Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Galaretka truskawkowo-bananowa z winiakiem

Ewa Bo
Ewa Bo
Domowe przetwory.
Domowe przetwory. Ewa Krzysiak
Z dnia na dzień cena truskawek spada. Skorzystajmy z okazji i kupmy te owoce. A potem zróbmy smaczne przetwory. Tym razem proponuję oryginalną galaretkę truskawkowo-bananową z winiakiem.

Galaretka truskawkowo-bananowa z winiakiem

Składniki:

3/4 l soku truskawkowego,
około 1,80 kg cukru
1/2 kg bananów
10 g kwasku cytrynowego
125 ml winiaku
żelfix (ilość trzeba dopasować do owoców - wg informacji na opakowaniu) lub 225 g płynu żelującego.

Wykonanie

Banany obrać i pokroić w plasterki. Dodać je wraz z cukrem i kwaskiem cytrynowym do soku truskawkowego. Doprowadzić do wrzenia i gotować 1 minutę cały czas mieszając. Dodać płyn żelujący, zamieszać i doprowadzić znów do wrzenia na dużym ogniu. Zdjąć z ognia i mieszając powoli wlewać winiak.

Gorącą galaretkę przelać do słoików.

od 7 lat
Wideo

Domowa granola czekoladowa

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto