Składniki:
2 pełne łyżki stołowe kawy mielonej
900 ml wody
5 cm korzenia imbirowego, podsmażonego i rozgniecionego po podsmażeniu
Kawałek skórki cytryny startej i dodanej do smaku
1/4 łyżeczki do herbaty kardamonu (Kotani)
100 ml miodu naturalnego pszczelego
Sposób przyrządzenia:
1. Zagotuj na małym ogniu wodę, a w niej przygotowany wcześniej imbir, skórkę cytryny i kardamon.
2. Przygotować drugi garnuszek i nasypać do niego kawy, a następnie zalać ją naszym imbirowo/cytrynowo/kardamonowym wrzątkiem. Po zaparzeniu, całość znowu zagotować i utrzymać na małym ogniu do momentu wygotowania połowy objętości wody.
3. Ostatnia faza to wprowadzenie do otrzymanego wywaru miodu i dokładne wymieszanie całości. Po opadnięciu kawy na dno nalewać do filiżanek - „Indonezyjska kawę korzenną na miodzie”
Wybory samorządowe 2024 - II tura
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?