Jak przechować owoce? Co zrobić, by jagody, truskawki i maliny dłużej zachowały świeżość? Jagna Niedzielska radzi

Anna Daniluk
Anna Daniluk
Delikatne owoce, w tym jagody, mogą łatwo pleśnieć. Jagna Niedzielska zdradza kilka zasad przechowywania miękkich owoców.
Delikatne owoce, w tym jagody, mogą łatwo pleśnieć. Jagna Niedzielska zdradza kilka zasad przechowywania miękkich owoców. Dawid Łukasik/archiwum Polska Press
Udostępnij:
Owoce jagodowe są miękkie i delikatne. Zanim zdąży się je zjeść, mogą sfermentować, spleśnieć lub stracić jędrność. Nieodpowiednio przechowywane truskawki, maliny, jagody, borówki czy też poziomki trzeba będzie wyrzucić. Jagna Niedzielska, kucharka, edukatorka ekologiczna i promotorka niemarnowania żywności poradziła na swoim profilu na Facebooku, jak prawidłowo przechowywać owoce jagodowe, by dłużej zachowały świeżość.

Na skróty

Owoce jagodowe – najpopularniejsze przykłady

Określenie rośliny jagodowe dotyczy wszystkich krzewów, których owocami są jagody. Większość roślin ma podobne zapotrzebowanie na substancje odżywcze, podobnego nawożenia i pielęgnacji. Roślinami jagodowymi jest między innymi:

  • agrest,
  • jagoda,
  • truskawka,
  • poziomka,
  • aronia,
  • porzeczka,
  • żurawina.

Kliknij w przycisk, aby zobaczyć, jak przechowywać owoce jagodowe

Jak przechowywać owoce jagodowe?

Jagna Niedzielska znana jest z promowania idei zero waste, czyli niemarnowania żywności. Na profilach w mediach społecznościowych dzieli się swoją wiedzą na temat oszczędnego gotowania i odpowiedniego przechowywania żywności. We wpisie dotyczącym przechowywania owoców jagodowych podzieliła się kilkoma wskazówkami.

- Kupuj w małych ilościach, dokładnie takich, które pozwolą Ci je zjeść jak najszybciej, najlepiej tego samego dnia. Jak je przechowywać? Przesyp je do swojego opakowania wyłożonego ręcznikiem papierowym – radziła znana kucharka.

Kolejną poradą było trzymanie owoców jagodowych w dużym opakowaniu, aby ich nie stłoczyć. Jeśli owoce będą wilgotne, ułatwi to mnożenie się pleśni. Po przesypaniu trzeba przejrzeć i wyrzucić owoce już spleśniałe. Natomiast uszkodzone, ale nie spleśniałe powinny być zjedzone w pierwszej kolejności.

Warto pamiętać o trzymaniu owoców jagodowych w lodówce i zjedzeniu ich przez 2 dni. Owoce powinny być myte tuż przed ich spożyciem. W przeciwnym razie wilgoć przyspieszy ich psucie.

„Shelf life”, czyli okres trwałości można wydłużyć poprzez mrożenie. Jagodowe można mrozić do 12 miesięcy, ale pamiętajcie, że im dłuższe takie przechowywanie, tym większa strata wartości odżywczych. Na przykład: mrożenie truskawek przez 4 miesiące powoduje spadek ilości witaminy C o około 30-60% - dodała na koniec.

Jedna z obserwatorek uznała wpis za przydatny, gdyż nie zdarzyło jej się jeszcze nie mieć spleśniałego owocu w kupionym opakowaniu.

Opakowania do owoców jagodowych

Można zastanawiać się, w jakich opakowaniach trzymać truskawki. Przed myciem mogą stać w łubiankach. Owoce jagodowe, w tym truskawki nie powinny być trzymane w workach foliowych. Po umyciu lepiej trzymać je w przewiewnym opakowaniu z dziurkami. Dobrze jest też wysuszyć owoce przed włożeniem do lodówki. Opakowanie powinno być też duże i szerokie, które można łatwo wytrzeć.

Gotuj zdrowo

miejsce #1

Ariete

Ariete 2904 29/04 Rice Cooker Vintage Beżowy

539,00 zł260,30 zł-52%
miejsce #2

Crock-Pot

Crockpot CSC052X

449,00 zł329,00 zł-27%
miejsce #3

Crock-Pot

Crockpot Duraceramic Saute CSC026X

597,00 zł459,00 zł-23%
miejsce #4

Russell Hobbs

Russell Hobbs ChalkBoard 24180-56

124,99 zł
miejsce #5

Yoer Wolnowar SC6501S

238,00 zł
miejsce #6

Crock-Pot

Crock-Pot 5,7l SCCPBPP605-050

449,00 zł
Materiały promocyjne partnera

Zobacz inne tematy kulinarne ze Strony Kuchni:

Dodaj firmę
Logo firmy Główny Inspektorat Sanitarny
Warszawa, Targowa 65
Autopromocja

Dołącz do nas na Facebooku!

Publikujemy najciekawsze artykuły, wydarzenia i konkursy. Jesteśmy tam gdzie nasi czytelnicy!

Polub nas na Facebooku!

Kontakt z redakcją

Byłeś świadkiem ważnego zdarzenia? Widziałeś coś interesującego? Zrobiłeś ciekawe zdjęcie lub wideo?

Napisz do nas!

Co jeść w sierpniu?

Materiał oryginalny: Jak przechować owoce? Co zrobić, by jagody, truskawki i maliny dłużej zachowały świeżość? Jagna Niedzielska radzi - Strona Kuchni

Komentarze

Komentowanie artykułów jest możliwe wyłącznie dla zalogowanych Użytkowników. Cenimy wolność słowa i nieskrępowane dyskusje, ale serdecznie prosimy o przestrzeganie kultury osobistej, dobrych obyczajów i reguł prawa. Wszelkie wpisy, które nie są zgodne ze standardami, proszę zgłaszać do moderacji. Zaloguj się lub załóż konto

Nie hejtuj, pisz kulturalne i zgodne z prawem komentarze! Jeśli widzisz niestosowny wpis - kliknij „zgłoś nadużycie”.

Podaj powód zgłoszenia

Nikt jeszcze nie skomentował tego artykułu.
Więcej informacji na stronie głównej Nasze Miasto
Dodaj ogłoszenie