Organizatorami tegorocznej imprezy, było Polskie Stowarzyszenie
Pracowników Hotelarstwa i Gastronomii oraz Wyższa Szkoła Hotelarstwa i Gastronomii w Poznaniu. Reprezentanci 20 szkół o profilu hotelarsko-gastronomicznym, mieli za zadanie przygotować wigilijny stół i postne potrawy.
Weronika Sałanowicz, wraz z Marleną Sadło, uczennice klasy III "kelnerskiej"
Zespołu Szkół nr 2 im. Aleksandra Świętochowskiego w Łukowie, do aranżacji wnętrza wykorzystały "babcine" kolorowe kilimy i ręcznie robione chodniki.
Stół przykryły misternie haftowanym obrusem, a na nim położyły lnianą serwetę. Same zaś wystąpiły w stroju regionalnym, znakomicie komponującym się z wystrojem stoiska.
Międzynarodowe jury konkursu podkreśliło wysoki poziom merytoryczny uczestników. - Było nam niezwykle miło, kiedy podczas gali ogłoszono, że Weronika i Marlena otrzymały jedną z trzech głównych nagród - powiedziała z dumą ich opiekunka Anna Szaniawska.
Łukowskie uczennice wspomagali także inni nauczyciele: Ewa Krϋger i Grzegorz Dziurdziak.
Na zakończenie spotkania, wspólnie śpiewano kolędy i pastorałki i zajadano się przygotowanymi potrawami. Były też życzenia i wzajemne gratulacje.
Jak postępować, aby chronić się przed bólami pleców
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?