Inspekcja weterynaryjna wykryła bakterie salmonelli w jajkach firmy Gallus z siedzibą w Manieczkach z kurnika K-16.
Wycofywany produkt to jajka z chowu na wolnym wybiegu posiadające kod na skorupce 1PL 30261302 W-WYBIEG.
Jak podaje sanepid zakwestionowano partię jaj o minimalnej dacie trwałości:
08.10.2019 r., 09.10.2019 r., 10.10.2019 r., 11.10.2019 r., 12.10.2019 r.,
14.10.2019 r., 15.10.2019 r., 16.10.2019 r., 17.10.2019 r., 18.10.2019 r.
Numery partii/ data minimalnej trwałości:
- nr partii: 11.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 08.10.2019
- nr partii: 15.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 12.10.2019
- nr partii: 16.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 13.10.2019
- nr partii: 20.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 17.10.2019
- nr partii: 21.09.2019/ najlepiej spożyć przed: 18.10.2019
Sanepid przestrzega przed jedzeniem jajek o podanych numerach partii. Ich spożycie może spowodować nieżyt żołądkowo jelitowy objawiający się biegunką, bólem brzucha i wymiotami.
Nie przegap!
echodnia.eu W czerwcu wybory do Parlamentu Europejskiego
Dołącz do nas na Facebooku!
Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!
Kontakt z redakcją
Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?