Początki państwa PolskiegoW X wieku na stołach królowały zboża, kasze, groch oraz mięso dzikich i hodowlanych zwierząt © Jan Matejko, Zaprowadzenie chrześcijaństwa, 1889
[2/12]

Jadłospis naszych przodków. Jak ucztowali Polacy od średniowiecza po międzywojnie? Te potrawy gościły na stołach bogaczy

Początki państwa Polskiego

W X wieku na stołach królowały zboża, kasze, groch oraz mięso dzikich i hodowlanych zwierząt. Jedzono tłusto, słono, całość zaś zapijano piwem i miodem pitnym. 966 rok wraz z wprowadzeniem chrześcijaństwa sprowadził do Polski tradycję jedzenia ryb, białe pieczywo, oliwę i wino.

Dziesięciowieczny podróżnik Ibrahim ibn Jakub pisał o Polsce:

[...] ona obfituje w zboże i mięso i miód i ryby.



Polska historia kulinarna opiera się przede wszystkim o przekazy rodzimych kronikarzy i zagranicznych podróżników. Za pierwszą polską książkę kucharską powszechnie uważa się wydaną w Krakowie w 1682 roku „Compendium ferculorum, albo zebranie potraw”, pióra Stanisława Czernieckiego. Jakie potrawy lądowały na dworskich, szlacheckich i ziemiańskich stołach na przestrzeni stuleci? Zdumiewające, jak późno dotarły do nas powszechne dziś produkty spożywcze.

Najnowsze wiadomości

reklama