Indukcja czy gaz – co lepsze, bezpieczniejsze i co się bardziej opłaca? Płyta indukcyjna i płyta gazowa – którą wybrać?

Małgorzata Czuba-Skarzyńska
Małgorzata Czuba-Skarzyńska
123RF.com
Dodaj komentarz:
Udostępnij:
Indukcja czy gaz – to pytanie zadaje sobie wielu z nas tuż przed generalnym remontem kuchni czy podczas zakupu nowego lokum. Pytanie trudne, a jednocześnie takie, na które szybko powinniśmy znaleźć odpowiedź. Płyta grzewcza to jeden z najważniejszych elementów wyposażenia domu. Jeszcze do niedawna królowały w naszych kuchniach płyty gazowe, ale obecnie coraz częściej ich miejsce zastępują minimalistyczne płyty indukcyjne. Oto kilka istotnych elementów, na które warto zwrócić uwagę podczas wyboru między płytą indukcyjną i kuchenką gazową.

Indukcja czy gaz – co się bardziej opłaca?

Zastanawiając się nad wyborem jednego z wariantów płyty grzewczej, kluczowym argumentem jest koszt zakupu i eksploatacji wybranego urządzenia.

Kwestia wydatków w sklepie nie powinna nam spędzać snu z powiek. Na rynku jest dostępnych wiele modeli płyt w bardzo przystępnych cenach. Każdy więc może wybrać sprzęt dostosowany do swoich potrzeb, stylu kuchni i zasobności portfela. Oczywiście jak w każdym segmencie urządzeń AGD, tu też znajdziemy dużo droższych modeli kuchenek gazowych w wyszukanej stylistce oraz designerskich płyt indukcyjnych. Liczne funkcje dodatkowe czy też unikatowa kolorystyka to cechy, za które niestety trzeba będzie sporo dopłacić.

Druga istotna kwestia to koszt eksploatacji obu typów urządzeń. Wydatki związane z ich użytkowaniem są wbrew pozorom porównywalne:

  • płyta indukcja – wprawdzie ceny prądu są wyższe, ale urządzenie osiąga większą sprawność, a co za tym idzie potrawy gotują się o ok. 30 proc. szybciej. Wynika to z faktu, że płyta w tej technologii ma mniejsze straty ciepła oraz dodatkowe funkcje, nieosiągalne w kuchence gazowej, m.in. rozpoznawanie wielkości naczynia, możliwość maksymalnego zwiększenia mocy pola grzejnego, łączenia pól czy błyskawicznego uruchamianie maksymalnej mocy na bardzo krótki czas;
  • płyta gazowa – gaz jest oczywiście tańszy, ale korzystaniu z urządzenia zasilanego nim towarzyszą dużo większe straty ciepła. Taka płyta grzejna może się pochwalić sprawnością na poziomie zaledwie 50 proc. Oznacza to, że tylko połowa energii wykorzystana jest na podgrzanie naczyń, a druga połowa jest wytracana i emitowana do pomieszczenia. Na płycie gazowej gotuje się niestety dużo dłużej niż na indukcji.

Opłaty eksploatacyjne związane z płytą indukcyjną i gazową są więc do siebie bardzo zbliżone. Komentarze, jakie można usłyszeć od znajomych i rodziny, jakoby indukcja miała „puścić nas z torbami”, są więc zdecydowanie przesadzone.

Kuchnia bezpieczna i nowoczesna

Wszystkie modele płyt grzewczych dostępne na rynku muszą spełniać restrykcyjne normy bezpieczeństwa, żeby mogły być dopuszczone do sprzedaży. Dodatkowo producenci prześcigają się w ofertach wyposażania nowoczesnych kuchenek w liczne funkcje poprawiające komfort pracy w kuchni i pozwalające na ich bezpieczne użytkowanie.

Dostępne zabezpieczenia w płytach indukcyjnych to m.in.:

  • automatyczne wyłączenie – następuje zaraz po zdjęciu naczynia z palnika;
  • blokada rodzicielska – uniemożliwiająca przypadkowe uruchomienie płyty;
  • ochrona przed przegrzaniem;
  • wskaźnik ciepła – czerwona dioda zapalająca się na panelu sterującym, tuż po wyłączeniu palnika. Informuje użytkownika, że konkretne pole grzewcze jeszcze nie wystygło i można się poparzyć.

Dostępne zabezpieczenia w płytach gazowych to m.in.:

  • centralny wyłącznik – za jego pomocą można zgasić wszystkie uruchomione palniki. Funkcja jest również przydatna podczas dłuższych wyjazdów, bo przy pomocy jednego przycisku odcinamy dopływ gazu w całym urządzeniu;
  • ochrona przed przypadkowym uruchomieniem – aby włączyć palnik, nie wystarczy samo odkręcenie kurka, trzeba dodatkowo np. go wcisnąć. Takie rozwiązanie idealnie się sprawdzi, gdy w domu mieszkają osoby starsze i dzieci;
  • zabezpieczenie przeciwwypływowe gazu – zgodnie z dyrektywą unijną muszą je posiadać wszystkie modele płyt. To specjalny czujnik, który w sytuacji, gdy płomień zgaśnie (zalanie wodą czy przeciąg), automatycznie wyłącza dopływ gazu do palnika.

Gdy mieszkamy z maluchami, kluczowym argumentem, który przemawia za decyzją o wyborze płyty indukcyjnej, jest fakt, że płyta ta nagrzewa się jedynie pod naczyniem kuchennym. Z tego powodu indukcja to najbezpieczniejsze tego typu rozwiązanie dostępne na rynku.

Natomiast w kuchence gazowej nagrzaniu ulega zarówno palnik, jak i sąsiadujące z nim strefy. Poza tym gaz jest substancją niebezpieczną, ponieważ już po upływie około minuty przyzwyczajamy się do jego zapachu. Wystarczy mała nieszczelność instalacji i łatwo o nieszczęście. Poza tym otwarty ogień z palników to wyższe ryzyko ewentualnego pożaru, chyba że wybierzemy model kuchenki, w którym palniki są przykryte taflą szkła, ale to nie jest popularne rozwiązanie na rynku.

Porządek przede wszystkim

Płyty gazowe wymagają regularnej i czasochłonnej pielęgnacji, żeby zachowały nienaganny wygląd. Musimy dokładnie czyścić zarówno ruszt i poszczególne palniki, jak i powierzchnię kuchenki. Ciężko z niej usunąć uporczywe i lepkie zabrudzenia, a liczne zakamarki często to mocno utrudniają, bo brud wnika nawet w mało widoczne miejsca. Niestety nieczystości osadzają się nie tylko bezpośrednio na płycie, ale także na sąsiadujących szafkach kuchennych i okapie. Osad powstały w wyniku spalania gazu jest lepki i trudny do usunięcia. Do czyszczenia płyty gazowej warto więc wykorzystać specjalistyczne środki dostępne na rynku.

W przypadku płyt indukcyjnych utrzymanie czystości jest zdecydowanie łatwiejsze. Płaska tafla płyty pozwala na jej szybkie umycie. Wystarczy miękka ściereczka z mikrofibry, odrobina płynu do naczyń i wody, a w kilka chwil płyta wygląda jak nowa. Sprzątanie nie zabiera nam dużo czasu i nie musimy stosować specjalistycznych środków. Warto jednak pamiętać, żeby regularnie usuwać powstałe zabrudzenia i nie stosować do czyszczenia ostrych przedmiotów, które mogą zarysować szklaną powierzchnię płyty.

Płyta gazowo-indukcja – wybór dla niezdecydowanych

Jeśli trudno nam dokonać wyboru albo przez lata korzystaliśmy z kuchenki gazowej i ciężko nam zmienić swoje przyzwyczajenia, wtedy możemy pójść na kompromis i zdecydować się na urządzenie 2w1, czyli płytę gazowo-indukcyjną.

Taka płyta jest wyposażona w oba rodzaje pól grzewczych – palniki gazowe i indukcyjne strefy grzejne. W zależności od naszej fantazji możemy wybierać więc źródło energii. Dostępne są m.in. modele z 6 polami grzejnymi. To doskonały wybór dla miłośników klasyki i tradycjonalistów, którzy chcą jednocześnie spróbować nowoczesnych rozwiązań technologicznych w kuchni.

Rządowa tarcza antyinflacyjna

Wideo

Materiał oryginalny: Indukcja czy gaz – co lepsze, bezpieczniejsze i co się bardziej opłaca? Płyta indukcyjna i płyta gazowa – którą wybrać? - RegioDom.pl

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Dodaj ogłoszenie