiast uprawy winorośli i wytwarzania wina, Galowie nauczyli się od Greków, których pierwsze kolonie, np. Massalia (Marsylia), zostały założone na południu dzisiejszej Francji, około 600 roku p.n.e.
Jak więc dowodzą badania uczonych, na podstawie wykopalisk przeprowadzonych w prowansalskiej miejscowości Roquepertuse, w przeciwieństwie do współczesnych Francuzów, starożytni mieszkańcy Galii, zamiast wina zdecydowanie woleli piwo.
Źródło: Link
Oceń materiał, kliknij gwiazdkę. Autor, który zdobędzie najwięcej punktów, dostaje 150 zł!
echodnia.eu Świętokrzyskie tulipany
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?