Nasza Loteria NaM - pasek na kartach artykułów
2 z 11
Przeglądaj galerię za pomocą strzałek na klawiaturze
Poprzednie
Następne
Przesuń zdjęcie palcem
Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form...
fot. bondd/123RF

Jak przygotować zdrowe jedzenie? 10 kuchennych błędów i sposoby, by ich unikać

Smażenie tłustych ryb morskich

Tłuste ryby morskie to źródło najbardziej wartościowych form niezbędnych wielonienasyconych kwasów tłuszczowych omega-3. Z tego powodu zaleca się, by po łososia, makrelę, dorsza, pstrąga tęczowego czy śledzie sięgać 1-2 razy w tygodniu. Nie należy jednak smażyć ich w zwyczajowy sposób na patelni, bo wysoka temperatura powoduje rozkład cennych związków. Lepszym rozwiązaniem jest ich wstępne podsmażenie – następnie można dusić je w sosie (własnym lub dodanym) albo dopiekać. Używanie piekarnika może również całkiem zastąpić obróbkę termiczną na patelni. Dania z tłustych ryb dobrze jest też przyrządzać na parze.

Zobacz również

Będą wypłacać 1000 złotych na dziecko. Wzrośnie ważne świadczenie

NOWE
Będą wypłacać 1000 złotych na dziecko. Wzrośnie ważne świadczenie

Znamy nowe władze Rady Gminy Grzmiąca [ZDJĘCIA]

Znamy nowe władze Rady Gminy Grzmiąca [ZDJĘCIA]

Polecamy

Zaproszenie na spotkanie autorskie w Sylwią Błach w Bornem Sulinowie

Zaproszenie na spotkanie autorskie w Sylwią Błach w Bornem Sulinowie

Krew i kości na cmentarzu żołnierzy sowieckich

TYLKO U NAS
Krew i kości na cmentarzu żołnierzy sowieckich

Majowe nowości w kinach Helios. Na co warto się wybrać? Sprawdź!

Majowe nowości w kinach Helios. Na co warto się wybrać? Sprawdź!