Idealne ciasto na pierogi. Musi być gładkie i elastyczne! Jaki składnik dodać, aby nie rozpadało się? Z jajkiem, bez jajka a może z olejem?

Katarzyna Zawada
Katarzyna Zawada
Idealne ciasto musi być gładkie i plastyczne. Jedni twierdzą, że sekretem jest jajko, drudzy stawiają na klasyczną masę z mąki i wody. Jakie przepisy najczęściej pojawiają się w polskiej kuchni?
Idealne ciasto musi być gładkie i plastyczne. Jedni twierdzą, że sekretem jest jajko, drudzy stawiają na klasyczną masę z mąki i wody. Jakie przepisy najczęściej pojawiają się w polskiej kuchni? pixabay.com/Daria-Yakovleva
Udostępnij:
Ciasto na pierogi - już dziś wielu z nas przygotowuje pierogi z wybranym farszem. Jak Polska różnorodna, tak wiele jest przepisów. Gospodynie prześcigają się w pomysłach na cudowny, sekretny składnik, który sprawi, że właśnie ich ciasto będzie idealne. Z jajkiem, bez jajka, z olejem a może z masłem? Jakie przepisy na pierogi cieszą się popularnością? Święta tuż, tuż, pora zabrać się za planowanie menu!

Chciałoby się powiedzieć, że jest na świecie jeden konkretny przepis na ciasto na pierogi. Niestety, ten idealny nie istnieje, a każdy, kto kilka razy w życiu lepił pierogi ma ten, który wychodzi mu najlepiej.

Ciasto na pierogi z mąki i wody

Najprostsze ciasto wychodzi z połączenia mąki z wodą. Tu istotna jest jednak temperatura wody. Musi być gorąca, nie wrząca, ale też nie letnia. Trzeba wybrać dobry moment i połączyć składniki, oprószając je solą. Wyrobione ciasto powinno odczekać kilkanaście minut zanim zostanie rozwałkowane. Sekretem jest długie ugniatanie – ciasto będzie bardziej foremne i ładnie zaklei się z farszem.

Ciasto na pierogi z dodatkiem jajka

Niektórzy twierdzą, że ciasto z samej mąki i wody jest zbyt suche. W książkach kucharskich można znaleźć przepisy z dodatkiem jajka i masła. Jak je wykonać? Bazą oczywiście jest mąka, do której dodajemy sól, miękkie masło, jajka (bądź żółtka, w zależności od przepisu) i ciepłą, ale nie gorącą wodę. Uzyskana masa powinna być plastyczna i rozciągliwa. Podobnie, jak w powyższej recepturze, ciasto powinno chwilę odczekać.

To też może Cię zainteresować

Ciasto na pierogi z olejem

Jak nie jajko, masło, to może olej? Nasze babcie kleją ciasto również z użyciem tego składnika. Do mąki z gorącą wodą dodawane jest ok. 100 ml oleju, dzięki czemu masa bardzo łatwo się klei. Kulę ciasta należy odstawić na kwadrans i dopiero potem rozwałkowywać.

W Puszczy Białowieskiej utonęło 21 żubrów

Wideo

Komentarze 1

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

G
Gość
Ja nie dodaję ciepłej wody tylko lekko gazowaną cisowiankę, dzięki temu ciasto staje się bardziej plastyczne i później wychodzi dużo aksamitniejsze.
Dodaj ogłoszenie