Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów

Gotuj jak Beata Śniechowska, zwyciężczyni Master Chefa

Ewa Bo
Ewa Bo
okładka ksiązki
W programie Master Chef Beata Śniegowska pokonała w drugiej edycji czternastu kucharzy amatorów i stanęła na podium.

Master Chef organizowany jest przez telewizje w 35 krajach świata. W Polsce kulinarny show cieszył się wielkim zainteresowaniem widzów.

Zwycięzcą drugiej edycji została 28. letnia wrocławianka - Beata Śniegowska. Nie było to łatwe zadanie. Musiała pokonać w finale kilkunastu kucharzy i wykonywać potrawy tak, aby wymagające jury tj. Magda Gessler, Anna Starmach i Michel Moran, było z efektów jej pracy zadowolone. Część z tego co umiała i czego nauczyła się w programie Master Chef zebrała i umieściła w swojej książce "Smaki marzeń“. Jak smakują jej potrawy? Jeden z nich podaję poniżej.

"Przepiórka w gnieździe warzywnym z sosem z czerwonej porzeczki

Składniki:

1 przepiórka
biała rzodkiew
marchew
250 g czerwonej porzeczki
150 ml białego wina wytrawnego
gałązka rozmarynu
garść orzechów włoskich
Imbir w proszku do smaku
sól, pieprz
oliwa extra vergine
1 łyżeczka soku z cytryny
olej z pestek winogron
3 jaja przepiórcze
¼ papryczki chilli
klarowane masło

Marchew i białą rzodkiew obrać ze skórki. Obieraczką pociąć warzywa na długie paski, włożyć do miski, przyprawić sokiem z cytryny, oliwą z oliwek, odrobiną imbiru i solą.
Garść orzechów włoskich posiekać i uprażyć na suchej patelni.
Z przepiórki wyciąć piersi i nóżki, rozgrzać 2 łyżki oleju na patelni, położyć nóżki z gałązką rozmarynu a po ok. 3 minutach piersi (od strony skóry), podsmażyć razem jeszcze 3 minuty. Wlać ok. 50 ml białego wina, zredukować, przełożyć wszystko do żaroodpornego naczynia i włożyć do ciepłego piekarnika (ok. 70st C).
Przygotować sos: posiekać ¼ papryczki chilli bez pestek, na patelni rozgrzać łyżkę klarowanego masła, podsmażyć chilii ze szczyptą imbiru, następnie dodać czerwone porzeczki, poddusić 2 minuty, wlać pozostałe białe wino i zredukować. Na końcu przetrzeć przez sito.
Jajka przepiórcze włożyć do gotującej się wody (na sposób „mole” gotować 2 minuty). Po upływie czasu obrać ze skorupek, gdy są jeszcze gorące.
Z marchewki i rzodkwi ułożyć gniazdo, obsypać prażonymi orzechami włoskimi , do środka włożyć nóżki i piersi z przepiórki, polać sosem z czerwonej porzeczki i przyozdobić jajkami przepiórczymi."

Nie mogę nie wspomnieć i o kilku innych, które szczególnie przypadły mi do gustu. Są to „Ekspresowy biszkopt z patelni z mozarellą i szczypiorkiem“, „Domowy dorszburger“ (z własnoręcznie upieczonymi bułkami), ziołowe mufinki czyli „ Drobiowe doniczki z jadalną ziemią i roszponką“ oraz desery, które nie mogły ujść mojej uwadze, bo łasuch ze mnie ogromny : „Mus z białej czekolady w pomarańczowej galaretce“ i „Galaretka prosecco z malinami“.

Potraw jest o wiele więcej. Są proste i wyrafinowane. Dzięki nim ze składników, które znajdziemy w markecie czy osiedlowym sklepie, można ugotować coś pysznego i oryginalnego. Pięknie podane cieszą oko i żołądek domowników oraz gości.

Zapraszam do lektury książki. Już patrząc na same przepisy i piękne ilustracje chce się natychmiast biec po zakupy, potem do kuchni, przyrządzać potrawy i jeść.

Smacznego!

Beata Śniechowska
Smaki marzeń. Książka zwycięzcy programu MasterChef
Oprawa twarda
Znak

emisja bez ograniczeń wiekowych
Wideo

Lody kawowe z kajmakiem

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Polecane oferty

Materiały promocyjne partnera
Wróć na naszemiasto.pl Nasze Miasto