Elektryczne, na węgiel drzewny, kontaktowe, stołowe – grille, ruszty to nieodzowne rekwizyty letnich biesiad na świeżym powietrzu. Chociaż grill rozpoczął swoją karierę w Polsce około 10 lat temu, dziś trudno wyobrazić sobie letni wypoczynek bez niego. Co więcej Polacy zajmują w Europie pierwsze miejsce pod względem ilości grilli przypadających na jednego mieszkańca.
Grillowanie kojarzy się nam zazwyczaj z przyjemnym zapachem i najwspanialszym smakiem. Małe kawałki drewna owocowego (jabłoń, wiśnia, brzoskwinia), moczone kilka godzin w wodzie i dodane bezpośrednio przed grillowaniem, wytwarzają wspaniały aromatyczny dym, który nadaje grillowanej potrawie szczególny charakter.
Węgiel, to bardzo ważna i zasadnicza rzecz. Najlepsze są potrawy pieczone wyłącznie na węglu drzewnym.
Mięso do grillowania najczęściej przygotowuje się na dzień wcześniej – marynuje się je w różnych marynatach lub trzyma w mieszankach przypraw.
Mięso, warzywa i owoce układa się dopiero na grillu, kiedy węgiel żarzy się równomiernie i nad grillem panuje wysoka temperatura. Dzięki takiej temperaturze i równomiernemu paleniu się węgla, potrawy będą się piekły krótko i zachowają całe bogactwo smaku.
Specjalne przyprawy i sosy dopełniają atrakcyjności dań z grilla. Praktycznie nie ma ograniczeń w doborze surowców do grillowania. Jarzyny, owoce, mięso wieprzowe, steki wołowe, drób, ryby, owoce morza, to wszystko w odpowiedniej kompozycji może spełnić rolę wytwornego obiadu na świeżym powietrzu.
Sekret wspaniale przyrządzonych potraw z rusztu tkwi w ich odpowiednim przygotowaniu. Ważne jest nie tylko smaczne mięso czy kiełbaski, warto też sięgnąć po różnego rodzaju dodatki, na przykład warzywa. Trudno wyobrazić sobie współczesną kuchnię bez warzyw. Warzywa w dużym stopniu wpływają na aromat, smak i wygląd potraw. Odpowiednia ilość warzyw uwydatnia smak nawet prostych i tanich potraw, a przy tym dostarcza organizmowi naturalnych składników roślinnych. Do grillowania doskonale nadają się wszystkie warzywa, z wyjątkiem liściastych. Przyrządzane na grillu mięsa najlepiej komponują się z takimi warzywami jak pieczarki, czosnek czy papryka. W tym celu można użyć świeżych jarzyn, ale również przetworów warzywnych. Od inwencji kucharza zależy jakie jarzyny przygotuje. Przed położeniem na ruszcie, jarzyny należy umyć i pokroić. Podczas pieczenia należy smarować je olejem, najlepiej z dodatkiem ziół. Mięso grillowane razem z warzywami zyskuje głęboki smak i intensywny aromat, a po upieczeniu staje się soczyste i delikatne. Warzywa są idealne do każdego rodzaju mięsa, wołowiny, wieprzowiny, drobiu a także ryb.
Surówka z rzodkiewki
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?